На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
Оголошення
База знань
Пошук
Карта сайту
Коментарі
Інтерв'ю
Аналітика
Рейтинги
Поиск по сайту

Обговорення / Коментарі / Коментарі

Огляд глобальних збитків страхової галузі від стихійних лих за 1 півріччя 2023 року

Версия для печати Версия для печати
04.08.2023 

Землетруси, грози та повені очолювали рейтинг стихійних лих у світі за перше півріччя 2023 року, йдеться у звіті перестраховика Munich Re Global Natural Disaster Figures.

Хоча загальні економічні втрати в розмірі 110 мільярдів доларів були нижчими, ніж у першій половині 2022 року (120 мільярдів доларів), вони все одно були значно вищими за середній показник за останні 10 років (98 мільярдів доларів з поправкою на інфляцію).

Те саме стосується застрахованих збитків у розмірі 43 мільярдів доларів. Порівняна цифра у 2022 році становила 47 мільярдів доларів, але середні десятирічні збитки за півроку: 34 мільярди доларів.

За даними Munich Re, менше 40% загальних збитків у першій половині року були застраховані, що свідчить про великий розрив страхового захисту, який зберігається в багатьох країнах для багатьох природних небезпек.

Страховики понесли близько 35% світових збитків у перерахунку на середні піврічні збитки в період 2013–2022 років.

  • Загальні збитки в розмірі 110 мільярдів доларів – вище середнього за 10 років
  • Страхові збитки за попередніми оцінками становлять 43 мільярди доларів, що також значно перевищує середній показник за 10 років
  • Руйнівний землетрус у Туреччині та Сирії спричинив найбільші загальні втрати
  • Серії екстремальних гроз, включаючи торнадо та град, у США спричиняють приблизно одну третину загальних глобальних збитків
  • Зміна клімату та Ель-Ніньо викликають рекордні температури

Які стихійні лиха були найдорожчими?

Землетрус у Туреччині та Сирії став найруйнівнішим стихійним лихом за шість місяців року. 6 лютого серія підземних поштовхів вразила південно-східну Туреччину поблизу кордону з Сирією.

Два найсильніші підземні поштовхи мали магнітуди 7,8 і 7,5 відповідно і були найсильнішими землетрусами в Туреччині за десятиліття. Було зруйновано дуже велику кількість будівель, доріг і мостів.

Близько 58 тисяч людей втратили життя. У результаті глобальна кількість жертв стихійних лих у першій половині року (близько 62 000) перевищила показники з 2010 року. Загальні збитки від землетрусу в обох країнах оцінюються приблизно в 40 мільярдів доларів, враховуючи Сирію з 5 мільярдів доларів.

Незважаючи на створення Турецького пулу страхування на випадок катастроф (TCIP), який забезпечує обов'язкове страхування житлових будинків у Туреччині та зараз має проникнення страхування понад 50%, застрахована частка загальних збитків на загальну суму близько 5 мільярдів доларів залишається невеликою.

Страхова сума за TCIP обмежена 640 тис. турецьких лир на житлову одиницю (еквівалент приблизно 34 тис. доларів на момент землетрусу). Комерційні підприємства до пулу не входять.

Так само інфраструктура, як правило, не застрахована. Зокрема, у країні, яка настільки піддається землетрусам, як Туреччина, було б бажано та практично доцільно мати більш широке поширення страхового покриття, щоб гарантувати, що постраждалі – включаючи уряди – можуть швидше одужати від фінансових втрат.

"Землетрус у Туреччині та Сирії показує важливість надійних і безпечних будівель. Головною метою має бути порятунок життів", — сказав Томас Бланк, член правління Munich Re.

Блак додав: "Наступним кроком є зменшення втрат у таких катастрофах. Нам також потрібно пристосуватися, щоб набагато ефективніше справлятися з наслідками глобального потепління у вигляді більш частих або більш серйозних погодних катаклізмів – шляхом застосування відповідних методів будівництва, вибору місць, які можуть протистояти майбутнім впливам, і страхування для покриття негайних фінансових наслідків. Це яскраво ілюструють цифри збитків за перше півріччя 2023 року".

Надзвичайно великі втрати від гроз у США

У США в першій половині року багаторазові сильні грози, що супроводжувалися руйнівними торнадо та градом, призвели до стрімкого зростання втрат, зазначає Munich Re. Загальні збитки від цих штормів склали понад 35 мільярдів доларів, з яких понад 25 мільярдів доларів було застраховано.

Втрати США такого масштабу через сильні грози тепер здаються нормальним явищем. Після поправки на інфляцію вищі збитки від грози в першому півріччі мали місце лише один раз у США, у 2011 році, із загальними збитками в розмірі 46 мільярдів доларів та 29 мільярдів доларів застрахованих збитків.

Найдорожчою окремою подією року стала серія гроз у середині червня, яка вразила значні частини Техасу. Найбільшої шкоди завдали сильні шквали та гради розміром до дванадцяти сантиметрів у діаметрі – майже вдвічі більше тенісного м'яча. Було зареєстровано понад 50 торнадо, деякі з яких отримали оцінку F3 за розширеною шкалою Фудзіти, швидкість вітру перевищувала 218 км/год. Загальний збиток оцінюється приблизно в 8,4 мільярда доларів, з яких приблизно 7 мільярдів доларів було застраховано.

Більшість аналітиків припускають, що зміна клімату сприяє утворенню сильних гроз з торнадо та градом, оскільки триваюче потепління призводить до більшого випаровування та, особливо на рівні землі, до підвищення вологості, повідомляє Munich Re.

Це збільшує ймовірність утворення грози. Статистика збитків від гроз у Північній Америці та Європі також має тенденцію до зростання, навіть після коригування збільшення значень від економічного розвитку, додав перестраховик.

2023 рік може стати найтеплішим за всю історію

Зміни клімату та Ель-Ніньо назвали впливом на високі температури. Глобальна середня температура в червні виявилася найтеплішою за всю історію спостережень, підвищившись більш ніж на 1,2°C порівняно з доіндустріальним періодом.

"Наслідки зміни клімату дедалі сильніше впливають на наше життя. Перша половина 2023 року характеризувалася рекордними температурами в багатьох регіонах світу, дуже високими температурами води в різних океанських басейнах, посухами в деяких частинах Європи та сильними лісовими пожежами на північному сході Канади", — сказав Ернст Раух, головний спеціаліст із клімату та геофізики Munich Re.

Активність ураганів у Північній Атлантиці зазвичай зменшується під час фази Ель-Ніньо. Однак надзвичайно висока температура води в основних районах утворення ураганів, зі значеннями, що на 1–2°C вище середнього, збільшує ймовірність формування більшої кількості штормів у основній фазі сезону, починаючи з серпня.

Через це важко передбачити, яким буде поточний сезон ураганів.

Як і в 2016 році, природне кліматичне явище Ель-Ніньо відіграє важливу роль у 2023 році. Воно характеризується температурними коливаннями в Тихому океані, що впливає на екстремальну погоду в багатьох регіонах світу та спричиняє тимчасове подальше підвищення температури. У той же час дослідження глобальних температурних тенденцій є однозначними: підвищення температури води та повітря в усьому світі в основному спричинене зміною клімату, що спричиняє більше стихійних лих, пов'язаних із погодою, та фінансових втрат.

Источник:  Форіншурер
URL статьи:  https://forinsurer.com/news/23/08/04/42935

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес