На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
Оголошення
База знань
Пошук
Карта сайту
Коментарі
Інтерв'ю
Аналітика
Рейтинги
Поиск по сайту

Обговорення / Аналітика / Аналітика

Страховики переходять до вивільнення застряглого капіталу через перестрахування

Версия для печати Версия для печати
01.02.2024 

Зміна апетиту страховиків до складних силових операцій свідчить про те, що ринок винагороджує тих, хто зосереджується на основних напрямках бізнесу.

Протягом більшої частини останнього десятиліття більшість великих угод з перестрахування відповідальності укладалися на умовах ануїтету. Але тепер, коли найпростіші угоди вже укладені, фокус уваги як страховиків, так і перестраховиків змінився. У нових умовах підвищених процентних ставок ринок зосереджується на більш складних, часто проблемних напрямках бізнесу, де перестрахування може стабілізувати ризик і вивільнити капітал для інших, більш прибуткових напрямків використання. Ми вважаємо, що ця тенденція збережеться.

Мотивація до перестрахування змінюється

До 2021 року страховики максимально використовували низькі процентні ставки, користуючись можливістю розвантажити портфелі з високими гарантованими ставками, одночасно отримуючи приріст капіталу від продажу активів у перестрахування. Але коли процентні ставки почали швидко зростати, можливість отримати приріст капіталу була значною мірою втрачена, а операції з примусового продажу стали менш привабливими. Водночас вищі процентні ставки спричинили зростання споживчого попиту на ануїтети, що зробило операції з перестрахування потоків більш привабливими.

В умовах вищих процентних ставок на перший план виходять інші мотивації, такі як необхідність управляти ризиком більш складних блоків форвардного бізнесу. Проблеми зі складними продуктами, такими як універсальне страхування життя з вторинними гарантіями (ULSG), довгостроковий догляд (LTC) і змінні ануїтети, виникають через багато років. Водночас, практика бухгалтерського обліку часто занижує ступінь погіршення, що призводить до того, що страховики не бажають визнавати збитки шляхом перестрахування бізнесу. Однак, схоже, ми досягли переломного моменту: Обсяг перестрахування ULSG у 2023 році був більш ніж удвічі більшим, ніж за попередні п'ять років разом узяті.

Можливість зосередитися на основному бізнесі є важливим стимулом для будь-якого перевізника, який планує вийти з бізнесу. Вивільнений ризиковий капітал, який можна спрямувати на більш прибуткові можливості, також є привабливим і слугує важливим виправданням – фінансовим і для зовнішніх повідомлень – при перестрахуванні у збиток.

Ринок, що розвивається

Наведений нижче графік ілюструє різкий перехід від ануїтетів до складних продуктів, таких як ULSG, змінний ануїтет і страхування життя, що належить компанії/банку (COLI/BOLI). Після бурхливого 2021 року перестрахування ануїтетів на індивідуальні рахунки знизилося.

Пропозиція також змінюється

Спонсорська підтримка перестраховиків, що працюють з великими активами, зростає і забезпечує надлишковий капітал. Зростання потенціалу призводить до зменшення кількості ануїтетних угод, що змушує перестраховиків шукати нові ринки та створювати більш складні структури.

Найбільші перестраховики-початківці кілька років тому вже добре зарекомендували себе і розбудували надійну інфраструктуру. Вони мають досвід, необхідний для оцінки та структурування складних операцій з пасивами, і є чимось більшим, ніж просто "гравцями на ринку активів", чиєю конкурентною перевагою є інвестиційна стратегія, що приносить вищу дохідність.

На ринку з інтенсивним використанням активів інвестиційні спеціалізації впливають на попит на певні продукти. Перестраховики з довгостроковими стратегіями, такими як інвестування в нерухомість, можуть знайти привабливими довгострокові зобов'язання, тоді як ті, що зосереджуються на більш короткострокових активах, таких як приватні позики, можуть віддавати перевагу фіксованим ануїтетам.

Читання чайного листя

Угоди з примусу нікуди не зникають, але вони стають складнішими. Останнім часом ми бачили великі перестрахувальні угоди, які об'єднують більше одного виду бізнесу. Страховики можуть об'єднувати блоки, щоб повністю очистити будинок від проблемного бізнесу, або вони можуть об'єднувати більш прибуткові блоки з погано працюючим бізнесом, щоб уникнути збитків для всієї транзакції. Gallagher Re вважає, що наступним рубежем стане LTC: перевізники з великими застарілими пакетами продовжують зазнавати покарань на фондовому ринку, який побоюється, що бізнес недостатньо зарезервований. Однак, інтенсивний характер активів LTC у поєднанні з прогресом у методах управління страховими випадками, ймовірно, зменшить спред між попитом і пропозицією на страхові послуги. Нещодавно оголошена угода Manulife з Global Atlantic, яка включає LTC і структуровані розрахунки, є одним з прикладів того, як страховик змінює свій портфель шляхом продажу старих/низькорентабельних блоків. Ми можемо очікувати більше великих угод з LTC, а також угод зі змінними ануїтетами та ULSG.

Зовнішні впливи на фінансових ринках також впливають на перестрахувальну спроможність. Зміни у фінансовій спроможності приватних інвесторів вплинуть на доступ перестраховиків до капіталу. Аналогічно, будь-яка консолідація серед перестраховиків може змінити баланс, оскільки зменшення галузевого капіталу може призвести до більшої вибірковості. З іншого боку, подальше придбання страховиків фірмами прямого інвестування (ПІ) може призвести до збільшення потенціалу галузі в цілому, оскільки групи, що належать ПІ, досягнуть критичної маси, необхідної для того, щоб стати зовнішніми перестраховиками.

Пошук правильного партнера

Це сприятливий час для перевізників будь-якого розміру, щоб проаналізувати свої силові блоки і розглянути перестрахування як ефективний спосіб навести лад, вивільнити капітал і зосередитися на основних цілях. У цьому непередбачуваному середовищі перевізники, які шукають рішення щодо перестрахування, можуть отримати вигоду від наявності досвідченого адвоката, який працює від їхнього імені. Пошук партнера з перестрахування, який запропонує угоду, пристосовану до вимог страховика, може бути непростим завданням. Команда Life Solutions Gallagher Re надає консультації щодо вибору блоків для включення в угоду, щодо складних структурних особливостей, а також щодо різноманітних фінансових умов та умов договору. Ми допомагаємо перевізникам визначити ризики та переваги кожного компонента запропонованої структури, а також способи їх мінімізації або максимізації, виступаючи в ролі відданого союзника від початку до кінця.

Автор:  Brian Lo
Источник:  Gallagher Re
URL статьи:  https://www.ajg.com/gallagherre/news-and-insights/2024/february/insurers-move-to-free-trapped-capital-through-reinsurance/

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес