На главную страницу Ассоциация Страховой бизнес (АСБ)

Війна змінила послуги особистого страхування українців. Як саме?


03.03.2023 

Через російське вторгнення тепер можливо оформляти українські страхові поліси за кордоном і спрощене відшкодування. Як ще змінилися послуги особистого страхування під час війни?

Українці не зможуть застрахуватися від воєнних ризиків, але їм доступне страхування від нещасного випадку – навіть будучи за кордоном. Самі страховики зробили подання документів та процес відшкодування гнучкішим. Як ще війна змінила ринок?

Попри повномасштабну війну із росією, українцям далі доступні популярні види особистого страхування: добровільне медичне страхування, страхування від нещасного випадку та туристичне медичне страхування осіб, що виїжджають за кордон. Однак війна внесла корективи у ці послуги. А самі страхові компанії пробують надавати послуги там, де зазвичай не надають відшкодування.

’едичні страховики намагаються надавати компенсацію через шкоду від війни

У більшості договорів, медична страховка не покриває воєнні ризики. Тому застрахована особа не отримає компенсації, якщо отримала розлад здоров’я чи травму через війну.

Проте деякі страхові компанії вирішили покривати медичну допомогу для цивільних громадян, які не брали участь у бойових діях. Це може стосуватися як покриття екстреної медичної допомоги, так і всієї необхідної допомоги в рамках полісу страхування.

Що це означає? Страхова компанія покриє медичні витрати для такого застрахованого, а не відмовить в компенсації.

Чому страховики вирішили розширити покриття? Причини дві: скорочення кількості звернень застрахованих осіб до компаній та зниження ціни на програми добровільного медичного страхування у березні-квітні.

Протягом перших 5-ти місяців повномасштабного вторгнення вартість знизилась від 15% до 50%. Вона відновилася тільки після липня 2022 – підвищення офіційного курсу долара та інфляції посприяло поверненню цін на програми страхування до довоєнного рівня, а потім і навіть їхнє зростання на 15%.

Страховики змінили відшкодування самостійно витрачених коштів на лікування – тепер замість передачі оригіналів документів потрібно дистанційно оформити усі необхідні документи та подати їх у електронному вигляді у страхову компанію.

Автор:  Iванна Бібла
Источник:  NV Бізнес
URL новости:  https://biz.nv.ua/ukr/experts/chi-mozhna-zastrahuvatis-vid-neshchasnogo-vipadku-v-ukrajini-shcho-zminilos-dlya-ukrajinciv-za-kordonom-50307725.html

«« Вернуться на первую страницу раздела