На главную страницу Ассоциация Страховой бизнес (АСБ)

Фінкомітет ВР рекомендує прийняти за основу, що змінює умови функціонування ринку ОСАЦВ законопроект


10.01.2023 

Комітет Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував прийняти за основу законопроєкт N8300 "Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів".

Метою законопроєкту є вдосконалення процедури розрахунку та здійснення страхових виплати з ОСЦПВ, підвищення захисту інтересів постраждалих шляхом збільшення страхових виплат, перехід на вільне ціноутворення на цим видом страхування тощо.

Законопроєктом пропонується:

Виступаючи на засіданні комітету, генеральний директор Асоціації "Страховий бізнес" Вячеслав Черняховський зауважив, що страховики підтримують новації, що спрямовані на підвищення рівня захисту постраждалих в ДТП.

Проте необхідно зважено поставитись до питання підвищення страхових сум, оскільки це безпосередньо впливає на вартість страхування з ОСЦПВ.

"В країнах, що нещодавно вступили до ЄС, страхові суми підвищувались поступово протягом 4-7 років. Крім того, в Україні старий автопарк, тобто вартість переважної кількості авто досить обмежена, і безперечно не становить мільйони гривень", – каже він.

"МТСБУ – це об’єднання страховиків, а не фінансова установа, тому до нього не повинні застосовуватись такі ж самі регуляторні та наглядові вимоги, як до страховиків. За останні роки страховики члени Бюро запровадили прозору, ефективну та незалежну систему корпоративного управління, ці напрацювання і потрібно закріпити в законі. Головна функція МТСБУ – здійснення регламентних виплат, і щорічно Бюро здійснює відшкодувань на сотні мільйонів гривень, при цьому отримувачі виплат стабільно високо оцінюють якість врегулювання та сервісів, зокрема електронних, з боку МТСБУ". Вячеслав Черняховский зауважив, що комітет підтримав позицію щодо необхідності додаткового опрацювання на друге читання норм, що стосуються корпоративного управління МТСБУ.

«« Вернуться на первую страницу раздела