На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
Оголошення
База знань
Пошук
Карта сайту
Коментарі
Інтерв'ю
Аналітика
Рейтинги
Поиск по сайту

Обговорення / Коментарі / Коментарі

Нові правила ОСЦПВ: Які зміни очікують автовласників

Версия для печати Версия для печати
20.02.2024 

Комітет з питань фінансової, податкової та митної політики рекомендував ВР ухвалити у другому читанні та у цілому законопроєкт 8300 "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів". Що в ньому?

ОСЦПВ – обов'язковий вид страхування для власників транспортних засобів і наразі наймасовіший і звичний для українців. Лише у 2023 році автовласники уклали 7,7 млн внутрішніх договорів ОСЦПВ на суму 8,8 млрд грн і 1,6 млн договорів міжнародного страхування "Зелена картка" на суму 5,2 млрд грн.

Чинний Закон України "Про ОСЦПВ" було ухвалено 20 років тому, відтак він давно застарів і потребує радикальної модернізації.

Автори законопроєкту 8300 врахували вимоги Директиви Євросоюзу 2009/103/ЄС і, сфокусувавшись на потребах понад 8 мільйонів автовласників, внесли, зокрема, такі новації:

Поетапно суттєво збільшаться розміри страхових сум до розмірів, встановлених у країнах ЄС.

  • Встановлюється вільне ціноутворення для полісів ОСЦПВ і скасовується франшиза.
  • Запроваджується пряме врегулювання у випадках ДТП, в яких шкода завдана лише транспортному засобу. Це дозволить потерпілій особі звертатись за страховою виплатою до свого страховика, навіть якщо винуватець не застрахований.
  • Запроваджується швидке здійснення гарантійних виплат потерпілим особам за страховиків-банкрутів (скорочується до 90 днів).
Автор:  Віктор Берлін
Источник:  NV Бізнес
URL статьи:  https://biz.nv.ua/ukr/experts/strahovi-sumi-oscpv-zminyatsya-i-prishvidshatsya-viplati-ekspert-rozpovidaye-podrobici-50393895.html

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес