На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
Оголошення
База знань
Пошук
Карта сайту
Коментарі
Інтерв'ю
Аналітика
Рейтинги
Поиск по сайту

Обговорення / Коментарі / Коментарі

Міжнародні страховики призупиняють страхове покриття морських перевезень українського зерна

Версия для печати Версия для печати
24.07.2023 

Міжнародний страховий брокер Marsh оголосив про призупинення страхування вантажів, яке покривало українські вантажні перевезення українського зерна через безпечний морський шлях.

Це пов'язано з виходом росії, як країни-терориста, з міжнародно підтриманої угоди про експорт українського зерна, що викликало занепокоєння в ООН щодо потенційного ризику глобального голоду, повідомляє Beinsure з посиланням на Marine Insight.

Страхове та перестрахове покриття ризиків перевезення зерна з українських портів призупинено через непродовження договору, повідомив Девід Роу, керівник відділу вантажних перевезень Marsh.

Напруженість між росією та Україною посилилася, коли російські війська розпочали військову терористичну атаку на українські порти. Ця агресивна дія відбулася всього через день після того, як рф вийшла з підтриманої ООН угоди, яка дозволяє Україні експортувати зерно. Цей крок ще більше загострив і без того крихкі відносини між двома країнами.

Росія здійснила "масові удари помсти". Цілями були склади палива в Одесі та завод з виробництва морських безпілотників. В Одеському порту пошкодження отримав об'єкт інфраструктури, у Миколаєві зафіксовано потрапляння в промисловий об'єкт, повідомила місцева влада. У ніч на 18 липня в Одесі та Миколаєві пролунали вибухи. Уламками збитих ракет та вибуховою хвилею від їх знищення пошкоджено об'єкти портової інфраструктури, кілька приватних домоволодінь.

Усвідомлюючи підвищену небезпеку та невизначеність, пов'язану з судноплавством у Чорноморському районі, страховий ринок Lloyd's вже класифікував його як зону високого ризику.

Програма страхування на чолі з Ascot за підтримки інших андеррайтерів забезпечувала покриття до $50 млн за вантаж. Розміщений Marsh та очолюваний Ascot, синдикат Lloyd's забезпечував покриття страхування морських вантажів і військового страхування. Це дозволяло суднам, які перевозять зерно та інші продовольчі товари з українських портів, мати надійне та доступне покриття для своїх експортних рейсів. Згідно з умовами договору, судна можуть проходити через визначені українські порти коридорами безпечного доступу.

Вихід росії з угоди про експорт зерна залишив морський шлях невизначеним і значно підвищив ризики, пов'язані з транспортуванням вантажів. Страхове покриття мало вирішальне значення для захисту вантажу через безпечний коридор.

Тривожним поворотом подій стала атака росії на українські порти. У кремлі попередили, що будь-які спроби транспортувати зерно з українських чорноморських терміналів без гарантій безпеки з боку москви будуть ризикованими, посилаючись на військову діяльність Києва в цих водах. Україна зробила зеркальну заяву про знищення будь-яких російських суден в акваторії Чорного моря та біля Криму.

Однак, є очікування, що страхове покриття збережеться, хоча це може коштувати дуже дорого, зазначив Маркус Бейкер, глобальний керівник відділу морських і вантажних перевезень Marsh. Бейкер наголосив на важливості забезпечення безпеки та добробуту екіпажу для кожного судновласника.

Варто зазначити, що додаткові страхові внески від військових ризиків, необхідні при в'їзді в Чорноморський регіон, повинні оновлюватися щотижня, що відображає динамічний характер ситуації.

Існуючі обмеження щодо страхування військових ризиків вже є значними, і очікується, що вони будуть зростати. Цей фактор може змусити судновласників вагатися перед тим, як дозволити своїм суднам увійти в зону бойових дій без згоди росії. Крім того, плавучі міни в регіоні створюють додатковий ризик для судноплавства.

Якщо порівняти нинішню ситуацію з трьома-чотиритижневою давниною, то видно, що весь регіон став більш небезпечним, кажуть перестраховики.

Як повідомляв Форіншурер, Lloyd's мав забезпечити покриття поставок зерна з охопленої війною України. Голова правління Lloyd's Брюс Карнегі-Браун розповів, що страховики та брокери Lloyd's вели підготовчу роботу після того, як росія та Україна погодилися дозволити безпечне транспортування зерна та добрив Чорноморським коридором.

Страховики будуть готові покривати судна, які пропливають запропонованим коридором для вивезення українського зерна, лише якщо є домовленості про супровід міжнародного флоту та чітка стратегія боротьби з морськими мінами.

Источник:  Форіншурер
URL статьи:  https://forinsurer.com/news/23/07/24/42872

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес