На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
Оголошення
База знань
Пошук
Карта сайту
Коментарі
Інтерв'ю
Аналітика
Рейтинги
Поиск по сайту

Обговорення / Аналітика / Аналітика

Страховий ринок Саудівської Аравії консолідується в 2024 і 2025 роках

Версия для печати Версия для печати
15.02.2024 

За прогнозами Fitch Ratings, у 2024 і 2025 роках очікується подальша консолідація страхового ринку Саудівської Аравії на тлі "Саудівського бачення до 2030 року".

Нові вимоги до мінімального капіталу сприяють цій консолідації, оскільки страховики змушені залучати новий капітал або укладати угоди злиття та поглинання, щоб зберегти платоспроможність за новими правилами, що призведе до зростання активності у сфері злиття та поглинання з 2021 року.

У листопаді 2023 року в Саудівській Аравії було створено Управління з нагляду за страховою діяльністю як спеціальний страховий регулятор. Fitch вважає, що зростаюча технічна складність та вдосконалення регулювання позитивно впливають на загальну кредитну якість саудівських страховиків.

Очікується, що ринок досягне середньорічного темпу зростання понад 6% протягом 2023-2027 років.

Страховий ринок Саудівської Аравії, другий за величиною валової страхової премії в регіоні Перської затоки після ОАЕ, пропонує динамічне та конкурентне середовище. Зростання в останні роки пояснюється економічним розвитком, що створює нові страхові активи та нові види обов'язкового страхування.

Страховий ринок Саудівської Аравії продовжив зростати у 2023 році: валові страхові премії склали 53,3 млрд ріалів ($14,2 млрд) і зросли на 26,8%. Центральний банк Саудівської Аравії (SAMA) повідомив, що місцеві страховики зафіксували збільшення обороту на 8,4%. Останній зріс з 338,8 млрд ріалів (10,3 млрд дол. США) у 2021 році до 42 млрд ріалів (11,2 млрд дол. США) у 2022 році.

Брокери захопили 38,4% ринку, а агенти – 5,2%. Комісійні, сплачені страховими компаніями, склали 2,1 млрд СПР ($559,9 млн).

Нещодавні регуляторні зміни включають нові правила для InsurTech та впровадження поетапної перестрахувальної цесії на місцевому ринку до 30% до 2025 року.

Вимога пропонувати частку договорів місцевому перестраховику, якщо вона буде виконана, може збільшити концентрацію контрагентів та кредитний ризик, якщо премії будуть утримуватися на місці, а великі міжнародні перестраховики будуть замінені менш фінансово сильною місцевою компанією.

Оскільки "Бачення 2030" забезпечує загальну основу та напрямок руху, процес еволюції страхового сектору до кінця десятиліття зрозумілий: страховики повинні консолідуватися, накопичуючи більші резерви капіталу, щоб знизити системні ризики у фінансовому секторі.

Очікується, що вони також скористаються можливостями діджиталізації, про які свідчать глобальні тенденції в галузі.

Як роздрібні, так і комерційні споживачі можуть розраховувати на розширення можливостей взаємодії зі страховиками та посередниками, зокрема, за допомогою додатків для смартфонів.

Діджиталізація також докорінно змінить функції та процедури бек-офісу, вдосконалюючи процеси для таких видів діяльності, як врегулювання збитків, комплаєнс та бухгалтерський облік.

Источник:  Beinsure
URL статьи:  https://beinsure.com/news/saudi-insurance-market/

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес