На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
Оголошення
База знань
Пошук
Карта сайту
Коментарі
Інтерв'ю
Аналітика
Рейтинги
Поиск по сайту

Обговорення / Аналітика / Аналітика

Зростаючі військові ризики змушують страховиків майна переосмислити покриття

Версия для печати Версия для печати
06.12.2023 

Страховики, які стикаються зі зростаючим ризиком фізичних нападів на бізнес через війну або громадянські заворушення, переглядають широту та обсяг такого покриття в потенційних гарячих точках конфлікту.

Страхування від політичного насильства, яке бізнес може отримати для захисту від фізичної шкоди, спричиненої війною, терористичними актами, страйками або заворушеннями, можна придбати як окремий поліс, поряд зі страхуванням майна, або як частину пакету політичних ризиків.

Однак міжнародні страхові компанії здебільшого припинили пропонувати такі поліси в Україні після вторгнення Росії та суттєво скоротили бізнес в Ізраїлі після конфлікту з ХАМАС, повідомили Reuters джерела в галузі.

Зараз вони розглядають можливість скорочення покриття в інших регіонах, які вважаються потенційно вразливими до заворушень, щоб уникнути втрат, у тому числі на Тайвані, на тлі побоювань нападу з боку Китаю.

"Існує ймовірність того, що реакція на ситуацію в Україні та інших країнах матиме більший вплив на інші частини світу, які не є актуальними зараз, але можуть стати такими в майбутньому, як Тайвань", — сказала Тарік Нагер, консультант з питань розміщення цінних паперів в брокерській компанії "Марш".

Багато полісів на випадок політичного насильства розроблені на страховому ринку Lloyd's of London (SOLYD.UL), а також страховиками зі Сполучених Штатів і Бермудських островів, в той час як окремі поліси на випадок війни пропонуються в авіації і судноплавстві.

"Ви не можете нічого отримати в Україні на даний момент. У таких місцях, як Тайвань, наявні потужності впали, можливо, на 50%, якщо не більше", — додав Нагер.

Страховики знизили рівень політичного насильства і розширили покриття політичних ризиків на Тайвані після того, як на початку цього року Ллойд попросив своїх членів визначити потенційний вплив так званих реалістичних сценаріїв катастроф, пов'язаних з конфліктом у регіоні.

Головний виконавчий директор Lloyd's Джон Ніл у вересні заявив агентству Reuters, що ризики, пов'язані з Тайванем, є "керованими".

"БУДИНОК У ВОГНІ"

Оскільки поліси страхування від політичного насильства, як правило, є річними, страховики можуть досить швидко прийняти рішення не продовжувати їх дію.

Але деякі з них навіть перейшли на щомісячне страхування в Ізраїлі, каже Хеміш Грінвуд, керівник відділу кризового менеджменту страхового брокера McGill and Partners.

"Деякі синдикати пропонували 12-місячне покриття якраз перед тим, як Росія вторглася в Україну і люди обпеклися", — сказав він.

Інші взагалі відмовилися від страхування, особливо для нових клієнтів, оскільки страхові компанії занепокоєні поширенням конфлікту на сусідні країни, такі як Ліван.

За словами Грінвуда, один клієнт у Хайфі, на півночі Ізраїлю, який раніше придбав захист від збитків на суму 100 мільйонів доларів, зараз намагається отримати покриття на 10 мільйонів доларів.

"По суті, ви страхуєте будинок у вогні", — додав він.

Тарифи на страхування від політичного насильства в Ізраїлі вже були вищими, ніж в інших частинах світу, через усвідомлений ризик.

"Зараз набагато більше ринків, які неохоче пишуть (висвітлюють) про Ізраїль, ніж це було раніше. Можливо, в Ізраїлі відбулося 75% скорочення наявних потужностей", — сказав Нагір.

За словами Грінвуда, за останні кілька місяців деякі ставки зросли в 10 разів і більше, хоча андеррайтер, який відмовився назвати своє ім'я, сказав, що в частинах Ізраїлю, віддалених від палестинських територій, зростання ставок, швидше за все, буде нижчим.

І страховики кажуть, що бізнес не вичерпався повністю.

"Для давніх клієнтів, які купили страховку, ви не хочете обов'язково відмовлятися від неї", — сказав Родді Барнетт, керівник відділу політичних ризиків і торгових кредитів страховика Beazley (BEZG.L).

"Ми котируємо невелику частину бізнесу в Лівані та Ізраїлі, але не можна сказати, що ринок втік".

Автор:  Carolyn Cohn
Источник:  Reuters
URL статьи:  https://www.reuters.com/business/finance/rising-war-risks-prompt-property-insurers-rethink-cover-2023-12-06/

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес