На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
Оголошення
База знань
Пошук
Карта сайту
Коментарі
Інтерв'ю
Аналітика
Рейтинги
Поиск по сайту

Обговорення / Аналітика / Аналітика

Як управляти ризиками дефіциту води

Версия для печати Версия для печати
04.12.2023 

Зміна клімату збільшує ризик глобальної водної кризи

Вже зараз чверть населення світу – близько 2 мільярдів людей – не мають доступу до безпечної питної води, а дефіцит води відчуває кожна третя дитина у світі. За даними МГЕЗК, ця цифра може зрости до половини населення планети, якщо глобальне підвищення температури сягне 2°C вище доіндустріального рівня.

Часто проблема полягає не у фізичному дефіциті води – коли її просто не вистачає для задоволення попиту – а в економічному, коли потенційно чистої води може бути достатньо, але через відсутність інфраструктури вона не потрапляє до людей, які її потребують.

Зміна клімату погіршує дефіцит води, збільшуючи нестабільність режиму опадів, що робить постачання менш передбачуваним. Коли опадів не вистачає, підземні води, швидше за все, видобуватимуться нераціональними темпами. Постачання чистої води часто ускладнюється забрудненням від сільського господарства, промисловості та незадовільної санітарної інфраструктури. До того ж, неефективність і надмірне споживання призводять до того, що вода часто втрачається даремно.

Зростаюча проблема

На сільське господарство припадає близько 70% світового водоспоживання. Промисловість – ще один великий споживач води, від хімічної до текстильної та напівпровідникової, при цьому навіть деякі технології чистої енергії, такі як уловлювання вуглецю та електроліз, можуть бути відносно водомісткими.

ЦСР 6 ООН закликає до "загального та справедливого доступу до безпечної та доступної питної води для всіх" до 2030 року. Незважаючи на певний прогрес, досягнутий за останнє десятиліття, проблема дефіциту води загострюється в багатьох регіонах.

Досягнення цілі ЦСР щодо водної безпеки вимагатиме шестикратного прискорення темпів прогресу. У багатьох регіонах це вимагає координації між юрисдикціями, а половина країн світу не має такої структури. Водночас, зобов'язання щодо офіційної допомоги розвитку у сфері водних ресурсів знизилися порівняно з їхнім піком у 2017 році.

Управління ризиком нестачі води

Згідно зі звітом Всесвітньої метеорологічної організації "Стан світових водних ресурсів у 2022 році", близько половини водозбірних територій у світі є більш сухими, ніж зазвичай. Дефіцит води становить "суттєвий ризик" для приблизно двох третин підприємств у всьому світі, безпосередньо або через їхній ланцюжок створення вартості.

Параметричне страхування, що базується на рівнях води у визначеному місці, може забезпечити простий спосіб для низки клієнтів управляти ризиком нестачі води, що впливає на їхню діяльність. Замість того, щоб вимагати від клієнтів демонструвати вартість збитків, завданих їхньому бізнесу дефіцитом води, параметричні моделі здійснюють виплати автоматично при виконанні певних умов.

Завдяки своїй інвестиційній ролі страховий сектор також може підтримувати розвиток інфраструктури та технологій для зменшення ризику дефіциту води – від розумного управління попитом до більш ефективного постачання. Страховики беруть на себе провідну роль в адвокації дій щодо дефіциту води, інформуючи страхувальників і широку бізнес-спільноту про важливість води.

Життєві речі

Вода необхідна для підтримання життя та глобальної економіки. Існує нагальна потреба в колективних діях. Страхова індустрія може відігравати важливу роль, забезпечуючи фінансову стійкість у випадку дефіциту води, яким би він не був. Вкрай важливо, щоб світ зробив усе можливе для забезпечення безпечного водного майбутнього для всіх.

Автор:  Günes Ergun
Источник:  Marsh
URL статьи:  https://www.marsh.com/us/risks/climate-change-sustainability/insights/how-to-manage-the-risks-of-water-scarcity.html

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес