На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
Оголошення
База знань
Пошук
Карта сайту
Коментарі
Інтерв'ю
Аналітика
Рейтинги
Поиск по сайту

Обговорення / Аналітика / Аналітика

ВС вказав, в яких випадках МТСБУ несе відповідальність за прострочку виплати страхового відшкодування

Версия для печати Версия для печати
13.10.2023 

МТСБУ не може відповідати за прострочення виконання зобов'язань з виплати страховиком страхового відшкодування за договорами страхування.

МТСБУ несе відповідальність за частиною 2статті 625 ЦК України лише у разі прострочення саме бюро виконання грошового зобов'язання зі здійснення регламентної виплати.

На це вказав Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду у постанові від 11 вересня 2023 року у справі № 910/10122/21.

У цій справі КГС ВС застосував висновок Великої Палати Верховного Суду, зроблений в постанові від 19 липня 2023 року у справі № 910/16820/21.

Обставини справи

ТОВ звернулось в господарський суд з позовом до МТСБУ про стягнення суми інфляційних втрат та 3% річних.

В обґрунтування вимог позивач зазначив, що починаючи з квітня 2015 року ТОВ є кредитором у договірному зобов'язанні за Полісом страхування, яке виникло в результаті ДТП. Страхова компанія порушуючи умови договору обов'язкового страхування (полісу), не здійснило виплату страхового відшкодування потерпілій особі та, в подальшому, позивачу. В подальшому страхова компанія була ліквідована і ТОВ звернулося до МТСБУ із заявою про виплату боргу. У вересні 2019 року МТСБУ виплатило ТОВ грошові кошти як відшкодування шкоди, заподіяної в результаті ДТП.

Проте, ТОВ звертаючись з позовом вважало що МТСБУ лише частково виконало зобов'язання за договором страхування та не виконало зобов'язання перед ТОВ з виплати збитків внаслідок інфляції за час прострочення та З % річних з простроченої суми.

Господарський суд, рішення якого залишив без змін апеляційний господарський суд, позов задовільнив.

Суди виходили з того, що МТСБУ не звільняється від обов'язку сплачувати за страховика, який допустив прострочення виплати суми страхового відшкодування, передбачені, та суми 3 % річних, інфляційних втрат та пені нарахованих за прострочення ліквідованим страховиком виплати суми страхового відшкодування, оскільки ці нарахування в силу вказаних норм є невід'ємною складовою боргу за договором страхування.

Також вказали, що право вимоги потерпілого до МТСБУ за невиконаними зобов'язаннями ліквідованого страховика виникає саме з моменту ліквідації такого страховика ухвалою господарського суду у справі про банкрутство.

Висновки ВС

КГС ВС скасував зазначені рішення та відмовив у задоволенні позову з огляду на висновки зроблені ВП ВС в постанові у справі № 910/16820/21.

Зокрема:

  • МТСБУ відшкодовує шкоду у випадках, чітко передбачених положеннями Закону України "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів" № 1961-IV, одним з яких є встановлення недостатності коштів та/або майна страховика, якого визнано банкрутом та ліквідовано, для виконання зобов'язань за договорами страхування цивільно-правової відповідальності, що здійснюється за рахунок фонду захисту потерпілих.
  • Шкода, яку зобов'язане відшкодувати МТСБУ відповідно до положень пункту 20.3 статті 20, пункту 41.3 статті 41 Закону № 1961-IV, є регламентною виплатою, що здійснюється за рахунок фонду захисту потерпілих, отримання якої потерпілим гарантується МТСБУ.
  • МТСБУ здійснює відшкодування шкоди за договорами страхування цивільно-правової відповідальності, для виплати за якими у страховика, що ліквідується за рішенням уповноважених законом органів, недостатньо майна, отже, лише гарантує отримання відшкодування постраждалою особою (потерпілим) та не може відповідати за прострочення виконання зобов'язань з виплати страховиком страхового відшкодування за договорами страхування.
  • Натомість, у разі прострочення виконання МТСБУ грошового зобов'язання зі здійснення регламентної виплати у нього виникає передбачений частиною другою статті 625 ЦК України обов'язок сплатити кредитору разом із сумою основного боргу суму інфляційних втрат та три проценти річних від простроченої суми.
Источник:  Юридична Практика
URL статьи:  https://pravo.ua/vs-vkazav-v-iakykh-vypadkakh-mtsbu-nese-vidpovidalnist-za-prostrochku-vyplaty-strakhovoho-vidshkoduvannia/

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес