На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
Оголошення
База знань
Пошук
Карта сайту
Коментарі
Інтерв'ю
Аналітика
Рейтинги
Поиск по сайту

Обговорення / Аналітика / Аналітика

Побудова стратегії стійкості до ризиків

Версия для печати Версия для печати
22.11.2023 

Рідко коли організації піддавали свою стійкість до ризиків більшим випробуванням, ніж за останні кілька років. Лідери бізнесу та уряду розуміють, що сучасний ландшафт ризиків є складним і взаємопов'язаним, але вони не завжди готові до того, як ці взаємозв'язки можуть призвести до підриву діяльності.

Глобальні події постійно нагадують про ключовий аспект стійкості: Організаціям було б корисно прийняти структурований, дисциплінований підхід до забезпечення стійкості, який враховує ситуації, в яких взаємодіють численні ризикові події. У Звіті про глобальні ризики за 2023 рік, підготовленому Всесвітнім економічним форумом (ВЕФ), компанією Marsh та іншими, таке накопичення ризиків, що ускладнюються, названо "полікризою".

COVID-19, політичні конфлікти, що тривають, перебої в ланцюгах поставок та інші проблеми показали, наскільки вразливими є наші економіки до серйозних зовнішніх шоків. Насправді, наші економіки є набагато більш вразливими, ніж, можливо, були в попередні роки, в тому числі з таких причин:

  • Ланцюги поставок стають складнішими та раціоналізованішими для підвищення ефективності, з мінімальною стійкістю, що призводить до скорочення часу затримки між збоєм, що відбувається десь у світі, та впливом, що матеріалізується на іншому кінці ланцюга.
  • Скорочення витрат призвело до того, що багато організацій втратили значну частину стійкості, яка існувала раніше. Багато компаній ототожнюють стійкість з витратами, залишаючи інвестиції в стійкість незахищеними, коли потрібно підвищити ефективність.
  • Тривалий період відносного миру і стабільності, принаймні в більшості розвинених країн, призвів до того, що багато організацій не звикли до періодів кризи і швидких змін. Нещодавні події змінили цю ситуацію, і деякі системи не налаштовані на те, щоб впоратися з ними.
  • Геополітичні ризики продовжують зростати, створюючи невизначеність майже в кожному куточку світу.
  • Швидке економічне зростання в країнах, що розвиваються, збільшує тиск на ресурси і потенційно може прискорити деякі кризові явища.
  • Зміна клімату сприяє підвищенню економічної та соціальної вразливості.

Хоча планування безперервності бізнесу та належне антикризове управління є важливими, стійкість охоплює набагато більше. Комплексний підхід до забезпечення стійкості надає організаціям конкурентну перевагу над менш підготовленими колегами, а також можливість адаптуватися до зовнішніх обставин, що постійно змінюються.

Елементи підходу до ризикостійкості

Зі збільшенням волатильності, швидкості та масштабу ризиків багато організацій виявляються не готовими до каскадних наслідків полікриз.

Наприклад, вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року висунуло на перший план геополітичні ризики, але багато організацій виявилися погано підготовленими до зворотного впливу на енергетичні ринки, інфляцію та ланцюги поставок. Регуляторні питання у вигляді санкцій проти Росії та збільшення кількості кібератак ще більше ускладнили ситуацію. Кліматичні проблеми також ускладнилися, оскільки екстремальні умови посухи в Європі влітку 2022 року змусили деякі атомні електростанції скоротити виробництво електроенергії, оскільки вони не могли скидати охолоджувальну воду в маловодні річки.

Взаємозв'язок кризових явищ підштовхує організації до більш комплексної оцінки ризиків, з якими вони стикаються. Ми в Marsh віримо в це:

  • Стійкість – це не просто дотримання нормативних вимог. Вона передбачає динамічну оцінку ризиків і постійну переоцінку того, чи достатньо вжитих заходів для їх подолання в середовищі, що характеризується постійними змінами та полікризою.
  • Стійкість – це не лише сфера компетенції фахівців з управління ризиками. Вона вимагає активної участі всієї організації, об'єднаної спільним баченням ризиків і кризових сценаріїв, які можуть завдати найбільшої шкоди бізнесу або, навпаки, представляти найбільші можливості для нього.
  • Стійкість до ризиків і стратегія повинні бути пов'язані між собою, що передбачає об'єднання стратегій фінансування і передачі ризиків у цілісну систему, покликану максимізувати кожну інвестицію, вкладену в розбудову стійкості.
  • Стійкість слід вимірювати і контролювати, щоб забезпечити постійну впевненість у здатності організації реагувати, відновлюватися і процвітати в контексті постійно мінливого зовнішнього середовища ризиків.

Переваги стратегії стійкості можуть проявлятися по-різному – від підвищення рівня довіри до організації та її керівництва до зростання вартості акцій і, звичайно, поліпшення стану готовності до будь-якого кризового сценарію. Наприклад, коли кілька років тому загострилися питання глобальної торгівлі, один з великих клієнтів Marsh, що займається роздрібною торгівлею, очікував потенційних перебоїв у ланцюгах поставок. Вони не були впевнені, як саме можуть проявитися проблеми, але мислення, спрямоване на стійкість, змусило компанію почати переводити більшу частину свого виробництва та постачальників на офшорні ринки. Коли невдовзі після цього почалася пандемія, кроки, які зробила компанія, допомогли їй вийти з кризи, навіть якщо рішення не були прийняті з урахуванням ризику пандемії.

Інвестування в стійкість

Створення комплексної стратегії стійкості пов'язане з певними викликами, не останньою з яких є збереження фокусу управління. Зрештою, дехто може подумати, що, переживши COVID-19 або іншу нещодавню кризу, не потрібно турбуватися про наступну. Для інших проблема може полягати у втомі після низки кризових подій.

Але, незважаючи на те, що ми пережили низку негативних подій, є підстави для оптимізму, в тому числі й щодо стійкості:

  • Стійкість зараз міцно увійшла до порядку денного рад директорів і привертає значну увагу керівництва.
  • Нещодавні кризи стали для багатьох організацій тривожним дзвінком, який спонукав їх розбудовувати, адаптувати або інвестувати більше коштів у планування стійкості.
  • Дані про ризики стали більш доступними – і ми маємо кращі інструменти аналізу, щоб виявляти проблеми та визначати тенденції до того, як вони стануть проблемами.

Стійкість – це не передбачення майбутнього з повною впевненістю або досягнення певного пункту призначення. Це виявлення невизначеності в динамічних системах і середовищах за допомогою планування сценаріїв, моделювання ризиків і аналізу даних, стрес-тестування тощо.

Стійкість має на меті виміряти потенційний вплив, а потім зменшити невизначеність до можливого рівня, що дає змогу приймати кращі рішення про те, куди інвестувати.

У Marsh ми працюємо з клієнтами, щоб зосередити стійкість на тому, щоб організація могла передбачати ризики, знаходити можливості та продовжувати процвітати.

Источник:  Marsh
URL статьи:  https://www.marsh.com/us/services/risk-consulting/insights/building-a-risk-resilience-strategy.html

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес