На главную страницу Ассоциация Страховой бизнес (АСБ)

Страхування розвитку медичних технологій


10.10.2024 

Як змінилися ризики з моменту виходу тревел-компаній на ринок понад 40 років тому.

За останні кілька десятиліть медичні технології розвивалися приголомшливими темпами. Досягнення покращили результати лікування пацієнтів і зробили революцію в діагностиці, лікуванні та профілактиці. Але ці інновації також принесли з собою ризики.

"Оскільки технології надають нові переваги, вони також наражають людей на нові ризики, такі як сумніви щодо ефективності, тілесні ушкодження та можливість витоку персональних даних, – каже Крейг Мунсер (на фото), керівник практики медичних технологій та медико-біологічних наук у Travelers Europe. "Захист повинен йти в ногу з інноваціями".

Моніторинг прогресу

Відтоді, як компанія Travelers вийшла на ринок медичних технологій понад 40 років тому, галузь трансформувалася. Досягнення в цих сферах проклали шлях до набагато більших змін у наступні роки:

Інструменти візуалізації та діагностики: У 1980-х роках технології медичної візуалізації, такі як рентген, КТ (комп'ютерна томографія) та МРТ, були набагато менш досконалими, ніж сьогодні. Зараз ці технології надають чіткіші зображення, які дозволяють раніше і точніше діагностувати такі захворювання, як рак, хвороби серця і неврологічні розлади.

Малоінвазивні операції та робототехніка: Хірурги тепер можуть використовувати невеликі розрізи, камери та спеціалізовані інструменти для виконання складних процедур зі скороченим часом відновлення та меншим ризиком інфікування. Наприклад, хірургічна система да Вінчі, представлена на початку 2000-х років, дозволила підвищити точність і контроль, особливо в таких делікатних операціях, як простатектомія і ремонт серцевих клапанів.

Геноміка та персоналізована медицина: Секвенування геному людини, завершене у 2003 році, відкрило двері до персоналізованої медицини. Сьогодні лікарі можуть використовувати генетичну інформацію, щоб передбачити схильність пацієнта до певних захворювань і відповідно адаптувати лікування. Аналіз ДНК людини може дозволити лікарям лікувати пацієнтів за допомогою цілеспрямованої терапії, яка є набагато ефективнішою, ніж традиційні методи лікування.

Штучний інтелект і машинне навчання: В останнє десятиліття ШІ відіграє ключову роль у діагностиці, плануванні лікування та пошуку нових ліків. ШІ та ML можуть підвищити точність діагностики та персоналізувати плани лікування, аналізуючи великі масиви даних і розпізнаючи закономірності, які людині може бути важко виявити. Системи штучного інтелекту можуть аналізувати медичні зображення на наявність ознак таких захворювань, як рак, іноді з точністю, вищою, ніж у лікарів-рентгенологів. Моделі ML сприяють розробці нових ліків, передбачаючи, як різні сполуки будуть взаємодіяти з біологічними системами.

Розуміння небезпек

Поряд з багатьма перевагами інновацій у сфері медичних технологій існують ризики для безпеки пацієнтів, конфіденційності та захисту даних. Несправний чіп у медичному пристрої пацієнта може зірвати критично важливе лікування або спричинити травму. Неточний алгоритм може дати хибно негативні результати аналізів пацієнта, що призведе до помилкового діагнозу та/або призначення невідповідних ліків. Неточне маркування та інструкції можуть призвести до того, що пацієнт буде неправильно використовувати свій медичний пристрій і ненавмисно погіршить свій стан. Багато з цих медичних пристроїв підключені до Інтернету і можуть бути зламані. Як наслідок, кіберзлочинці отримують безліч нових точок входу, коли на ринку з'являються нові продукти.

"Подумайте про наслідки для безпеки пацієнтів, якщо хтось зможе зламати монітор рівня глюкози в крові або кардіостимулятор", – каже Мунсер. "Оскільки кіберзлочинці знаходять нові можливості для здійснення атак через медичні пристрої, вони отримують можливість завдавати шкоди".

Таких можливостей безліч. Цифрові медичні картки та носимі медичні пристрої експоненціально збільшили кількість медичних даних, доступних в Інтернеті. Хоча ці дані є цінними для покращення догляду за пацієнтами, вони становлять значний ризик для їхньої приватності. Витоки даних у сфері охорони здоров'я викликають дедалі більше занепокоєння, оскільки кібератаки націлені на лікарні та компанії, що займаються цифровими технологіями в галузі охорони здоров'я. Витік конфіденційної медичної інформації, такої як генетичні дані або записи про психічне здоров'я, може потенційно призвести до крадіжки особистих даних або дискримінації.

Щоб отримати доступ до цієї зростаючої скарбниці даних, кіберзлочинці атакують відомі вразливості, а також використовують фішинг і шкідливе програмне забезпечення для виявлення нових сфер для компрометації. Вони продовжують розвивати свої підходи, що вимагає від компаній, які займаються медичними технологіями, бути пильними.

Побудова захисту навколо ризиків

Щоб забезпечити організаціям, які працюють у сфері медичних технологій, безпеку, необхідну для управління загрозами, що постійно змінюються, Travelers пропонує індивідуальні продукти, рішення з управління ризиками та підтримку в разі виникнення претензій.

Основні види страхування, необхідні для організацій, що займаються медичними технологіями, включають відповідальність за якість продукції та професійну відповідальність. Покриття відповідальності за якість продукції від Travelers охоплює весь життєвий цикл розробки продукту, від досліджень і розробок до виробництва та дистрибуції. Цей захист охоплює те, що виробляє медична технологічна компанія, а також послуги, які вона надає – продукт, програмне забезпечення та сервіс. Окрім цього, компанія може також потребувати захисту від кібер-атак, відкликання продукції, переривання діяльності, відповідальності роботодавця, майнової та/або загальної відповідальності.

Відтоді власний досвід допомагає Travelers підтримувати клієнтів у разі виникнення нових ризиків.

"Наша команда з контролю ризиків допомагає компаніям виявляти потенційні ризики та впроваджувати найкращі практики для їх мінімізації, – каже пан Моунсер. "Наша команда з врегулювання збитків має особливий досвід роботи зі страховими випадками у сфері медичних технологій та медико-біологічних наук. Це дуже важливо, оскільки індустрія медичних виробів є дуже зарегульованою. Позови в цій сфері є дуже спеціалізованими і вимагають досвіду, що виходить за рамки того, який необхідний для ведення середньостатистичної справи про відповідальність за якість продукції".

Ця пропозиція допомагає туристичним компаніям надавати клієнтам об£рунтовану підтримку, коли їхні ризики змінюються.

"За більш ніж 40 років, що Travelers страхує бізнес у сфері медичних технологій, ми стали свідками надзвичайного розвитку технологій, – каже пан Мунсер. "Наступні 40 років обіцяють зміни, які не лише покращать діагностику та лікування захворювань, але й підвищать якість та тривалість життя людей. Продовжуючи співпрацювати з цією спеціалізованою галуззю, ми прагнемо забезпечити захист, що відповідає її динамічним потребам".

Автор:  Craig Mounser
Джерело:  Insurance Business UK
URL новини:  https://www.insurancebusinessmag.com/uk/news/life-insurance/insuring-med-techs-evolution-509062.aspx

«« Вернуться на первую страницу раздела