На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
Оголошення
База знань
Пошук
Карта сайту
Коментарі
Інтерв'ю
Аналітика
Рейтинги
Поиск по сайту

Обговорення / Коментарі / Коментарі

Страховка не звільнить винуватця ДТП від виплати компенсацій

Версия для печати Версия для печати
22.10.2012 

Особливо, коли йтиметься про позови на великі суми.

Верховний суд прийняв рішення, яке підтверджуе право родичів загиблих у ДТП отримувати моральну компенсацію не тільки від страхової компанії, але і від винуватця ДТП.

Згідно з рішенням суду N6-114 цс 12 від 17 жовтня, "моральна шкода, завдана смертю фізичної особи, відшкодовуеться особою, яка на відповідній правовій підставі володіе транспортним засобом", повідомили в прес-службі ВСУ, пише "КоммерсантЪ-Украина".

Той факт, що членам сім'ї загиблого виплатили страхове відшкодування за договором ОСАГО, не може бути підставою для звільнення винуватця ДТП від відшкодування завданої їм моральної шкоди. Таким чином, підтверджено право подачі відповідних цивільних позовів.

У законі "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів" вказують, що компенсація моральної шкоди, яку виплачуе страховик, становить до 5% від суми максимально можливої компенсації збитку, нанесеного здоров'ю, - тобто до 5 тис грн (до липня 2010 року максимальна сума становила 2,5 тис грн).

"Виплата моральної шкоди - досить рідкісне явище. Як правило, виплату такої компенсації суд присуджував у разі загибелі потерпілого. Ми платили максимальну суму, зазначену в законі, а якщо потерпіла сторона вимагала більше, і суд погоджувався з її доказами, то решту платив винуватець ДТП", - зазначив голова правління СК "Княжа" Дмитро Грицута.

Суди встановлювали невеликі суми виплат моральної шкоди - 1-2 тис грн.

"Максимальна сума, яку отримали родичі загиблого в ДТП годувальника - 200 тис грн. Компенсацію виплатила компанія, якій належав автомобіль", - пригадав старший партнер адвокатської компанії "Кравець, Новак і партнери" Ростислав Кравець.

Виплата таких сум стала більш реальною після того, як закон "Про судовий збір" з 1 листопада 2011 року спонукав постраждалих добиватися компенсації морального збитку. Закон знизив судовий збір за подачу відповідного позову. Якщо раніше він становив від 1% до 10% в залежності від суми заявленого морального збитку, то ось уже рік позивачі сплачують 1% від суми позову, але не менше 0,2 і не більше 3 мінімальних зарплат (до 3354 грн).

"Рішення ВСУ стосуеться певної страхової події, і якщо застосовуватиметься в майбутньому, то в одиничних випадках", - зауважив директор відділів відшкодувань і автотранспортного страхування страхового брокера BritMark Андрей Косенков.

З 4 листопада рішення ВСУ стане актуальним лише при розгляді в судах великих позовів, оскільки нова редакція закону про ОСАГО зобов'язуе страховиків збільшити суми компенсацій моральної шкоди родичам загиблих до 12 мінімальних зарплат (13,4 тис грн). Ця сума більша, ніж зараз вимагають потерпілі в судах.

Повернутися на підставі рішення ВСУ до розгляду справ тих постраждалих, яким раніше відмовили у виплаті, навряд чи можливо.

"Переглянути рішення суду можна за нововиявленими обставинами, а рішення ВСУ таким не е. Теоретично можна звернутися до Верховного суду із заявою про перегляд рішення з підстав неоднакового застосування норм законодавства, але з літа минулого року переглянути з такою аргументаціею можна лише рішення, після винесення яких пройшло не більше року. Хоча можна просити суд поновити строк, але це вже залежатиме від волі випадку ", - попередив Кравець.

Источник:  iPress
URL статьи:  http://ipress.ua/news/strahovka_ne_zvilnyt_vynuvattsya_dtp_vid_vyplaty_kompensatsiy_9967.html

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес