На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
Оголошення
База знань
Пошук
Карта сайту
Коментарі
Інтерв'ю
Аналітика
Рейтинги
Поиск по сайту

Обговорення / Коментарі / Коментарі

Чому Україна має імплементувати британський підхід до містобудування

Версия для печати Версия для печати
05.07.2023 

У Сполученому Королівстві при будівництві об'єкта є можливість вибору контролюючого органу – місцевої адміністрації або приватного інспектора

Цьогоріч Ukraine Recovery Conference (URC) відбулася в Лондоні. Вкотре Україна мобілізувала навколо себе велике коло партнерів та друзів – представників урядів, бізнесу, банківського сектору. Символічно, що свого часу саме Лондон став прикладом міста, успішно відбудованого після руйнувань Другої світової війни. Кращі британські практики та інституції мають бути орієнтиром для України в контексті відновлення і розвитку.

Зокрема, саме британська система містобудування закладена при розробці містобудівної реформи та законопроєкту 5655.

Інститут приватного контролю

У Сполученому Королівстві при будівництві об'єкта є можливість вибору контролюючого органу – місцевої адміністрації або приватного інспектора. Схожа модель пропонується і в Україні. ДІАМ здійснює контроль над критично важливими та інженерно складними об'єктами зі значними наслідками СС3 (мости, тунелі, метро, об'єкти, що будуються за кошти з місцевих та державного бюджетів).

Контроль за рештою об'єктів може здійснювати на вибір замовника будівництва – виконавчими органами сільських, селищних, міських рад або уповноваженою особою з містобудівного контролю (приватним контролем). Приватні компанії в британській моделі успішно працюють уже багато років, але для України, з нашим пострадянським спадком централізації функцій у руках органів влади, це сприймається як кардинальне нововведення. Хоча аналогічні дерегуляційні процеси вже успішно імплементовані, наприклад, у рамках реформи нотаріату.

Законопроєкт 5655 передбачає широке коло запобіжників від будь-яких зловживань, пов'язаних із приватними компаніями. Вони матимуть підвищену матеріальну відповідальність, визначену кількість відповідно сертифікованих інженерів, обов'язкове страхування відповідальності. Замовник, підрядник та приватний контролер не можуть мати спільних кінцевих бенефіціарів. Окрім кримінальної відповідальності за порушення, можливе повне виведення компанії з ринку.

Рівень цифровізації

Під час URC Україна презентувала цифрову екосистему управління відновленням DREAM. Вона інтегрує декілька вже створених електронних реєстрів та систем, серед яких – цифрова державна система у сфері будівництва (ЄДЕССБ). У Великобританії функціонує схожий на ЄДЕССБ Будівельний портал (Planning Portal), завдяки якому можна отримати адмінпослуги, наприклад, подати онлайн проєктну документацію до місцевого органу або приватного інспектора.

Відмінністю від Великобританії є те, що цифровізація вітчизняної системи здійснюється не лише для зручності, але і для мінімізації людського фактору в процесах надання дозволів. Після імплементації реформи ЄДЕССБ буде не лише надавати адмінпослуги, але автоматизовано приймати ключові рішення, завдяки взаємодії з іншими реєстрами та розумному порівнянню даних.

Наприклад, система автоматично видаватиме або блокуватиме дозволи на початок робіт, шляхом порівняння даних різних інформаційних систем, та перевірці їх повноти, формату, логічності та достовірності. Так само автоматично блокуватиметься проєктна документація з порушеннями. Результати експертиз, перевірок, сама проєктна документація – усе документи та рішення фіксуватимуться в єдиній системі разом з електронними підписами відповідальних осіб. Таким чином буде зафіксовано цифровий слід усіх учасників будівництва.

Реформа містобудування розширює функціонал ЄДЕССБ, робить дані ще більш доступними, автоматизує процеси. А це саме ті принципи, за якими повинна відбуватися відбудова України.

Роль органів місцевого самоврядування

У Британії місцева влада має загальний обов'язок моніторити забудову та здійснювати перевірки на визначених етапах будівельних робіт. Такі перевірки здійснюються не залежно від типу контролю, який обрав виконавець робіт – ОМС чи приватний, і їх не слід плутати з повним контролем за об'єктом. Якщо місцевий орган влади вважає, що роботи суперечать будівельним нормам, вони можуть примусити виконавця увідповіднити роботи або здійснити демонтаж.

Реформа містобудування в Україні пропонує схожу систему, коли розмежовуються функції ОМС на загальний моніторинг забудови в громаді та безпосередній контроль за будівництвом конкретних об'єктів. ОМС може бути обрано замовником будівництва у якості контролюючого органу. Не залежно від цього, саме місцева влада здійснює моніторинг забудови в громадах, мета якого – виявити самочинні об'єкти та протидіяти ним.

Уся забудова в громаді має бути предметом безперервного моніторингу з боку місцевої влади. Окремо законопроєктом передбачено формування переліків об'єктів, обов'язкових до перевірки. Йдеться про об'єкти, які за результатами програмного аналізу в ЄДЕССБ визначені як ризиковані, а також тих, на які надійшли скарги від фізичних та юридичних осіб. Самочинний об'єкт, який не виправляє порушення, у кінцевому підсумку переходить під безпосередній контроль ОМС. Також у місцевого самоврядування нарешті з'являється можливість демонтувати незаконні об'єкти актом прямої дії – тобто без рішення суду.

Саме місцева влада найбільше залучена до відновлення громад – це й розробка комплексних програм відновлення, комплексних планів просторового розвитку та іншої містобудівної документації. Тож розширення повноважень ОМС завдяки інструментам ефективного моніторингу та протидії самочинному будівництву як ніколи на часі.

Участь експертного середовища в нагляді за галуззю

Державне регулювання галузі будівництва та містобудування у Великобританії здійснює Міністерство житлово-комунального господарства й місцевого самоврядування. У структурі Міністерства діє комітет із питань будівельних правил (BRAC) – консультативно-дорадчий орган, який надає незалежні експертні консультації. Комітет є результатом співпраці органів публічної влади та громадських інституцій. Члени комітету призначаються на 3 роки й можуть працювати максимум 3 терміни.

При органі, що здійснює державний нагляд за містобудуванням в Україні (наразі це Міністерство відновлення) також пропонується утворити консультативно-дорадчий орган – Містобудівну палату. Містобудівна палата має складатися з 25 членів з-поміж представників органів містобудівного контролю, експертних та саморегулівних організацій та інших представників галузі. Строк повноважень персонального складу Містобудівної палати становитиме 3 роки. Серед її повноважень – розгляд справ та прийняття рішень про наявність або відсутність правопорушень відповідно до законодавства.

Пропонована модель містобудівного контролю та нагляду запозичила з британської моделі не лише допуск приватних компаній до контролю, але і збалансовану систему стримування та противаг. Йдеться про розподіл регуляторних, наглядових та контролюючих функцій між урядом, місцевим самоврядуванням та приватними суб'єктами, а також залучення експертного середовища та використання цифрових інструментів.

Усе це необхідно імплементувати якомога скоріше для реалізації успішної відбудови України.

Источник:  NV
URL статьи:  https://nv.ua/ukr/opinion/vidbudova-ukrajini-pro-shcho-zakonoproyekt-5655-novini-ukrajini-50336816.html

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес