На главную страницу Ассоциация Страховой бизнес (АСБ)

Національний банк проводить пілотний проєкт з інформаційної безпеки та кіберзахист на ринку


10.07.2023 

Національний банк проводить спеціальний пілотний проєкт, спрямований на якісну оцінку стану організації інформаційної безпеки небанківських фінансових установ на відповідність галузевим міжнародним стандартам.

Допомогу в його втіленні регулятору надають експерти проєкту технічної допомоги Європейського Союзу "Посилення регулювання та нагляду за небанківським фінансовим ринком" (EU-FINREG).

За підтримки проєкту наразі триває опитування учасників ринку небанківських фінансових послуг про стан організації управління інформаційною безпекою та кіберзахистом.

Метою цього опитування є отримання узагальненого розуміння стану справ у сфері кіберзахисту на ринку небанківських фінансових послуг, яке надалі трансформується в регуляторні вимоги, спрямовані на посилення інформаційної безпеки.

Результати опитування не будуть використовуватися для будь-яких персоналізованих наглядових дій з боку Національного банку.

Натомість вони сприятимуть визначенню оптимальних підходів та шляхів взаємодії між Національним банком та небанківськими фінансовими установами. Надалі це дасть можливість учасникам ринку впорядкувати власні бізнес-процеси у сфері безпеки інформації та привести їх у відповідність до міжнародних стандартів.

☝Національний банк очікує, що у липні цього року отримає заповнені опитувальники від усіх небанківських фінустанов, що беруть участь у пілотному проєкті. Після їх опрацювання, що триватиме орієнтовно до кінця серпня, регулятор планує визначитися з фінальною концепцією та моделлю до вимог та подання звітності з питань інформаційної безпеки та кіберзахисту небанківськими фінансовими установами.

В результаті ухвалені рішення дадуть можливість посилити захист прав споживачів фінансових послуг та реалізувати заходи, спрямовані на забезпечення належної інформаційної безпеки та кіберзахисту, створення умов для безпеки інформації, яку отримують, надають і зберігають користувачі та надавачі фінансових послуг, а також мінімізувати ймовірні шахрайських дії у сфері небанківських фінансових послуг.

Источник:  Сторінка НБУ в Facebook
URL новости:  https://www.facebook.com/NationalBankOfUkraine/posts/pfbid032pZwp4XgigZLeUyxLmT9yhvmhPg9rYLsfmmTLxNo8UWxB3iTqsk5ZoyBiYPZ6mmgl

«« Вернуться на первую страницу раздела