На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
Оголошення
База знань
Пошук
Карта сайту
Коментарі
Інтерв'ю
Аналітика
Рейтинги
Поиск по сайту

Обговорення / Аналітика / Аналітика

Куди буде рухатися і розвиватися ринок кіберстрахування далі?

Версия для печати Версия для печати
07.10.2024 

Віце-президент дає уявлення про ринкові прогнози.

Кіберстрахування вже не є новинкою на ринку страхових послуг, воно стрімко розвивається на тлі стрімкого технологічного прогресу та дедалі більшої оцифрованості економіки.

Прогнози щодо подальшого розвитку ринку різняться: Інститут Swiss Re очікує, що до 2025 року премії зростуть до 23 мільярдів доларів США, тоді як дослідження Howden вказує на те, що до 2030 року ринок може вийти на рівень премій у 40 мільярдів доларів США. Однак консенсус очевидний: кіберризики продовжують зростати, і кіберстрахування відіграє важливу роль у подоланні постійно зростаючого розриву в захисті на тлі посилення технологічної залежності.

Розуміння капіталу, необхідного для підтримки зростання ринку

Серед багатьох "агресивних прогнозів зростання" ринку кіберстрахування та захоплюючої картини, яку вони малюють для P&C, є елемент цієї історії зростання, про який говорять не так багато – капітал, необхідний для підтримки цього зростання. Саме це питання зацікавило Джона Ло (на фото), віце-президента з аналітики, та його команду в CyberCube, і стало основною темою їхнього нещодавнього звіту "Прогнозування зростання кіберстрахування".

У звіті досліджується 10-річний прогноз траєкторії розвитку ринку кіберстрахування за кількома різними сценаріями зростання – 10%, 20% і 30% щорічного зростання. "Ми навмисно не надто конкретизували цифри, – сказав він, – тому що ми не хотіли, щоб люди зациклювалися на цих цифрах, а скоріше на тому, як ці сценарії зростання можуть реалізуватися і що вони означатимуть з точки зору потенційної потреби в капіталі або розподілу капіталу через 10 років. І звідки цей капітал може з'явитися?"

Показник 20% річного зростання був середнім сценарієм звіту, а звіт CyberCube підрахував, що приблизно 20 мільярдів доларів США, виділених на кібер-індустрію США сьогодні, можуть становити 120 мільйонів доларів США через 10 років. "Отже, ви починаєте говорити про нетривіальний відсоток від загального ринку P&C на той момент. Очевидно, що перестрахування відігравало і продовжує відігравати велику роль, але питання полягає в тому, наскільки велику роль воно продовжуватиме відігравати?"

ILS – це відносно нова тема, і часто, коли піднімається питання про кіберкапітал, ILS рекламують як рішення, яке вирішить все. Безумовно, за його словами, CyberCube зіграв важливу роль у тому, що допоміг представити ILS як наочне рішення – і відстоювати способи, за допомогою яких ланцюжок створення вартості перестрахування може працювати разом з менеджерами фондів ILS, щоб вивести на ринок нові можливості кібер-перестрахування. Успіх цієї роботи приносить задоволення, і вона має гарний початок, але ILS не може змалювати всю картину.

Великий "знак питання" навколо еволюції кіберпростору

У сценарії, коли кіберзагрози стають настільки ж значними, як і пікові загрози, залишається значний знак питання щодо капіталу. Перестрахування частково задовольнить цю потребу, а державний сектор може відіграти певну роль у подоланні цього розриву в захисті. Щодо останнього, Ло зазначив, що CyberCube брав активну участь у кількох дискусіях про потенційні державно-приватні партнерства в кіберсфері. Хоча зараз немає нічого конкретного, коли ви дивитеся на 10-річний горизонт, умови можуть змінитися.

"Ще одна цікава тема, яка виникла в наших розмовах з учасниками ринку про майбутнє кіберпростору, – це ефективність використання капіталу", – сказав він. "Здається, всі згодні з тим, що ефективність капіталу буде підвищуватися. І ми погоджуємося, або, принаймні, сподіваємося на це. Але цікаво, що немає єдиної правильної відповіді на питання про те, що насправді означає підвищення ефективності використання капіталу.

"Для когось це може означати певну географічну диверсифікацію, якщо це значуща метрика в кіберпросторі, яка ще не доведена. Для інших – це нові види продуктів, які менше співвідносяться з існуючими моделями кібер-ризиків. Наприклад, персональний кібербезпека з'являється як ідея досить часто і може стати можливістю для диверсифікації для більшої частини ринку. Але він не користується таким попитом, як комерційний кібер".

Інновації в покритті – що можливо?

За його словами, ще одним потенційним напрямком є інновації у покритті, особливо з боку перестрахування. Також цікаво спостерігати за переходом до покриття на основі подій з плином часу. Це свідчить про те, що кібермоделі стали більш досконалими, і люди відчувають себе більш комфортно і впевнено, коли справа доходить до торгівлі кіберризиками на основі визначень подій – і він очікує, що ця тенденція, швидше за все, збережеться і надалі.

"Кожен з цих факторів малює картину того, де знаходиться ринок, і що може вплинути на нього в майбутньому", – сказав він. "Ми написали цей звіт не для того, щоб закінчити розмову, а для того, щоб розпочати її. Ми знаємо, що розмова про капітал та ефективність капіталу – це те, про що нам доведеться говорити трохи більше з часом, з точки зору того, як це виглядає і куди ми йдемо далі".

Автор:  Mia Wallace
Джерело:  Insurance Business UK
URL статті:  https://www.insurancebusinessmag.com/uk/news/cyber/where-does-the-cyber-insurance-market-go--and-grow--next-508513.aspx

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес