На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
Оголошення
База знань
Пошук
Карта сайту
Коментарі
Інтерв'ю
Аналітика
Рейтинги
Поиск по сайту

Обговорення / Аналітика / Аналітика

Природні катастрофи в 2023 році знову поб'ють рекорди страхових збитків у $100 млрд

Версия для печати Версия для печати
08.12.2023 

У 2023 році природні катастрофи знову поб'ють кілька рекордів щодо збитків. Велика кількість подій низького та середнього ступеня тяжкості призведе до страхових збитків у розмірі понад 100 мільярдів доларів у 2023 році, за оцінками Swiss Re Institute.

Сильниі конвективні шторми є основною причиною збитків страховиків. Це перший випадок, коли сильні грози спричинили такий рівень збитків для галузі.

Кумулятивний ефект частих подій з низьким рівнем збитків разом зі збільшенням вартості майна та витрат на ремонт має великий вплив на прибутковість страховика протягом тривалого періоду. Велика частота сильних гроз у 2023 році стала випробуванням для галузі страхування.

Втрати від сильних гроз стабільно збільшувалися на 7% щорічно протягом останніх 30 років. За даними Beinsure Media, 2023 рік відзначає зростання майже на 90% порівняно з попереднім середнім показником за 5 років (32 мільярди доларів) і більш ніж удвічі перевищує середнє значення за попередні 10 років (27 мільярдів доларів).

Збільшення збитків від сильних гроз у США та Європі

США особливо схильні до конвективних штормів через своє географічне розташування. У 2023 році вперше було перевищено суму страхових збитків у розмірі $50 млрд – і вона має намір зростати. На сьогоднішній день у США сталося 18 подій, кожна з яких спричинила страхові збитки на суму 1 мільярд доларів і більше.

Подібним чином у Європі спостерігається збільшення страхових збитків від сильних гроз: Італія найбільше постраждала у 2023 році, як і Франція роком раніше. Італія зазнала збитків на суму понад 3,3 мільярда доларів, що є найдорожчим застрахованим збитком, пов'язаним із стихійними лихами в Італії.

Для страхової індустрії останні події забезпечують надійні орієнтири для оцінки зростання тенденцій збитків. Тим не менш, для подальшого глибшого розуміння цієї небезпеки важливо отримати кращу інформацію від страховиків щодо розподілу застрахованих ризиків і детальних даних про претензії.

Не менш важливо, щоб страхові премії адекватно відображали ризик для наданого покриття, особливо також у світлі тенденцій зростання збитків.

Урагани, повені, лісові пожежі та землетруси

Хоча збитки від сезону ураганів у Північній Атлантиці залишаються нижчими за середні у 2023 році до сьогоднішнього дня, ураган Отіс стане найдорожчим страховим випадком у Мексиці.

У Новій Зеландії повені та циклони спричинили найдорожчі страхові збитки, пов'язані з погодними умовами, коли-небудь для країни (2,4 мільярда доларів), тоді як лісові пожежі на Мауї, за оцінками, стали найдорожчим випадком страхових збитків для штату Гаваї (3,5 мільярда доларів).

Урбанізація, зростання достатків населення в районах, схильних до стихійних лих, і інфляція є ключовими факторами, що перетворюють екстремальну погоду на дедалі зростаючі втрати від природних катастроф.

Підвищення температури ще більше збільшує ризик сильних посух і лісових пожеж. Оскільки 2023 рік, як очікується, стане найтеплішим роком за всю історію спостережень, наслідки зміни клімату стають очевидними.

Глобальні перестраховики понесуть збитки. Страхові збитки, пов'язані з серією землетрусів у Туреччині та Сирії, склали 6 мільярдів доларів, хоча оцінювачі кажуть, що поки що рано вказувати точну цифру оціночної суми. Кількість загиблих перевищила 33 000, і ця цифра продовжує зростати. За попередніми оцінками, економічні втрати перевищать 10 мільярдів доларів.

Землетрус у Туреччині та Сирії є найдорожчою стихійною катастрофою 2023 року для страховиків, тоді як землетрус у Марокко став найсильнішим землетрусом, який вразив країну з 1900 року. Катастрофа в Марокко також показує, що сільські райони не застраховані від великомасштабних втрат і їх необхідно включити в превентивні зусилля для підвищення стійкості.

Прогноз загальних економічних та страхових збитків у 2023 році

Джерело: Swiss Re Institute
USD млрд 2023 2022 Динаміка Середнє за 10 років
Економічні збитки (разом) 269 295 -9% 235
Природні катастрофи 260 286 -9% 223
Техногені катастрофи 9 9 -5% 12
Страхові збитки (разом) 108 141 -23% 99
Природні катастрофи 100 133 -25% 89
Техногені катастрофи 8 8 9% 10

Розрахунки збитків від катастроф стосуються пошкодження майна та виключають претензії, пов'язані з COVID-19. Оцінки збитків є попередніми та можуть змінюватися, оскільки не всі події, що призводять до збитків, ще повністю оцінені.

Источник:  Форіншурер
URL статьи:  https://forinsurer.com/news/23/12/08/43324

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес