На главную страницу Ассоциация Страховой бизнес (АСБ)

Безпека пішоходів і велосипедистів у ЄС


30.01.2020 

Щонайменше 51 300 пішоходів і 19 450 велосипедистів загинули на дорогах ЄС впродовж 2010-2018 років. При цьому смертність серед велосипедистів скорочувалась у вісім разів повільніше, ніж серед пасажирів механічних транспортних засобів. Про це йдеться у новому звіті, оприлюдненому Європейською радою з транспортної безпеки (ETSC). У зв’язку з цим ETSC закликає вжити термінових заходів, щоб забезпечити безпеку вразливих учасників дорожнього руху, які користуються сталими видами транспорту, зокрема пішоходів та велосипедистів.

Дослідники встановили, що якщо серед пасажирів моторизованих транспортних засобів щорічне зменшення смертності становило в середньому 3,1%, то зменшення смертельних випадків серед велосипедистів лише на 0,4% щорічно, тобто – у вісім разів менше.

Повільне зниження смертельних ДТП серед велосипедистів говорить як про зростання велосипедного руху в деяких країнах ЄС, так і про неспроможність ЄС, багатьох урядів, місцевих органів влади та виробників автомобілів більше інвестувати в заходи щодо захисту вразливих учасників дорожнього руху. Саме тому у 2018 році смертність серед пішоходів та велосипедистів на дорогах ЄС становила 29% від усіх зафіксованих смертей. 99% загиблих пішоходів та 83% зафіксованих смертей серед велосипедистів стали наслідком наїзду на них автотранспорту.

Дослідження також показало, що половина всіх велосипедистів та пішоходів, які загинули на дорогах ЄС, були людьми старшими 65 років. Люди похилого віку більш вразливі до травмувань і мають меншу здатність до відновленя після серйозних травм. Проте старече населення Європи має залишатися активним та мобільним, щоб підтримувати своє здоров’я і добробут.

ETSC вважає, що потрібно підвищувати безпеку пішохідного та велосипедного руху, особливо для груп високого ризику, таких як люди похилого віку та діти. У звіті рекомендується застосовувати комплекс заходів з містобудівного планування, які б визначали пріоритет пішої ходьби і їзди на велосипеді та громадському транспорті перед користуванням приватними автомобілями, а також зменшення швидкості руху в міських районах до 30 км/год .

Автори також закликають ЄС спрямовувати кошти на заходи з покращення безпеки дорожнього руху, такі як удосконалення інфраструктури, необхідної для створення безпечнішого середовища на міських вулицях, та просувати стратегію безпечної активної мобільності. Також ETSC хоче покращити збір даних, оскільки багато випадків загибелі та серйозних травм серед велосипедистів і пішоходів все ще залишаються незафіксованими, а також покращити ключові показники ефективності для відстеження прогресу в ЄС щодо підвищення безпеки цих груп.

Коментуючи доповідь, директор проектів ETSC Гразіелла Джост зазначила:

"Перед ЄС стоїть безліч викликів: надзвичайна ситуація з кліматом; смерть на дорогах та серйозні травми; забруднення повітря та ожиріння. Тому політика щодо підвищення безпеки велосипедного руху та ходьби також може зробити великий внесок у вирішення цих проблем. Деякі країни ЄС, зокрема Нідерланди та Данія, уже демонструють таку політику і якщо вони можуть це зробити, це може зробити і решта членів ЄС?.

Источник:  ETSC
URL статьи:  https://etsc.eu/70-of-road-deaths-in-european-cities-are-pedestrians-cyclists-and-motorcyclists/

«« Вернуться на первую страницу раздела