На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
Оголошення
База знань
Пошук
Карта сайту
Коментарі
Інтерв'ю
Аналітика
Рейтинги
Поиск по сайту

Обговорення / Коментарі / Коментарі

Залучення ФОПів як страхових агентів повинно належно документуватись

Версия для печати Версия для печати
02.08.2023 

ДПС поділася успішною для податківців судовою практикою у справі щодо фактичного невиконання позивачем умов договорів з підприємцями на посередницьку діяльність у сфері страхування, в результаті чого нараховані штрафні санкції на суму майже 1,7 млн грн.

Йдеться про постанову КАС/ВС від 20.07.2023 року справі № 280/5316/21, якою підтримано позицію ГУ ДПС у Запорізькій області.

Вона містить висновок про те, що неправомірно віднесено до витрат вартість послуг ФОПів зі посередницької діяльності як страхових агентів:

  • процедури страхування фактично виконані штатним працівником позивача;
  • відсутні докази участі ФОП в укладанні угод чи залученні страхувальників – акти приймання-передачі бланків полісів, приймання страхових платежів;
  • у ФОП відсутні офісні приміщення та працівники
  • отримано пояснення від застрахованих осіб про укладання договорів безпосередньо з позивачем без участі ФОП).

Товариство не подало доказів на користь твердження про те, що надані йому послуги за відповідними договорами доручення мали певний економічний ефект для господарської діяльності, підвищили ефективність залучення страхувальників до придбання страхових продуктів та, як наслідок, підвищили прибутковість підприємства.

Також суд відхилив доводи касаційної скарги, які стосуються порушення органом ДПС порядку перевірки, оскільки з цих обставин позов не заявлявся. Адже порушення контролюючим органом норми п. 52-2 підрозділу 10 розділу ХХ "Перехідні положення" ПКУ (перевірка під час установленого на період дії карантину мораторію) не були підставою позову в суді першої інстанції.

Источник:  LIGA ZAKON
URL статьи:  https://buh.ligazakon.net/news/221323_zaluchennya-fopv-yak-strakhovikh-agentv-povinno-nalezhno-dokumentuvatis

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес