На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
Оголошення
База знань
Пошук
Карта сайту
Коментарі
Інтерв'ю
Аналітика
Рейтинги
Поиск по сайту

Обговорення / Аналітика / Аналітика

Огляд найзбитковіших природних катастроф для страхового ринку за 2023 рік

Версия для печати Версия для печати
19.01.2024 

2023 рік приніс страховій галузі найбільших страхових збитків від стихійних лих, незважаючи на те, що екстремальних індивідуальних збитків не було. Згідно зі звітом Beinsure Largest Natural Disasters з посиланням на статистику перестраховика Munich Re, це підкреслює важливу роль, яку страхування відіграє в пом'якшенні наслідків стихійних лих.

Вичерпні дані та глибоке знання змін у ризиках залишаються ключовими факторами при розробці страхового покриття для захисту людей від стихійних лих. Ще одним важливим аспектом є профілактика, вважають страховики.

Кількість жертв руйнівних землетрусів минулого року є тривожним сигналом для забезпечення кращого захисту людей шляхом адаптації методів будівництва, кажуть експерти Munich Re.

  • Загальні збитки від стихійних лих у 2023 році: 250 мільярдів доларів; понад 74 000 загиблих
  • Застраховані глобальні збитки в розмірі 95 мільярдів доларів, близькі до середнього показника за п'ять років (105 мільярдів доларів) і перевищують середній показник за 10 років (90 мільярдів доларів), згідно зі звітом Global Natural Disasters Figures
  • Землетрус в Туреччині та Сирії став найбільш руйнівною гуманітарною катастрофою року
  • Грози в Північній Америці та Європі більш руйнівні, ніж будь-коли раніше: загальні збитки становлять 76 мільярдів доларів; застраховані збитки 58 мільярдів доларів
  • 2023 рік був найспекотнішим за всю історію, коли було побито велику кількість регіональних рекордів

У всьому світі стихійні лиха у 2023 році призвели до збитків на 250 мільярдів доларів (попередній рік такий же розмір збитків), із застрахованими збитками на суму 95 мільярдів доларів (попередній рік – 125 мільярдів доларів). Загальні збитки відповідають середньому за 5 років, тоді як застраховані збитки були трохи нижчими за середньорічну цифру в 105 мільярдів доларів.

На відміну від попередніх років, у промислово розвинутих країнах не було мегакатастроф, які призвели до збільшення збитків (таких як ураган "Ян" у 2022 році, який спричинив загальні збитки на 100 мільярдів доларів та застраховані збитки на 60 мільярдів доларів).

Натомість статистика збитків характеризувалася великою кількістю сильних регіональних штормів. Таких великих збитків від грози ніколи раніше не реєстрували в США чи Європі: у Північній Америці було знищено активів на суму близько 66 мільярдів доларів, з яких 50 мільярдів доларів було застраховано, а в Європі ця цифра становила 10 мільярдів доларів, з яких 8 мільярдів доларів були застраховані.

Збитки від природних катастроф

Відповідно до звіту Global Natural Catastrophe Review, велика кількість наукових досліджень показує, що зміна клімату сприяє суворій погоді з сильним градом. Подібним чином статистика втрат від гроз у Північній Америці та інших регіонах має тенденцію до зростання.

Кількість смертей, спричинених стихійними лихами, зросла до 74 000 у 2023 році, що значно перевищує середньорічний показник за останні п'ять років (10 000). Після років відносного спокою серія руйнівних землетрусів призвела до гуманітарних катастроф.

Близько 63 000 людей (85% від загальної кількості загиблих за рік) втратили життя внаслідок таких геофізичних небезпек у 2023 році – це більше, ніж будь-коли з 2010 року. На відміну від цього, економічні втрати від стихійних лих переважали через сильні шторми: 76% загальні втрати були пов'язані з погодою, тоді як 24% мали геофізичні причини.

Глобальна температура побила рекорд

Погодні катаклізми посилювалися надзвичайно високими температурами. У всьому світі середні температури до листопада були приблизно на 1,3°C вищими, ніж у доіндустріальні часи (1850–1900). Незабаром стало зрозуміло, що 2023 рік стане найспекотнішим від початку вимірювання температури, а це означає, що останні десять років є найспекотнішими за всю історію спостережень.

Феномен Ель-Ніньо, природні коливання клімату в північній частині Тихого океану, що впливає на екстремальну погоду в багатьох регіонах світу, відіграв певну роль у температурі. Однак дослідники пояснюють тенденцію до підвищення глобальних температур головним чином зміною клімату, а природні коливання відіграють другорядну роль.

Сезонні температурні рекорди падали один за одним у 2023 році. Весняна температура понад 40°C була зафіксована в південно-західній Європі (квітень) та в Аргентині (вересень), температура понад 50°C на північному заході Китаю, а нічна температура перевищувала 32°C в американському штаті Арізона в липні: згідно з дослідженнями , є чіткий зв'язок зі зміною клімату.

У багатьох регіонах через спеку та посуху виникли великі лісові пожежі. У Канаді кілька тижнів вирували пожежі, які знищили 18,5 мільйона гектарів лісу – більше, ніж будь-коли раніше. Пожежі не охопили жодного великого міста чи промислового об'єкта, а це означає, що Канада уникла чергової лісової пожежі, подібної до пожежі у Форт-МакМюррей у 2016 році (збитки на той час: 4,1 мільярда доларів США, з яких 2,9 мільярда доларів США було застраховано).

"Потепління землі, яке прискорюється протягом кількох років, посилює екстремальну погоду в багатьох регіонах, що призводить до збільшення потенціалу втрат. Більше води випаровується при вищих температурах, а додаткова волога в атмосфері забезпечує додаткову енергію для сильних штормів. Суспільству та промисловості необхідно адаптуватися до мінливих ризиків – інакше тягар збитків неминуче зросте", — пояснює Ернст Раух, головний науковець з питань клімату Munich Re.

Найдорожчі стихійні лиха року для страхової галузі

Землетруси в Туреччині та Сирії

Серія землетрусів в Туреччині та Сирії в лютому стала найбільш руйнівним стихійним лихом року. Найсильніший землетрус магнітудою 7,8 був найсильнішим землетрусом у Туреччині за десятиліття. Близько 58 000 людей загинули, незліченна кількість будівель зруйнувалася, інфраструктурі було завдано значних збитків (дивіться огляд 10 найбільших глобальних економічних і страхових подій).

Із загальними збитками близько 50 мільярдів доларів це також було найдорожчим стихійним лихом року. Незважаючи на те, що страхування від землетрусів є обов'язковим для житлових будинків у Туреччині (Turkish Catastrophe Insurance Pool, TCIP), застраховані збитки склали лише 5,5 млрд доларів.

Тайфун Доксурі в Китаї

З точки зору загальних збитків, другим за витратами стихійним лихом став тайфун Доксурі. У липні шторм торкнувся узбережжя Філіппін, перш ніж вийти на сушу в Цзіньцзян у провінції Фуцзянь на материковому Китаї зі швидкістю вітру близько 180 км/год.

Доксурі супроводжувався надзвичайно сильними опадами, які спровокували руйнівні повені. У деяких частинах Китаю за один день випало 600 мм опадів, що є найсильнішою добовою кількістю опадів, яку коли-небудь реєстрували в країні. Загальні збитки склали близько 25 мільярдів доларів, з яких лише приблизно 2 мільярди доларів були застраховані – це приклад великого розриву страхування від стихійних лих, який зберігається в Китаї.

Ураган Отіс в Мексиці

Швидке посилення урагану Отіс на західному узбережжі Мексики в жовтні стало ще однією винятковою подією: протягом 24 годин він перейшов від слабкого тропічного шторму до урагану найвищої категорії. Він впав прямо на курорт Акапулько і спустошив місто. Зі швидкістю вітру до 265 км/год це був найсильніший шторм, який коли-небудь обрушувався на тихоокеанське узбережжя Мексики. Загальні збитки оцінюються в 12 мільярдів доларів США, а застраховані збитки – близько 4 мільярдів доларів США через високу концентрацію готелів у місті. Це була третя за вартістю втрата року з точки зору загальних втрат.

Доксурі та Отіс підпадають під схему, яку очікують вчені в результаті зміни клімату, а саме зрушення до збільшення кількості інтенсивних штормів і штормів із екстремальними опадами. Експерти також пояснюють зміною клімату частішу швидку інтенсифікацію тропічних штормів.

Географічний огляд стихійних лих

Північна Америка

Північна Америка знову зафіксувала найвищі втрати в усьому світі, хоча цього року її частка в глобальних втратах була меншою, ніж зазвичай (40%; п'ятирічний середній показник 57%). Стихійні лиха знищили активи на суму 100 мільярдів доларів, з яких близько 67 мільярдів доларів було застраховано.

Незважаючи на велику кількість сильних гроз, сума збитків від усіх природних катаклізмів була меншою, ніж у попередньому році (загальні збитки 160 мільярдів доларів, зі страхуванням 100 мільярдів доларів).

Сезон ураганів у США був порівняно м'яким. Хоча ураган "Ідалія", один із найсильніших штормів року, вразив материкову частину США, постраждалий регіон на північному заході Флориди є малонаселеним.

Однак сезон ураганів у Північній Атлантиці був більш активним, ніж у середньому, з 20 "названими" штормами, включаючи 7 ураганів, три з яких були великими ураганами, оскільки високі температури води компенсували послаблюючий ефект Ель-Ніньо. Однак більшість штормів не досягали суші, а бушували над морем.

Два спалахи гроз в США в березні (Середній Захід) і в червні (Техас) були одними з найдорожчих стихійних лих року в усьому світі з точки зору страхових збитків. Лише ці серії гроз призвели до сукупних збитків у 17 мільярдів доларів, з яких близько 12 мільярдів доларів було застраховано.

У серпні руйнівна пожежа, роздмухана сильним вітром, охопила Гаваї, знищивши значні частини прибережного міста Лахайна на острові Мауї. Загальні збитки оцінюються в 5,5 млрд доларів, з яких приблизно 3,5 млрд доларів було застраховано.

Європа

Збитки від стихійних лих у Європі склали 83 мільярди доларів (77 мільярдів євро), в основному через землетрус у Туреччині. Застраховані збитки склали близько 19 мільярдів доларів (18 мільярдів євро). Зокрема, шторми в альпійському регіоні та в районі Середземного моря сприяли рекордним втратам від гроз.

У липні та серпні град діаметром до 19 см спричинив збитки на мільярди доларів у північній Італії та кількох інших регіонах. Вони були результатом високих переважаючих температур і супутнього ризику сильних штормів в результаті збільшення випаровування. Є наукові докази того, що зміна клімату сприяє розвитку таких умов.

Проливні дощі в країнах уздовж узбережжя Адріатичного моря спричинили масштабні повені у травні та серпні. Система низького тиску на початку вересня викликала сильну повінь, особливо в Греції, а потім посилилася над Середземним морем до циклону Medicane Daniel. Збитки від цих подій у Європі склали 17 мільярдів доларів, з яких 2 мільярди доларів були застраховані.

У грудні тривалі опади спричинили сильні повені в багатьох частинах північної Німеччини..

Азіатсько-Тихоокеанський регіон і Африка

В Азіатсько-Тихоокеанському та Африканському регіонах загальні втрати у 2023 році в розмірі 64 мільярдів доларів були трохи нижчими, ніж у попередньому році (66 мільярдів доларів). Приблизно 8 мільярдів доларів з цієї суми було застраховано (попередній рік: 11 мільярдів доларів). Японія, країна, яка дуже схильна до стихійних лих, у 2023 році майже не постраждала від серйозних збитків.

Хоча тайфун Доксурі був найдорожчим лихом року з точки зору загальних збитків, дві великі катастрофи в Новій Зеландії разом спричинили найвищі страхові збитки в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні (близько 4 мільярдів доларів).

На початку лютого в Окленді та його околицях, найбільшому місті Нової Зеландії, відбулися масштабні повені, що спричинило страхові збитки майже на 2 мільярди доларів та загальні збитки на 2,9 мільярда доларів. У середині лютого циклон Габріель обрушився на Північний острів Нової Зеландії та Норфолк, завдавши величезної шкоди. Збитки від циклону були на такому ж рівні, як і від повеней.

В Африці Medicane Daniel вийшов на сушу в Лівії у вересні, і супроводжувався проливними дощами. Дамби в місті Дерна обрушилися. Понад 4000 людей втратили життя внаслідок наступної повені.

Також у вересні близько 3000 людей загинули внаслідок землетрусу магнітудою 6,8 у Марокко. Це був найсильніший землетрус у Марокко за понад 100 років.

Руйнівна сила землетрусу завдала загальних збитків приблизно на 7 мільярдів доларів. Дуже мало було захищено, із застрахованими збитками на загальну суму близько 0,3 мільярда доларів.

На початку року циклон "Фредді" спровокував гуманітарну катастрофу в південно-східній Африці. Фредді утворився біля узбережжя Австралії, перш ніж перетнути всю південну частину Індійського океану, подолавши відстань понад 8000 кілометрів. Зараз він тримає рекорд найдовшого зареєстрованого циклону (п'ять тижнів).

Він вийшов на берег на острові Мадагаскар, а потім звивався між Мадагаскаром і Мозамбіком. У результаті Мозамбік двічі постраждав від тропічного циклону. У Мозамбіку та сусідніх країнах загинули понад 1400 людей.

На північному сході Австралії в середині грудня сталася сильна повінь в результаті тропічного шторму Джаспер в штаті Квінсленд. За даними ЗМІ, лише за добу випало понад 800 мм опадів. Це приблизно еквівалентно середньорічній кількості опадів у Німеччині. Численні річки вийшли з берегів. Достовірно оцінювати збитки ще занадто рано.

Як і в інших регіонах, умови ENSO впливають на екстремальні погодні умови в Азії, крім зміни клімату. Вираз Ель-Ніньо ENSO досяг піку в кінці року і, швидше за все, знизиться до середини 2024 року. Тому Австралія може сподіватися на помірний сезон циклонів, який триватиме до кінця квітня. Навпаки, ризик лісових пожеж, ймовірно, зросте, оскільки пишна рослинність останніх місяців починає висихати, що підвищує займистість. Якщо у другій половині 2024 року Ель-Ніньо перетвориться на аналог Ла-Нінья, ризик повеней для східної Австралії може зрости.

Источник:  Форіншурер
URL статьи:  https://forinsurer.com/news/24/01/19/43442

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес