На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
Оголошення
База знань
Пошук
Карта сайту
Коментарі
Інтерв'ю
Аналітика
Рейтинги
Поиск по сайту

Обговорення / Аналітика / Аналітика

Прогноз AM Best та Fitch щодо страхового ринку Індонезії

Версия для печати Версия для печати
11.10.2023 

AM Best підтвердило, що зберігає негативний прогноз по страховому сегменту Індонезії. Основними причинами негативного прогнозу AM Best називає підвищений кредитний ризик перестрахування та потенційний тиск на андеррайтингову маржу через зростання витрат на перестрахування та більш обмежене покриття.

Андеррайтингова маржа первинних страховиків також опиниться "під тиском" через жорсткість ринку перестрахування.

Ринок нон-лайф страхування Індонезії неухильно зростає на тлі здорового економічного відновлення, при цьому GPW збільшився на 15,3% до 90,1 трлн індонезійських доларів у 2022 році з 78,1 трлн індонезійських доларів у 2021 році.

У 2022 році ринок передав у перестрахування 45-50% премій, причому більше половини загального обсягу перестрахування припадає на вітчизняних перестраховиків через те, що місцеві цеденти надають перевагу вітчизняним перестраховикам Індонезії.

Крім того, продовження терміну та стимули, передбачені новими правилами щодо вимог до виокремлення такафульних вікон звичайних страховиків, підтримають розвиток такафульного сектору Індонезії в довгостроковій перспективі, зазначають в Fitch Ratings.

Нові правила зміцнять бізнес-профілі як звичайних (пере)страховиків, так і операторів (пере)такафул, дозволивши їм зосередитися на конкурентному позиціонуванні та підтримати зростання сектору.

У липні 2023 року Управління фінансових послуг Індонезії (OJK) опублікувало новий регламент, який передбачає продовження терміну та вимоги до виділення шаріатських бізнес-підрозділів (SBU) з (пере)страховиків. Ці правила замінили попереднє положення, видане у 2016 році. Кінцевий термін для виокремлення такафул-вікон було продовжено з жовтня 2024 року до грудня 2026 року.

За даними AM Best, вразливість первинного ринку non-life до кредитного ризику перестрахувального контрагента погіршилася, оскільки фінансова стійкість кількох вітчизняних перестраховиків погіршилася в останні роки через значні збитки в їхніх лініях страхування життя, здоров'я та кредитного страхування.

Внутрішні процентні ставки також залишаються високими, що призводить до високої інвестиційної прибутковості, яка підтримує загальний прибуток страховиків. Однак Бест зазначив, що, хоча сегмент готовий до зростання в міру відновлення економіки, основні андеррайтингові портфелі індонезійських компаній, не пов'язаних зі страхуванням життя, продовжуватимуть стикатися з несприятливими факторами в найближчій перспективі.

Крім того, інші фактори, що впливають на негативний прогноз, включають в себе збитки в кредитному страхуванні, а також повільніше зростання премій у майновому страхуванні та збільшення кількості страхових виплат по медичному страхуванню.

AM Best пояснила, що в довгостроковій перспективі вона очікує, що розширення сегменту non-life буде підтримуватися економічним зростанням країни, особливо з огляду на те, що Індонезія також продовжує розвивати свій страховий ринок і збільшувати проникнення страхування, не пов'язаного зі страхуванням життя.

Згідно з рейтингами Fitch, звичайні (пере)страховики, які не виокремили свої такафульні вікна, зобов'язані подати поправки до своїх планів виокремлення до 31 грудня 2023 року.

Страховики повинні будуть вирішити, чи відокремлювати свої SBU, чи передавати існуючі портфелі повноцінним шаріатським страховикам, а також спробувати відкликати свої ліцензії на SBU. Традиційні (пере)страховики, особливо ті, що передають шаріатські портфелі повноцінним такафул-компаніям, отримають вигоду від того, що їм доведеться зосередитися лише на своїх нешаріатських видах бізнесу.

Однак нові правила скорочують термін, протягом якого (пере)страховики мають завершити перехід до повноцінних (пере)такафул-компаній після отримання схвалення від OJK, з 12 місяців до шести місяців.

Мінімальна вимога до капіталу для виокремлених такафул– та ретакафул-компаній залишиться на рівні IDR50 млрд та IDR100 млрд відповідно.

Мінімальний статутний капітал для новостворених (ре)такафульних компаній також залишиться на рівні IDR100 млрд та IDR175 млрд відповідно.

Нове регулювання також дозволяє виокремленим такафул-компаніям і звичайним страховикам, що мають спільних власників, отримувати вигоду від бізнес-синергії, що сприятиме розвитку шаріатського бізнесу. Крім того, регулювання вимагає від (пере)страховиків надавати пріоритет такафул-продуктам для задоволення потреб у захисті шаріатських фінансових послуг.

Сектор такафулу має невикористаний потенціал довгострокового зростання, оскільки Індонезія має найбільше у світі мусульманське населення, низький рівень проникнення страхування (2022 рік: 1,4%) та вимоги щодо виокремлення такафульних вікон. За даними Fitch, на сектор такафул припадало 9% валових страхових премій індонезійських страховиків за 4М2023.

Автор:  Yana Keller
Источник:  Beinsure
URL статьи:  https://beinsure.com/news/indonesia-insurance-market-outlook/

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес