На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
Оголошення
База знань
Пошук
Карта сайту
Коментарі
Інтерв'ю
Аналітика
Рейтинги
Поиск по сайту

Обговорення / Аналітика / Аналітика

Ставки страхування військових ризиків зростають після збільшення кількості нападів на кораблі в Червоному морі

Версия для печати Версия для печати
04.12.2023 

Страхові премії на воєнні ризики в Червоному морі зросли після того, як у неділю в цьому районі було атаковано три судна, а побоювання щодо погіршення небезпеки для комерційного судноплавства зростають, повідомили в понеділок джерела в морській галузі та страхових компаніях.

Ці інциденти є останніми в серії нападів у водах Близького Сходу з моменту початку жорстокої війни між Ізраїлем і палестинським ісламістським угрупуванням ХАМАС 7 жовтня.

Три комерційні судна зазнали нападу в міжнародних водах у південній частині Червоного моря, заявили в неділю американські військові.

Підтримуване Іраном єменське угруповання Хуті заявило про ракетні атаки з безпілотників на два ізраїльських судна, що перебували в цьому районі.

"Тепер стало зрозуміло, що хусити будуть атакувати все, що пов'язане з Ізраїлем або ізраїльтянами в морі, незалежно від того, наскільки слабкими можуть бути ці зв'язки, і незалежно від потенційної шкоди для не ізраїльтян, наприклад, членів екіпажу", — сказав агентству Reuters Якоб Ларсен, керівник відділу безпеки на морі в судноплавній асоціації BIMCO.

Представник ізраїльського військового відомства контр-адмірал Даніель Хагарі заявив, що два кораблі, на які посилаються хусити, не мають ніякого відношення до Ізраїлю. Центральне командування США заявило, що ці три судна були пов'язані з 14 окремими країнами.

Ларсен сказав, що промисловість вітатиме посилення військово-морської присутності в цьому регіоні.

"Зіткнувшись із загрозою з боку таких військових формувань, як хусити, торгові судна покладаються на захист з боку військово-морських підрозділів", — сказав він.

"Торговельне судно мало що може зробити, щоб захистити себе від військової зброї. Зміна маршруту з цього району є обґрунтованим рішенням, особливо для суден, що перебувають у зоні підвищеного ризику".

Довші Маршрути

Минулого тижня ізраїльська контейнерна лінія Zim заявила, що в якості тимчасового заходу перенаправляє частину своїх суден подалі від зони, що означає збільшення часу в дорозі.

Лондонський страховий ринок включив південну частину Червоного моря до переліку зон підвищеного ризику, і судна повинні повідомляти своїх страховиків, коли проходять через такі зони, а також сплачувати додаткову премію, як правило, за семиденний період страхування.

Джерела в страховій індустрії повідомили, що в понеділок премії за військові ризики залишилися незмінними на рівні від 0,05% до 0,1% від вартості судна, в порівнянні з приблизно 0,03%, які оцінювалися минулого тижня перед атаками. Це означає десятки тисяч доларів додаткових витрат за семиденний рейс.

За словами Корі Ранслема, генерального директора британської компанії Dryad Global, що займається консультуванням з питань морських ризиків та безпеки, очікується подальше зростання транспортних витрат у цьому регіоні.

"Ескалація страхових премій сприятиме збільшенню витрат", — сказав він.

"Крім того, збільшення передбачуваного ризику може призвести до того, що значна кількість суден вирішить взагалі оминати регіон, віддаючи перевагу довшим маршрутам, таким як обхід навколо Африканського Рогу".

Американські військові заявили в неділю, що вони "розглянуть всі відповідні заходи у повній координації зі своїми міжнародними союзниками і партнерами".

Кораблі, що ходять під прапором Багамських островів, були серед суден, що зазнали нападів.

Делегація Багамських островів заявила в понеділок на вже запланованій асамблеї судноплавного агентства ООН в Лондоні, що те, що відбувається, є "навмисною атакою на міжнародне судноплавство" в критично важливому регіоні.

"Незалежно від того, чи берете ви безпосередню участь у цьому аспекті, в кінцевому підсумку за це розплачуємося всі ми – кожна країна, яка залежить від міжнародного судноплавства", — заявили представники делегації Багамських островів.

У січні судноплавні асоціації зменшили оцінки ризиків в Індійському океані, куди веде море Реа, після того, як сомалійське піратство було взято під контроль.

Автор:  Jonathan Saul
Источник:  Reuters
URL статьи:  https://www.reuters.com/world/middle-east/war-risk-insurance-rates-edge-up-after-surge-red-sea-ship-attacks-2023-12-04/

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес