На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
Оголошення
База знань
Пошук
Карта сайту
Коментарі
Інтерв'ю
Аналітика
Рейтинги
Поиск по сайту

Обговорення / Аналітика / Аналітика

EIOPA тримає руку на пульсі діджиталізації європейського страхового ринку

Версия для печати Версия для печати
30.04.2024 

EIOPA опублікував сьогодні звіт, в якому проаналізував рівень цифровізації в європейському страховому секторі. Висновки звіту, що ґрунтуються на результатах опитування EIOPA щодо моніторингу ринку діджиталізації у 2023 році та даних спеціального опитування Eurobarometer, демонструють широкий спектр практик на ринку та вказують на суттєві відмінності у цифровій готовності окремих страховиків.

Діджиталізація все більше впливає на те, як проектуються, розробляються та розповсюджуються (пере)страхові продукти та послуги в ЄС. Зростаючі потоки даних у сучасній цифровій економіці та технологічні досягнення, такі як штучний інтелект (ШІ), блокчейн та Інтернет речей (IoT), відкривають широкі можливості для страхових компаній, дистриб'юторів та клієнтів.

Проте інноваційні цифрові рішення можуть спричинити підриви та нові виклики, а також потребують коригування та розвитку у сфері регулювання та нагляду. З огляду на велику кількість ініціатив, що впроваджуються, та швидкість розвитку, моніторинг їхнього впливу на ринок є ключовим для EIOPA та національних наглядових органів.

Щоб краще зрозуміти динаміку, можливості та ризики, пов'язані з діджиталізацією в європейському страховому секторі, EIOPA розпочала моніторингове дослідження ринку в 2023 році.

У цьому звіті представлені результати моніторингу ринку, а також дані опитування Євробарометра щодо ставлення клієнтів до діджиталізації.

Основні висновки:

  • Рівень діджиталізації серед європейських страховиків різний і в більшості випадків все ще перебуває на початковій стадії.
  • Виключно цифрові канали дистрибуції все ще значно відстають від фізичних або гібридних. Особливо це стосується продуктів страхування життя, де споживачі віддають перевагу особистим зустрічам, хоча онлайн-інструменти також використовуються для порівняння продуктів або отримання додаткової інформації про певні пропозиції.
  • Телефонні дзвінки, електронні листи та особисті зустрічі є найпопулярнішими каналами комунікації на даний момент, але очікується, що використання чат-ботів значно зросте, не в останню чергу завдяки появі генеративного штучного інтелекту.
  • Більшість страховиків активні в соціальних мережах і використовують цей канал для взаємодії з клієнтами, а також для запуску маркетингових та освітніх кампаній – іноді у співпраці з інфлюенсерами.
  • Більшість страховиків мають активні комерційні відносини з BigTech-компаніями. Майже 80% респондентів користуються послугами хмарних сховищ від BigTech-компаній.
  • Штучний інтелект вже використовують 50% респондентів у нон-лайф страхуванні та 24% – у страхуванні життя. Більшість поточних рішень були розроблені власними силами для простіших завдань з більш зрозумілими алгоритмами, які зберігають контроль з боку людини. Очікується, що використання штучного інтелекту значно зросте в найближчі роки.
  • Інші технології, такі як Інтернет речей, блокчейн і параметричне страхування, наразі використовуються лише невеликою кількістю страховиків.
  • Страховики повідомили про зростання ринку кіберстрахування за останні два роки, хоча багато продуктів кіберстрахування все ще виключають певні ризики.
  • Страховики вважають, що для успішної цифрової трансформації ключовим фактором є залучення необхідних талантів та навичок. Брак таких кадрів вважається основною перешкодою для впровадження цифрових рішень.

Висновки звіту допоможуть EIOPA оцінити ризики та переваги цифровізації для ринку та клієнтів, оцінити та розробити регуляторні заходи, покращити наглядову конвергенцію та нагляд, а також забезпечити, щоб зацікавлені сторони могли скористатися перевагами цифровізації, одночасно захищаючи клієнтів та фінансову стабільність.

Источник:  EIOPA
URL статьи:  https://www.eiopa.europa.eu/eiopa-report-takes-pulse-digitalisation-european-insurance-market-2024-04-30_en

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес