На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
Оголошення
База знань
Пошук
Карта сайту
Коментарі
Інтерв'ю
Аналітика
Рейтинги
Поиск по сайту

Обговорення / Коментарі / Коментарі

У Польщі на кожні 4 поліси ОСЦПВ припадає лише один поліс КАСКО

Версия для печати Версия для печати
01.02.2024 

За даними Польської страхової палати, кількість активних полісів обов'язкового ОСЦПВ на кінець 3 кварталу 2023 року перевищила 27,7 мільйона в Польщі, а кількість врегульованих претензій досягла 826 тисяч, із середньою сумою претензії близько 9,5 тисяч злотих.

За останні 10 років було виплачено 86,6 млрд злотих, а кількість заяв сягнула майже 11,6 млн (майже 3,7 тис. заяв на день).

Загальна сума премій за ОСЦПВ за останнє десятиліття склала 133 млрд злотих, при цьому середня премія за проміле ОСЦПВ у Польщі становить 510 злотих (після 3 кварталу 2023 року).

У Польщі на кожні 4 поліси ОСЦПВ припадає лише один поліс КАСКО. Після трьох кварталів 2023 року кількість активних договорів за цим видом страхування сягнула приблизно 7,3 мільйона, при цьому було врегульовано 590 тисяч претензій.

Аналогічно, за останні 10 років загальна сума премій склала 84 млрд злотих, з яких майже 52 млрд злотих було виплачено за збитки. За цей період страховики допомогли водіям у майже 8 мільйонах випадків – в середньому понад 2 тисячі подій на день. Середній розмір страхового відшкодування по КАСКО становив понад 9 тис. злотих.

Опитування PIU показують, що 96% польських водіїв назвали свої водійські навички хорошими, а 82% заявили, що завжди бездоганно оцінюють ситуацію на дорозі під час маневрування.

Водночас більше половини респондентів (52%) стверджують, що можна їздити швидко і безпечно, а 53% вважають, що досвідчені водії можуть керувати автомобілем на високій швидкості, не створюючи аварійних ситуацій.

У звіті Департаменту дорожнього руху Головного управління Національної поліції Польщі за 2022 рік йдеться про понад 21,3 тис. дорожньо-транспортних пригод, в яких загинуло майже 1,9 тис. осіб, а понад 24,7 тис. отримали поранення.

Кількість аварій у Польщі зменшується вже кілька років поспіль. Цьому сприяють багато факторів – в тому числі більш суворий підхід до штрафів за серйозні правопорушення і більш високі покарання для рецидивістів, а також технології – автомобілі стають безпечнішими. Ми бачимо значне поліпшення, але ми не повинні припиняти наші зусилля, щоб зробити статистику аварій ще кращою

Триває робота над тим, щоб надати водіям додаткові зручності, пов'язані з повідомленням про зіткнення. У додатку mObywatel з'явиться функція цифрового підтвердження дорожньо-транспортних пригод у вигляді електронної версії спільної заяви про дорожньо-транспортну пригоду.

Це полегшить обмін даними між учасниками інциденту. Над рішенням наразі працюють Центральний центр інформаційних технологій, Польська страхова палата, представники страхових компаній та Фонд страхових гарантій.

Все більше поляків користуються електронними версіями документів і додатком mObywatel, що полегшує розробку додаткових функцій і збільшує шанси на їх популяризацію.

Цифровий світ вимагає цифрових рішень. Ми хочемо, щоб додаток був зручним і функціональним для учасників інциденту. Завдяки йому повідомляти про збитки стане ще простіше.

Водії матимуть готовий цифровий документ, який вони зможуть швидко подати страховику. Це покладе початок процесу врегулювання збитків, що дозволить водіям швидко отримати професійну допомогу.

Однак пам'ятаймо, що незалежно від наявних рішень, ми повинні в першу чергу допомогти потенційним жертвам і мінімізувати ризик подальших зіткнень", – говорить Ян Гжегож Прондзинський, президент Польської страхової палати.

Окрім дорожньо-транспортних пригод, крадіжки є ще однією великою категорією ризиків. За даними поліції, у 2023 році було розкрито понад 10 тисяч крадіжок – це майже на 36% більше, ніж у попередньому році.

З іншого боку, багато транспортних засобів зазнають пошкоджень внаслідок погодних явищ. "В останні роки зростає кількість пошкоджень, пов'язаних з несприятливими погодними умовами – зливами, бурями, – каже Ян Гжегож Прудзинський.

Зменшення кількості аварій, смертей і травм, безсумнівно, обнадіює. Однак до досягнення цілей "бачення нуль", до яких Польща разом з іншими європейськими країнами повинна прагнути, ще далеко.

Підвищення безпеки дорожнього руху можливе завдяки численним ініціативам та змінам у законодавстві, які були впроваджені протягом останніх років. МІП, як одна з багатьох інституцій, виступав за їх впровадження.

Прикладом змін є збільшення штрафів та прив'язка штрафних балів до розміру страхових внесків з автоцивілки, які набули чинності в середині 2022 року.

Серед інших – запровадження норм, спрямованих на підвищення безпеки пішоходів, посилення покарань за найсерйозніші порушення правил дорожнього руху або запровадження обов'язку дотримуватися дистанції між транспортними засобами на автомагістралі та швидкісній дорозі.

Автор:  Yana Keller
Источник:  Beinsure
URL статьи:  https://beinsure.com/news/motor-hull-mtpl-policy-poland/

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес