На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
Оголошення
База знань
Пошук
Карта сайту
Коментарі
Інтерв'ю
Аналітика
Рейтинги
Поиск по сайту

Обговорення / Коментарі / Коментарі

Конкретні важливі кроки. Як прискорити відновлення України після перемоги

Версия для печати Версия для печати
01.08.2023 

Існує думка, що після перемоги Україну чекає небачений інвестиційний бум. І вона має під собою підстави, адже вже зараз можна оцінити масштаби майбутніх фінансових вливань.

Так, на нещодавній конференції з відновлення України в Лондоні ЄС, Велика Британія та світові фінансові інститути анонсували виділення 60 млрд євро на підтримку та відбудову країни. І хоча основні грошові потоки на відновлення будуть після перемоги, визначати, як саме відбудовувати країну, потрібно вже зараз. Ще до закінчення війни ми повинні зрозуміти, що допоможе країні зробити значний економічний прорив. І спрямовувати інвестиції саме в ці стратегічні напрями.

Наприклад, економічне диво Німеччини, що сталося після поразки цієї країни в Другій світовій війні, стало результатом цілеспрямованої роботи з ліквідації товарного дефіциту, швидкого відновлення зруйнованої промисловості та інфраструктури, повернення країни на світові ринки та, як наслідок, зростання рівня життя населення.

Я вважаю, що в Україні стратегічним фундаментом відновлення має стати зміцнення експортної моделі розвитку. Однак, вона повинна бути орієнтована не на сировину, як раніше, а на всі групи товарів. Особливо на продукцію з високою доданою вартістю.

По-перше, така модель є історично природною для України – економіка країни є експортоорієнтованою. До повномасштабної війни частка експорту у ВВП становила 35%. Зараз показник зменшився. За даними Держстату, у 2022 році експорт впав майже вдвічі. Насамперед через блокаду росією морських портів і руйнування флагманів експорту – "Азовсталі" та ММК ім. Ілліча. Значно впало і виробництво. Переробка – наполовину, а сільське господарство, енергетика та добувна промисловість – на третину. Це сталося внаслідок руйнувань, окупації та бойових дій у промислових районах.

По-друге, зростання продажів за кордон товарів з високою доданою вартістю матиме ефект економічного пожвавлення в інших, "неекспортних" секторах. Яскравий приклад – логістика. Адже ключовими напрямами інвестування є не лише виробництво, а й транспортні потужності, залучені в експортних ланцюжках.

Наприклад, Дніпро – потужна транспортна артерія. До війни країна не повністю використовувала свої можливості. Дніпро був лише частково залучений в експортних ланцюжках. Зараз, після підриву Каховської ГЕС, використання річки або неможливе, або потребує значних фінансових вливань. Проте річки – надзвичайно перспективний напрям розвитку. Можливо, один із головних для інвестицій в Україну. Наші річки – артерії, які потрібно використовувати з користю для економіки.

Що ще допоможе швидко відновити економіку України

Орієнтація на скорочення імпорту в Україну та розвиток внутрішньої промисловості. До війни, у 2021 та 2020 роках, обсяг імпорту перевищував експорт майже на $5 млрд. Найбільше товарів Україна імпортувала з Китаю, Німеччини та РФ. Зараз розрив між обсягом імпорту та експорту збільшився.

Останні півтора року показали, що власне виробництво – це основа безпеки країни. Пам'ятаєте найгостріші моменти, коли з супермаркетів зникли продукти першої необхідності? Тоді втриматися допомогли українські виробники. Багато транснаціональних компаній або припинили відвантаження в Україну, або зупинили роботу в країні.

Можливості для розвитку внутрішнього виробництва в Україні є, і вони практично необмежені. За умови доступного фінансування можна випускати майже що завгодно.

Особлива підтримка українських підприємців. Для розвитку вітчизняного виробництва потрібні мінімальні ставки за кредитами та державні гарантії.

Страхування ризиків для зовнішніх інвесторів. Зовнішнім інвесторам потрібні прозорі умови та нові форми страхування активів з урахуванням ризиків. Якщо страхові компанії зможуть розробити механізм страхування українських активів для західних інвесторів, то охочих стати частиною української економіки однозначно буде більше.

Источник:  NV Бізнес
URL статьи:  https://biz.nv.ua/ukr/experts/pozhvavlennya-eksportu-borotba-z-kontrabandoyu-i-korupciyeyu-yak-vberegti-i-vidnoviti-ukrajinu-50343114.html

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес