На главную страницу Ассоциация Страховой бизнес (АСБ)

Падіння економіки України в березні сягнуло 45%, дефіцит держбюджету-2022 може досягти 26% ВВП – Dragon Capital


18.04.2022 

Падіння реального ВВП України в березні 2022 року становило 45% порівняно з аналогічним періодом минулого року, дефіцит державного бюджету цього року може досягти 16-26% ВВП, прогнозує інвестиційна компанія Dragon Capital.

"За попередніми оцінками, в березні реальний ВВП скоротився на 45% рік проти року. Блокування та мінування акваторії Чорного моря російськими військово-морськими силами суттєво звузило можливості для експорту та імпорту. Майже 5 млн українців були змушені залишити країну", – йдеться в аналітичному звіті інвесткомпанії.

"За нашими оцінками, території на сході та півдні України, які залишаються окупованими російськими військами на середину квітня, генерували приблизно 12% від ВВП у довоєнні часи. Економічна активність на решті території країни залишається суттєво пригніченою, хоча поступово відновлюється", – вважає головний економіст компанії Олена Білан.

Поки що окупаційні війська зруйнували або суттєво пошкодили невелику кількість великих промислових об'єктів, що дає змогу частково відновити обсяги виробництва, зазначає Dragon Capital. Водночас без відновлення доступу до Чорного моря Україна зможе експортувати менше ніж половину довоєнних обсягів.

За прогнозами інвесткомпанії, якщо бої продовжаться в межах території, окупованої російськими військами на середину квітня, а ризик ракетних ударів на решті території залишиться високим, економіка України скоротиться приблизно на третину і навряд чи зростатиме наступного року. Водночас уточнюється, що стійке припинення вогню в найближчі місяці прискорить відновлення економіки і дасть змогу зменшити річне падіння ВВП до "мінус" 25% рік проти року з подальшим зростанням на 6,5% у 2023 році, вважають аналітики.

За варіанта розвитку подій, якщо домовленість про припинення вогню супроводжуватиметься відкриттям Чорного моря для комерційного судноплавства, Україна зможе наростити обсяги експорту, приблизно до 70% довоєнного рівня (зважаючи на втрачені виробничі потужності). У цьому разі падіння ВВП цього року становитиме 22%, а зростання економіки наступного року може сягнути 10%.

На думку аналітиків, один із найбільших викликів – виконання держбюджету, ускладнене просіданням податкових надходжень та безпрецедентним розширенням дефіциту бюджету.

Dragon Capital оцінює середньомісячний дефіцит держбюджету на рівні $4 млрд під час бойових дій та припускає скорочення розриву до $2,5-3 млрд "за досягнення стійкої домовленості про припинення вогню".

"Таким чином, дефіцит бюджету цього року може досягти рекордних 16-26% ВВП залежно від сценарію та, ймовірно, залишиться високим наступного року", – прогнозується у звіті.

Аналітики застерігають: тимчасовий дозвіл Нацбанку фінансувати дефіцит держбюджету безпосередньо має бути максимально обмеженим, оскільки значна емісія гривні становить великі ризики для фінансової стабільності. Водночас ключовим джерелом фінансування дефіциту мають стати зовнішні ресурси, насамперед гранти. Зокрема, передача Україні СПЗ, особливо у формі грантів, може стати потужним джерелом фінансової підтримки бюджету. Нині країни "Великої сімки" мають СПЗ у розмірі $415 млрд.

Згідно з попередніми розрахунками Dragon Capital, дефіцит поточного рахунку становитиме 0-3,0% ВВП залежно від сценарію.

"Адже значне падіння експорту буде компенсовано скороченням промислового імпорту та зупиненням відтоку дивідендів. Стабільний експорт IТ-послуг та переказів мігрантів будуть підтримувати платіжний баланс, хоча різке збільшення витрат українців за кордоном створює тимчасовий негативний вплив на валютний ринок", – наголошується у звіті.

"Ми очікуємо, що НБУ триматиме фіксований курс на рівні 29,25 грн/$ протягом дії воєнного стану та послаблюватиме валютні обмеження обережно, враховуючи можливий вплив на фінансову стабільність. Завдяки очікуваному великому притоку зовнішнього фінансування в бюджет НБУ зможе нарощувати золотовалютні резерви і матиме достатньо ресурсів, щоб підтримувати валютний курс інтервенціями. Якщо військова ситуація дозволить НБУ повернутися до плаваючого валютного курсу, ми очікуємо невелику девальвацію гривні, до рівня 33 грн/$", – зазначено у звіті.

За оцінками Dragon Capital, споживча інфляція залишатиметься на відносно помірному рівні – близько 15% у 2022 році завдяки стабільному курсу гривні та антиінфляційним заходам уряду та парламенту, зокрема фіксованим тарифам на комунальні послуги, скасуванню акцизів на паливо та зниженню ПДВ на паливо з 20% у середині березня. Ці кроки допомогли стримати зростання цін на бензин до 7,7% місяць проти місяця в березні. Також обмежений експорт буде стримувати внутрішні ціни на зерно, соняшникову олію та пов'язані продукти харчування. У 2023 році аналітики очікують зниження інфляції до 10%.

Проте відновлення судноплавства в Чорному морі спричинить наближення внутрішніх цін на агропродукцію до світових та спровокує вищу інфляцію цього року, зазначено у звіті.

Як повідомлялося, Світовий банк прогнозує спад ВВП України у 2022 році на 45,1%, тоді як до вторгнення Росії він очікував цього року зростання української економіки на 3,2%.

Источник:  Iнтерфакс-Україна
URL статьи:  https://ua.interfax.com.ua/news/economic/825153.html

«« Вернуться на первую страницу раздела