На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
Оголошення
База знань
Пошук
Карта сайту
Коментарі
Інтерв'ю
Аналітика
Рейтинги
Поиск по сайту

Обговорення / Коментарі / Коментарі

Адаптація та страхування в умовах мінливого клімату

Версия для печати Версия для печати
07.02.2024 

У кліматичних дебатах все більше уваги приділяється необхідності адаптації. Це було темою інтенсивних дебатів на COP28 і стане предметом обговорення на GreenBiz 2024 на панелі з питань адаптації та страхування. Оскільки суворі погодні явища, такі як повені, посухи, екстремальна спека та урагани, стають частішими, інтенсивнішими та дорожчими, зусилля з адаптації мають вирішальне значення для захисту громад та бізнесу.

Однак більший акцент на адаптації не зменшує важливості пом'якшення наслідків зміни клімату. Зусилля, спрямовані на пом'якшення наслідків зміни клімату за допомогою планів переходу та скорочення викидів, безумовно, залишаються критично важливими. Пом'якшення наслідків та адаптація доповнюють одне одного. Ефективне пом'якшення наслідків зменшує потребу в адаптації в майбутньому, а успішна адаптація може зробити людей і бізнес більш стійкими до майбутніх і поточних кліматичних впливів. Адаптація також має сенс з економічної точки зору. У доповіді Всесвітнього економічного форуму від 2023 року міститься заклик до бізнесу приділяти більше уваги адаптації, вказуючи на те, що фінансові наслідки фізичних кліматичних ризиків становлять близько 10% річного обсягу продажів за результатами опитування найбільших компаній.

Необхідно зробити більше, щоб зрозуміти ризики, які несе зміна клімату, та підвищити стійкість до цих ризиків шляхом адаптації. Як страхові брокери, тісно співпрацюючи з ширшим страховим сектором, ми маємо унікальне розуміння цих ризиків і наслідків, а також того, як найкраще ними управляти.

Чому ми повинні зосередитися на адаптації

Вплив зміни клімату на погодні явища стає все більш очевидним. Аналіз показує, що 2023 рік був з певним відривом найтеплішим за всю історію спостережень. Частота екстремальних погодних явищ також має стійку тенденцію до зростання, що можна проілюструвати кількістю стихійних лих, які відстежуються страховиками. Всі вони завдають руйнівної шкоди життю та засобам до існування, а також завдають значних економічних збитків. Лише у 2022 році стихійні лиха спричинили економічні збитки у розмірі $313 млрд.

Ризики, пов'язані зі зміною клімату, виходять далеко за межі власних активів бізнесу, і стратегії адаптації повинні це враховувати. Дедалі більше компаній визнають вплив ширших ризиків, пов'язаних зі зміною клімату, таких як порушення ланцюгів постачання, спричинені екстремальними погодними явищами. Наприклад, Панамський канал – ключовий глобальний торговельний маршрут – переживає сильну посуху, яка знизила рівень води і призвела до скорочення загального обсягу транзиту за останній місяць на 36% порівняно з минулим роком, згідно з даними органу ООН з питань торгівлі та розвитку ЮНКТАД. Деякі організації адаптуються до перебоїв у ланцюгах поставок, диверсифікуючи свої ланцюги поставок і змінюючи схеми своїх мереж з метою усунення вразливих місць, але коригування глобальних ланцюгів поставок є повільним і складним процесом, якому перешкоджає брак прозорості у всьому ланцюгу поставок.

Вплив клімату також дедалі більше впливає на здоров'я, безпеку та засоби до існування людей у всьому світі. Усі працівники, незалежно від того, працюють вони в приміщенні чи на відкритому повітрі, будуть все більш вразливими до перебоїв у роботі та потенційних травм, пов'язаних з кліматичними явищами. За прогнозами МОП, до 2030 року понад 2% від загальної кількості робочих годин у світі щороку втрачатиметься через надто спекотну погоду або через те, що працівники будуть змушені працювати в повільному темпі. Доведено, що екстремальна спека збільшує рівень травматизму як у приміщеннях, наприклад, на заводах, так і на відкритих майданчиках, таких як будівельні майданчики. Таким чином, підвищення глобальної температури суттєво сприяє зростанню травматизму на робочому місці. Минулого року компанія Marsh провела аналіз, який показав, що за останні 10 років значно зросла кількість позовів про компенсацію працівникам, пов'язаних з тепловим ударом. Пік кількості позовів припав на період Ель-Ніньо з 2014 по 2016 рік, який приніс ще більш спекотну погоду, ніж зазвичай.

Ризики, пов'язані зі зміною клімату, є повсюдними та далекосяжними і впливають не лише на активи бізнесу, але й на його ланцюжок поставок та людей, які в ньому працюють. Таким чином, ефективні стратегії пом'якшення наслідків повинні враховувати всі ці аспекти. Розуміючи, на які ризики наражається бізнес, і вживаючи заходів для їхнього зменшення, він може повністю враховувати та управляти численними й різноманітними ризиками, пов'язаними з впливом зміни клімату.

Переваги адаптації

Адаптація не лише забезпечує рентабельність інвестицій з точки зору стійкості бізнесу, але й підтримує та уможливлює зусилля щодо пом'якшення наслідків зміни клімату. Фактично, переваги включають можливість диференціації: ті, хто має надійні стратегії адаптації, будуть добре підготовлені до майбутнього і зможуть більш послідовно домагатися ефективності, зростання, інновацій та сталого розвитку з меншою кількістю збоїв. Прикладами адаптаційних заходів є виведення посухостійких культур, лісовідновлення та системи раннього попередження, які вже приносять багатовимірні вигоди людям, бізнесу та громадам.

Оскільки наслідки зміни клімату стають дедалі частішими та серйознішими, для компаній стає дедалі важливішим краще розуміти та підвищувати свою стійкість до кліматичних змін. Щоб ефективно формувати стратегії адаптації, ми повинні виходити далеко за межі власних активів і думати про ризики, які кліматичні зміни несуть у ланцюжках створення вартості, включаючи постачальників N-рівня та людей, задіяних у всіх ланках. Страхова галузь має глибоке розуміння ризиків, пов'язаних зі зміною клімату, і може формувати проактивні відповіді на ці ризики, які ставлять адаптацію поряд із пом'якшенням наслідків у центр уваги. Страховики мають досвід аналізу цих ризиків на основі даних і привносять строгість в організації, які хочуть повністю зрозуміти різні аспекти кліматичних ризиків.

Основою цих зусиль є прозорість ланцюгів постачання. Незалежно від того, чи йдеться про кількісну оцінку викидів – зокрема, викидів за категорією 3 – чи про зменшення впливу фізичних ризиків, прозорість ланцюга поставок є важливим фактором, що сприяє цьому. Це перший крок для компаній, які хочуть визначити пріоритети ефективних стратегій адаптації. Оскільки вплив зміни клімату продовжує посилюватися, вони стануть більш важливими, ніж будь-коли. Успішна адаптація може не лише захистити бізнес і громади від найгірших наслідків зміни клімату, але й сприяти інноваціям, необхідним для майбутнього з нульовим рівнем викидів.

Автор:  Randal Waters
Источник:  Marsh
URL статьи:  https://www.marsh.com/us/risks/climate-change-sustainability/insights/adaptation-and-insurance-in-a-changing-climate.html

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес