На главную страницу Ассоциация Страховой бизнес (АСБ)

Профільний комітет рекомендує Раді прийняти за основу законопроект щодо забезпечення проведення судового засідання у разі неможливості його повного фіксування технічними засобами


03.03.2023 

Комітет з питань правової політики на засіданні 02 березня 2023 року розглянув проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення проведення судового засідання у разі неможливості його повного фіксування технічними засобами в умовах воєнного чи надзвичайного стану (реєстр. №8359 від 13 січня 2023 року), поданий народними депутатами України Масловим Д.В. та іншими.

Так, у законопроекті запропоновано доповнити Господарський процесуальний кодекс України, Цивільний процесуальний кодекс України та Кодекс адміністративного судочинства України положеннями про те, що в умовах воєнного чи надзвичайного стану, у разі об’єктивної неможливості здійснення повного фіксування судового засідання технічними засобами, хід судового засідання фіксується секретарем судового засідання письмово у протоколі судового засідання, в якому відображаються істотні моменти розгляду справи в тій послідовності, в якій вони мали місце в судовому засіданні.

Законопроектом також пропонується доповнити Закон України "Про доступ до судових рішень" положенням про те, що в умовах воєнного чи надзвичайного стану, у разі об’єктивної неможливості внесення судового рішення до Реєстру, як виключення, суд вносить до Реєстру всі судові рішення і окремі думки суддів невідкладно за першої можливості, але не пізніше п'яти робочих днів з дня усунення відповідних обставин.

Обговоривши положення проекту, Комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді України включити законопроект реєстр. №8359 до порядку денного дев’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання і за результатами розгляду в першому читанні прийняти його за основу і в цілому в редакції, запропонованій Комітетом, а також у разі прийняття Законопроекту як Закону доручити Комітету разом з Головним юридичним управлінням Апарату Верховної Ради України здійснити редакційне та техніко-юридичне доопрацювання його тексту.

Члени Комітету також розглянули проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо застосування санкцій (реєстр. №8392 від 27 січня 2023 року), поданий народними депутатами України Масловим Д.В., Павлішем П.В. та іншими народними депутатами України.

Так, у законопроекті запропоновано внести зміни до Закону України "Про санкції" від 14 серпня 2014 року №1644-VII (далі – Закон), які передбачають створення Державного реєстру санкцій з метою надання публічного доступу до актуальної та достовірної інформації про всіх суб’єктів, щодо яких застосовано персональні санкції відповідно до цього Закону. Також передбачаються зміни до статті 51 Закону, які встановлюють спеціальний строк звернення із заявою до суду, а саме – протягом строку дії воєнного стану, визначеному указом Президента України про введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях.

Законопроектом пропонується внести зміни до Кодексу адміністративного судочинства України, відповідно до яких збільшуються строки розгляду таких справ в судах першої та апеляційної інстанцій, а також передбачається можливість проголошення в судовому засіданні лише вступної та резолютивної частини рішення (скорочене рішення).

Обговоривши положення проекту, Комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді України включити законопроект реєстр. №8392 до порядку денного дев’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання і за результатами розгляду в першому читанні прийняти його за основу.

Комітетом на засіданні розглянуто проект Закону про юстицію, дружню до дитини (реєстр. №5617 від 04 червня 2021 року), поданий Кабінетом Міністрів України.

Законопроектом пропонується передбачити нові поняття і терміни у законодавстві; принципи юстиції, дружньої до дитини; положення про поводження з дітьми, які вчинили правопорушення і потрапили до системи правосуддя, а також з дітьми, які є потерпілими або свідками і потребують застосування заходів соціальної реабілітації; положення про альтернативні кримінальному провадженню та судовому розгляду можливості реагування на правопорушення дітей, зокрема з проведенням процедури відновного примирення (медіації), або без неї із застосуванням одного чи декількох відновних заходів, спрямованих на соціальну реабілітацію дитини і запобігання повторному вчиненню нею правопорушень.

Народні депутати, обговоривши положення проекту, а також наявні в них недоліки та суперечності, які потребують відповідного доопрацювання, а в окремих аспектах – концептуального перегляду, вирішили рекомендувати Верховній Раді за результатами розгляду в першому читанні повернути законопроект за реєстр. №5617 суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Також Комітет розглянув проект Закону про внесення зміни до пункту 3 частини п’ятої статті 26 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" щодо припинення контракту військовослужбовця під час воєнного стану у разі його обрання (призначення) на посаду члена Вищої ради правосуддя (реєстр. №8409 від 01 лютого 2023 року).

Законопроект розроблено в зв’язку з тим, що серед обраних на з’їзді суддів України 11-13 січня 2023 року членів Вищої ради правосуддя є суддя Херсонського окружного адміністративного суду Олена Ковбій, яка наразі проходить військову службу в одній із військових частин Збройних Сил України за контрактом, а чинний Закон України "Про військовий обов'язок і військову службу" не передбачає такої підстави для припинення (розірвання) контракту з військовослужбовцем як його обрання (призначення) до складу конституційного органу – члена Вищої ради правосуддя.

Члени Комітету, не применшуючи важливість військової служби особливо в умовах воєнного стану, звернули увагу на особливий статус Вищої ради правосуддя як конституційного органу та важливість його повноважень як колегіального органу. Враховуючи викладене, Комітет з питань правової політики рекомендував Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні прийняти законопроект за реєстр. №8409 за основу та в цілому, про що проінформувати Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

Атрибуты:  https://www.rada.gov.ua/news/news_kom/233793.html

«« Вернуться на первую страницу раздела