На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
Оголошення
База знань
Пошук
Карта сайту
Коментарі
Інтерв'ю
Аналітика
Рейтинги
Поиск по сайту

Обговорення / Аналітика / Аналітика

Глобальна федерація страхових асоціацій стурбована новими пропозиціями Податкового комітету ООН

Версия для печати Версия для печати
18.04.2024 

Глобальна федерація страхових асоціацій (GFIA) прокоментувала пропозицію Податкового комітету ООН – групи експертів з міжнародного співробітництва в податкових питаннях, яка перегляне Модельну конвенцію ООН і запропонує рекомендації щодо того, як вирішувати проблеми доходів від транскордонних операцій, перестрахування та страхової діяльності.

Як повідомляється на сайті GFIA, Комітет пропонує оподатковувати страхові премії в державі проживання одержувача виплат. Це дасть змогу державі проживання платника або державі, в якій розташоване постійне представництво, що здійснює платіж, оподатковувати страхові премії за ставкою, що не повинна перевищувати узгоджений відсоток від валової суми страхових внесків.

У своїх коментарях на проєкт пропозицій ООН GFIA зазначає, що страхові компанії жорстко регулюються і мають бути ближчими до своїх застрахованих клієнтів. Зазвичай вони фізично присутні там, де здійснюють свою діяльність, і в більшості випадків кваліфікуються як постійне представництво;

Крім того, страхові премії не є гарним показником прибутку компанії, оскільки вони стягуються авансом, а витрати оплачуються пізніше протягом терміну дії страхового покриття (наприклад, загальні витрати, претензії), а перестрахування – це для страхових компаній спосіб диверсифікувати ризики та отримати доступ до більших пулів капіталу, а не засіб переміщення прибутку.

GFIA більш конкретно додало, що визначення страхових премій вимагає деяких додаткових роз'яснень з боку компанії, особливо терміна "страхове підприємство", щоб внести ясність в обсяг страхових премій.

"Пропозиція також вводить поняття бенефіціарного володіння преміями для визначення фактичного одержувача премій. У проєкті коментаря вважається, що страховик не може бути бенефіціарним власником премій, які він отримує, якщо він поступається частиною або всім бізнесом у порядку перестрахування. Це не є правильним у принципі та створить значні труднощі на практиці", – зазначають у GFIA.

Інша проблема виникає через місце розташування ризику. Деякі члени Комітету занепокоєні тим, що в деяких випадках правило оплати може не працювати, наприклад, у разі страхового поліса, що покриває ризики в декількох юрисдикціях. Однак визначити місцезнаходження ризику, застрахованого за страховим полісом, складно, і є побоювання, що це може призвести до подвійного оподаткування, оскільки національні закони навряд чи будуть повністю узгоджені щодо місцезнаходження ризиків, особливо щодо перестрахування.

Пропозиція щодо оподаткування валових премій дасть змогу договірній державі стягувати прибутковий податок з усіх премій, що збираються на місцевому рівні, за винятком випадків, коли страхування здійснюється через постійне представництво.

"Хоча оподаткування брутто-премій може здатися найпростішим способом збору податків у державі-джерелі, брутто-премії не можуть слугувати дійсним показником прибутку, оскільки фактичний прибуток страховика або перестраховика, якщо такий є, може бути значно нижчим. Існує також ризик подвійного оподаткування одного й того самого страхового ризику за допомогою застосування податку у джерела на валову страхову та перестрахувальну премію", наголошується в коментарях GFIA.

Источник:  Інтерфакс-Україна

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес