На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
Оголошення
База знань
Пошук
Карта сайту
Коментарі
Інтерв'ю
Аналітика
Рейтинги
Поиск по сайту

Обговорення / Аналітика / Аналітика

Зростаючі страхові рахунки додають до хаосу в торгівлі на Червоному морі

Версия для печати Версия для печати
15.01.2024 

Вартість страхування воєнних ризиків для суден, що проходять через Червоне море, зростає по спіралі, створюючи додаткову потенційну перешкоду для торгівлі через водний шлях, який ВМС США вже визнали занадто небезпечним для торговельного судноплавства.

За словами людей, знайомих з цим питанням, страхові компанії зараз стягують від 0,75% до 1% від вартості судна за прохід через регіон, що значно зросло після того, як наприкінці минулого тижня США і Великобританія завдали авіаударів по повстанцях-хуситах в Ємені. Лише кілька тижнів тому котирування на прикриття становили приблизно одну десяту від цієї суми. Різке зростання ризикує зробити перетин життєво важливої водної артерії занадто дорогим.

Судновласники і фрахтувальники, які готові ризикувати, плаваючи Червоним морем, змушені зважувати, що дешевше: сплатити зростаючі додаткові витрати на страхування, а також транзитний збір за прохід Суецьким каналом, або замість цього пройти довгий маршрут навколо мису Доброї Надії і при цьому отримати додаткові рахунки за паливо.

"Страхові внески на військові ризики для суден стрімко зросли", – зазначають у своєму звіті аналітики Clarksons Securities, зокрема Фроде Моркедал (Frode Morkedal). "Судновласники і фрахтувальники можуть виявити, що зміна маршруту в обхід Африки є більш економічно вигідною, ніж сплата сукупних витрат на транзит Суецьким каналом і страхові премії".

Вартість військового страхування в 1% для нового судна вартістю 100 мільйонів доларів означає, що йому доведеться заплатити 1 мільйон доларів лише за те, щоб пройти через найризикованіші частини Червоного моря та Аденської затоки. Страхове покриття, як правило, визначається у відсотках від вартості судна за певний період часу.

У понеділок американське комерційне судно було влучене ракетою під час плавання в Аденській затоці, що підкреслює постійний ризик для суден у цьому регіоні. Це сталося після того, як Bimco, ключова торговельна група, звернула увагу на попередження ВМС США про те, що судноплавним компаніям слід розглянути можливість уникати цього району.

Крім того, Міністерство транспорту США випустило оновлене попередження, в якому рекомендує торговельним суднам уникати південної частини Червоного моря до подальших вказівок. У попередньому попередженні суднам рекомендувалося триматися подалі протягом 72 годин.

"Ставки зростають, що свідчить про значний і непрозорий ризик у Червоному морі", — сказав Мунро Андерсон, керівник відділу морських воєнних ризиків і страхування Vessel Protect. "Основна складність поточної ситуації полягає в тому, що швидкість зміни профілю ризику призводить до набагато більш динамічного ціноутворення, ніж це було б у звичайних умовах".

Автор:  Alex Longley
Источник:  Bloomberg
URL статьи:  https://www.bloomberg.com/news/articles/2024-01-15/add-soaring-insurance-bills-to-mounting-red-sea-trade-chaos

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес