На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
Оголошення
База знань
Пошук
Карта сайту
Коментарі
Інтерв'ю
Аналітика
Рейтинги
Поиск по сайту

Обговорення / Аналітика / Аналітика

Автострахування: зростання цін сповільниться, оскільки інфляція страхових виплат зменшиться

Версия для печати Версия для печати
26.04.2024 

Різке зростання цін на автомобілі на розвинених ринках протягом останніх двох років відбулося, коли страховики намагалися відновити прибутки від андеррайтингу. У 2022-23 роках американські страховики особистого автострахування втратили 53 мільярди доларів США. Ми очікуємо, що зростання ставок незабаром сповільниться, головним чином через дезінфляцію, покращення показників андеррайтингу та посилення конкуренції. Ми також підкреслюємо, що підвищення ставок, про яке повідомлялося в США, виглядає завищеним, що також могло призвести до завищення загального та базового ІСЦ.

Основні висновки:

  • Ми очікуємо, що зростання цін на особисті автотранспортні засоби незабаром сповільниться.
  • У США завищення інфляції на автомобілі означає, що березневий показник базового ІСЦ, ймовірно, також був завищеним.
  • Зростання цін до поточних максимумів відбулося, коли страховики переглянули ставки премій, щоб виправити результати андеррайтингу. У США страховики особистого автострахування втратили 53 мільярди доларів США у 2022-2023 роках.
  • Ми очікуємо, що покращення прибутковості, падіння цін на вживані автомобілі та ремонт, загальна економічна дезінфляція та посилення конкуренції сприятимуть сповільненню темпів зростання страхових ставок.
  • У США порівняння ІСЦ та ІЦВ, а у Великобританії дані щодо продовжених та нових полісів свідчать про те, що конкуренція зростає.

На нашу думку, зростання ставок автоцивілки наближається до свого піку, і ми очікуємо, що в найближчі місяці спостерігатимемо вирівнювання змін у місячному розрізі. У довгостроковій перспективі ми очікуємо, що основними факторами уповільнення темпів зростання ставок протягом наступних двох років будуть дезінфляційні ефекти, постійне покращення результатів андеррайтингу та посилення конкуренції. Таке сповільнення має знизити вартість автострахування для споживачів.

Надмірне зростання цін на особисті автомобілі в Німеччині, Великобританії та США мало помітний ефект у вигляді підвищення загальної інфляції споживчих цін (ІСЦ). Згідно з останніми офіційними даними, у березні 2024 року в Німеччині ІСЦ автострахування зріс на 23,4% у річному вимірі, а в США – на 22,2%. Показник ІСЦ у США може бути завищеним: індекс цін виробників (ІЦВ) оцінює інфляцію особистого автострахування на рівні 6,5%, тоді як оцінки Swiss Re, що базуються на даних галузевої звітності, вказують на зростання на 13% у березні порівняно з аналогічним періодом минулого року. У Великій Британії дані по всьому застрахованому бізнесу свідчать про зростання премій на 33,5% у 4 кварталі 23 року, а в цілому за 2023 рік – на 25% порівняно з 2022 роком.

Історично зростання цін на автострахування на розвинених ринках було приглушеним. Зростання до нинішніх максимумів було зумовлене різким збільшенням збитків після високої андеррайтингової маржі 2020 року (див. Рисунок 1), вищими витратами на ремонт і заміну через глобальні перебої в ланцюгах поставок і вартість робочої сили, а також збільшенням кількості ДТП, оскільки щільність руху відновилася після локдаунів. Останнє призвело як до зростання частоти страхових випадків, так і до збільшення їхньої тяжкості (більш серйозні аварії). У США дефіцит пропозиції у 2021-22 роках призвів до зростання вартості вживаних автомобілів на 41,2%, тоді як інфляція на нові транспортні засоби зросла на 13,2%. У той час ставки премій відображали м'які ринкові умови, а прибутковість на багатьох ринках помітно погіршилася. 3 У 2022-23 роках американські страховики зазнали андеррайтингових збитків у розмірі 53 мільярдів доларів США у секторі особистого автострахування. 4 Дані про страхові виплати та прибутковість вказують на те, що страховики перебували під сильним тиском щодо перегляду цін, навіть якщо підвищення інвестиційної прибутковості через зростання відсоткових ставок могло б компенсувати збитки від андеррайтингу.

Рисунок 1: Результати андеррайтингу в автострахуванні на окремих ринках, % від зароблених чистих премій

Джерело: Indicio, Macrobond, Swiss Re Institute
Джерело: Indicio, Macrobond, Swiss Re Institute

Зростання цін протягом останніх двох років має сприяти покращенню результатів андеррайтингу у 2024 та 2025 роках. Ми очікуємо, що на прибутковість також вплине зниження інфляції в категоріях, пов'язаних з автострахуванням. Наші прогнози щодо інфляції на технічне обслуговування та ремонт вживаних автомобілів вказують на сповільнення зростання витрат на виплати порівняно з 2023 роком (див. Таблицю 1).[4] Ми очікуємо, що дезінфляція на ринку вживаних автомобілів продовжиться цього та наступного року. Проте витрати на ремонт, найімовірніше, сповільнюватимуться лише поступово і залишатимуться вищими за допандемічний рівень на тлі все ще високих темпів зростання заробітних плат у США та Європі. У Європі дезінфляція, ймовірно, буде більш поступовою через повільніше перенесення інфляції на заробітні плати.

Таблиця 1: Прогнози SRI щодо інфляції, пов'язаної з автотранспортом, у відсотках

Джерело: Indicio, Macrobond, Swiss Re Institute
Джерело: Indicio, Macrobond, Swiss Re Institute

Завдяки зниженню інфляції страхових виплат, більш адекватному ціноутворенню та зростанню інвестиційної прибутковості конкуренція в автострахуванні посилюється. Це сприяє нашим очікуванням, що прибутки від андеррайтингу в США і Великобританії можуть залишатися складними в 2024-25 роках. Це також підтверджує наші очікування щодо уповільнення темпів зростання ставок премій. У США є ознаки того, що споживачі більше ходять по магазинах у пошуках знижок від страховиків. Це частково пояснює розрив між інфляцією автострахування в ІСЦ (22,2% у березні), який не відображає поведінку споживачів, та ІЦВ (6,5%), який відображає. Якщо ІСЦ на автотранспортні засоби в США сповільниться у 2П24, як ми очікуємо, його значний внесок у 0,8 в.п. до базової інфляції 3,8% у березні 2024 року має зменшитися до кінця року. Однак середні зміни ставок, ймовірно, залишатимуться завищеними. За нашими оцінками, порівняно із заявами про зміну ставок, березневий базовий ІСЦ був завищений на 34 б.п. В Німеччині автострахування внесло 0,3 в.п. до базової інфляції. Цикл переоцінки автострахування відстає від американського, але його внесок в базову інфляцію в Німеччині також має знизитись у 2П24.

У Великій Британії ключові страховики заявили, що не підвищуватимуть тарифи надалі.5 Дані щодо нових та відновлених договорів свідчать про посилення конкуренції. У 4кв23 кількість поновлених полісів автоцивілки знизилась на 9% порівняно з аналогічним періодом минулого року, а кількість нових полісів зросла на 11%, причому розрив між цими показниками збільшився на початку 2023 року. Ціни на обидві категорії зросли, але середні премії за пролонгованими полісами зросли на 36% проти 28% за новими полісами.

Источник:  Swiss Re Institute
URL статьи:  https://www.swissre.com/institute/research/sigma-research/Economic-Insights/motor-insurance-inflation.html

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес