На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
Оголошення
База знань
Пошук
Карта сайту
Коментарі
Інтерв'ю
Аналітика
Рейтинги
Поиск по сайту

Обговорення / Коментарі / Коментарі

Індекс відновлення ділової активності знизився в січні з 50% до 43%

Версия для печати Версия для печати
14.02.2024 

Індекс відновлення ділової активності (ІВДА) через два місяці стабільних показників у січні знизився на 7 п.п. – до 43%, такі результати 21-го опитування підприємств NRES (New Monthly Enterprises Survey), проведеного Інститутом економічних досліджень і політичних консультацій (ІЕД).

"Крім зростання невизначеності, пов'язаної з перспективами експорту, опитані підприємства повідомляють і безпосередньо про скорочення експорту. Так, у січні довелося скоротити експорт 34% респондентів (у грудні таких було 20%). Частка підприємств, які повідомляють про зростання експорту, знизилася з 31% у грудні до 19% у січні", – повідомляють в ІЕД.

Згідно з опублікованою інформацією, частка підприємств, які скоротили обсяги виробництва, збільшилася з 16,8% у грудні до 23,2% у січні, а частка підприємств, які нарощували обсяги виробництва, знизилася з 34,4% до 23,2%.

Зазначається, що дещо знизилися й показники зайнятості: планують її зростання 2,7% респондентів (5,1% у грудні), мають намір скоротити чисельність працівників 11,5% (6,7% у грудні), не очікується змін у зайнятості у 85,8% (88,3% місяцем раніше).

Сам бізнес відчуває проблеми з пошуком кваліфікованих працівників – складно знайти таких співробітників для 32,4% (29,1% у грудні). Хоча, за словами виконавчого директора ІЕД Оксани Кузяків, скорочення зайнятості може бути і сезонною тенденцією.

Серед перешкод для зростання перше місце в списку перешкод ділять "працювати небезпечно" і зростання цін на сировину/матеріали: на них вказали 46% респондентів.

Брак робочої сили в переліку бар'єрів перемістився з другого на третє місце зі зниженням показника з 46% до 41%, а перебої з електроенергією – з п'ятого на сьоме місце (з 30% до 26%).

Корупція і тиск з боку правоохоронних органів все ще не є суттєвими проблемами: у січні вони завадили 7% опитаних.

Крім того, понад п'ята частина опитаних українських підприємств як очікувані зміни, необхідні для поліпшення бізнес-клімату в країні, назвали зняття блокади західних кордонів.

Що стосується результатів 2023 року, то 56% опитаних підприємств відповіли, що попередній рік відповідав їхнім очікуванням, а для 8% навіть перевищив їхні очікування. При цьому, уточнюють в ІЕД, існує зв'язок між відповідністю 2023-го очікуванням і розміром підприємства. Так, 77% великих підприємств 2023-й назвали очікуваним, або таким, що перевершує їхні очікування. Водночас серед мікробізнесу таких було лише 54%.

"Результат, який ми отримали, досить оптимістичний. Я не очікувала побачити такі цифри з огляду на турбулентність і події, які пережив у 2023 році український бізнес. Це означає, що більшість підприємств реалістично ставиться до планування", – прокоментувала результати Кузяків.

В опитуванні, яке проводили з 16 до 31 січня 2024 року, взяли участь 552 підприємства з 21 регіону України, що працюють у секторах промисловості, ритейлу та агробізнесу.

Источник:  Інтерфакс-Україна

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес