На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
Оголошення
База знань
Пошук
Карта сайту
Коментарі
Інтерв'ю
Аналітика
Рейтинги
Поиск по сайту

Обговорення / Аналітика / Аналітика

Звіт EIOPA досліджує ставлення до споживачів та фінансовий добробут на тлі кризи вартості життя

Версия для печати Версия для печати
23.01.2024 

EIOPA оприлюднив сьогодні звіт "Споживчі тенденції 2023". У ньому розглядається фінансовий добробут споживачів на тлі триваючої кризи вартості життя та досліджується, чи всі споживачі, незалежно від їхніх характеристик, отримують справедливе ставлення. Висновки звіту ґрунтуються на різних джерелах даних, включаючи результати опитування Eurobarometer, проведеного на замовлення EIOPA.

Аналіз EIOPA показує, що триваюча криза вартості життя впливає на споживачів страхових та пенсійних послуг та їхні стосунки з фінансовими продуктами та послугами. Третина споживачів ЄС побачили, що їхні страхові премії зросли за окремими видами страхування, а франшизи – сума грошей, яку страхувальники повинні сплатити, перш ніж страховики покриють збитки, – також зросли для 17% споживачів. Хоча ці зміни можуть бути виправдані зростанням витрат страховиків, вони спонукали деяких споживачів призупинити, відмовитися або скасувати свої страхові та пенсійні продукти, залишивши частину з них недострахованими і вразливими до майбутніх ризиків. Споживачі ЄС зараз мають меншу впевненість у досягненні фінансово комфортної пенсії порівняно з минулим роком (зниження на 3 відсоткових пункти). У звіті також підкреслюється, що національні наглядові органи та страхові компанії вжили певних заходів для забезпечення подальшого справедливого ставлення до споживачів під час нинішньої кризи.

Окрім макроекономічних змін, факти вказують на занепокоєння щодо справедливого ставлення до традиційно дискримінованих та вразливих споживачів. Опитування Євробарометру, проведене EIOPA, вказує на чіткий гендерний розрив у доступі до страхових та пенсійних продуктів. Жінки в ЄС на десять відсоткових пунктів менш впевнено почуваються у фінансовому плані після виходу на пенсію. Чимала частка споживачів в ЄС заявила, що до них ставляться несправедливо через особисті риси, які не відповідають більшості. Було виявлено, що фінансові продукти, які недостатньо враховують різноманітні характеристики споживачів при їх розробці та розповсюдженні, сприяють таким випадкам фінансової ізоляції. Водночас, EIOPA спостерігала ініціативи з розробки продуктів, спрямованих на задоволення потреб традиційно дискримінованих та вразливих споживачів.

Ризики щодо співвідношення ціни та якості зберігаються, особливо у випадку певних пайових та гібридних страхових продуктів. Національні наглядові органи в Європі продовжують звертати увагу на поточні проблеми в цьому сегменті ринку через високу вартість, складність і, часом, низьку ефективність таких продуктів. Хоча споживачі загалом вважають, що продукти, які вони купують, пропонують хороше співвідношення ціни та якості, результати опитування показують, що інвестиційні продукти на основі страхування оцінюються найменш прихильно в цьому відношенні: третина європейських споживачів вважають, що їхні продукти не пропонують цінності.

Звіт EIOPA про споживчі тенденції 2023 року висвітлює додаткові зміни у страховому та пенсійному секторі ЄС:
  • Продаж страхових послуг через цифрові канали різко зріс за останні роки: чверть споживачів страхових послуг в ЄС придбали принаймні один продукт онлайн. Ця тенденція, однак, сильно відрізняється в різних країнах-членах і зосереджена на продуктах, не пов'язаних зі страхуванням життя.
  • Краще розкриття інформації, вдосконалення заходів прозорості та ініціативи з підвищення фінансової грамотності підвищили обізнаність споживачів про пенсії. Проте, лише 42% споживачів в ЄС вважають, що матимуть достатньо коштів для комфортного життя на пенсії. Подальшому підвищенню обізнаності споживачів про пенсії можуть сприяти інструменти пенсійного моніторингу та інформаційні панелі, які дають споживачам уявлення про їхній очікуваний дохід на пенсії та допомагають їм приймати поінформовані рішення.
  • Дедалі більше споживачів розглядають страхові та пенсійні продукти з елементами сталого розвитку. У майбутньому важливо забезпечити, щоб заяви компаній про сталий розвиток були обґрунтованими і не вводили в оману.
  • Кілька національних наглядових органів повідомили про випадки недобросовісних продажів через неадекватну перевірку потреб, ігнорування переваг сталого розвитку, неякісне розкриття інформації або конфлікт інтересів.
  • Проблеми перехресних продажів страхових продуктів, пов'язаних із захистом кредитів і платежів, залишаються навіть після попередження, яке EIOPA видала минулого року.
Источник:  EIOPA
URL статьи:  https://www.eiopa.europa.eu/eiopa-report-probes-consumer-treatment-and-financial-well-being-amid-cost-living-crisis-2024-01-23_en

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес