На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
Оголошення
База знань
Пошук
Карта сайту
Коментарі
Інтерв'ю
Аналітика
Рейтинги
Поиск по сайту

Обговорення / Аналітика / Аналітика

Збільшення обсягу ОВДП на балансах страховиків в I півріччі

Версия для печати Версия для печати
29.09.2023 

Обсяг ОВДП на балансах страховиків з 1 січня до 1 липня 2023 року збільшився приблизно на 11%, що свідчить про продовження використання страховиками цього інструменту для інвестування, однак збільшує ризики пов'язані з несвоєчасним погашенням зобов'язань за цими цінними паперами.

Як зазначалося під час зустрічі представників Національного банку України з ринком у п'ятницю, частка ОВДП у прийнятних активах страховиків коливається від 0,1% до 90%, у середньому – 55,2%. У 11 страховиків цей інструмент є превалюючим (понад 50%) у прийнятних активах, з них чотири компанії – зі страхування життя.

На балансах страховиків превалюють ОВДП, номіновані в гривні (96,8%), що може бути пов'язано не тільки з інвестиційною стратегією страховиків, а й з відсутністю доступу до наявних обсягів пропозиції валютних ОВДП, які переважно викуповуються на первинному ринку банківськими установами та великими інвестиційними фондами.

Також повідомлялося, що під час купівлі ОВДП страховики не дають чіткого пріоритету посередництву банків-торговців (30 страхових компаній скористалися посередницькими послугами банків, 29 – посередницькими послугами інших осіб, 28 – послугами, як банків, так і інших осіб).

Щодо облігацій зовнішніх державних позик України, то їхній обсяг на балансах страховиків за вказаний період збільшився приблизно на 6%, що зумовлено необхідністю покриття дефіциту прийнятних активів, який утворився з 30 червня 2023 року з урахуванням виключення окремих категорій нерухомого майна з прийнятних активів. Під час їх купівлі страховики надають пріоритети посередництва переважно банкам (11 страхових компаній скористалися посередницькими послугами банків, шість – послугами інших посередників, три страховики – послугами як банків, так і інших посередників).

Источник:  Інтерфакс-Україна

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес