На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
Оголошення
База знань
Пошук
Карта сайту
Коментарі
Інтерв'ю
Аналітика
Рейтинги
Поиск по сайту

Обговорення / Коментарі / Коментарі

"Вдома лікуйтеся": якість медицини в Росії значно погіршилася — причини

Версия для печати Версия для печати
10.08.2023 

У Росії скорочують фінансування медицини. У 2023 році на систему охорони здоров'я Москва витратить лише 0,9% ВВП. Це в 3,5 раза менше, ніж у 2018-му. Через західні санкції, запроваджені у відповідь на повномасштабне вторгнення до України, у Росії – серйозний дефіцит технологій, обладнання та препаратів. А через репресії та мобілізацію – гостра нестача кваліфікованих кадрів. У результаті – якість державної медицини значно погіршилася, інформує FREEДОМ.

Є в Росії й категорія людей, яким будь-яка меддопомога, крім комерційної, фактично недоступна. Це – мігранти, які найчастіше чують фразу: "Вдома лікуйтеся", коли звертаються по медичну допомогу.

У РФ, згідно із законодавством, мігранти з країн, що входять до Євразійського економічного союзу, можуть отримати страховий поліс тільки в разі офіційного працевлаштування. А таких – одиниці. Але навіть якщо і вдалося знайти офіційну роботу, то ймовірність того, що послуги нададуть безоплатно – мінімальна, а для дітей мігрантів і зовсім неможлива.

"Допомога для них відсутня геть, тому що поліс Обов'язкового медичного страхування може отримати тільки громадянин Євразійського економічного союзу, який офіційно працює за трудовим договором. Звичайно, дитина не може офіційно працювати, їй ще немає 18, – відповідно, не може отримати страховку", — каже правозахисниця Валентина Чупик.

Не мають права в Росії на страховий поліс і мігранти з країн, що не входять до Євразійського економічного союзу. Не кращі справи й у біженців з України.

"Коли вони опиняються в російських суб'єктах, то, згідно із законом, їхнє лікування має бути оплачено з федеральних коштів. Медичні установи не розуміють, хто буде компенсувати витрачені ними кошти на лікування цих громадян, тому не хочуть з ними зв'язуватися і відмовляють у допомозі", – зазначають юристи благодійного Фонду допомоги вимушено переселеним громадянам України в публікації видання "Черта".

Для самих громадян Росії отримати якісну медичну допомогу – і безкоштовну, і навіть платну – не менш проблематично. І справа не тільки в нестачі медикаментів або обладнання, зокрема через санкції Євросоюзу і США щодо країни-агресора. Але й у відсутності в РФ якісної медицини як такої.

Згідно з офіційною статистикою, Російська Федерація – держава рекордно точних клінічних діагнозів. Рівень лікарських помилок там – лише 2%.

"Відсоток розбіжності між посмертним клінічним і патологоанатомічним діагнозами – величина постійна і в усьому світі коливається в діапазоні від 10 до 20%. У Росії він завжди був на рівні 15%, а останніми роками різко пішов униз", — зазначив експрезидент Російського товариства патологоанатомів Лев Кактурський в інтерв'ю "Новой газете".

Ось тільки якщо обивателям легенду про позитивну динаміку вселити можна, то патологоанатомам – ні.

"За 11 років у Росії головний "маркер" медичних дефектів – кількість розбіжностей між прижиттєвими і посмертними діагнозами – впав на 71%. Однак дані, які регіони передають у МОЗ, потребують повторної перевірки. Адже таких показників немає ніде у світі", – йдеться в доповіді "Стан і основні завдання розвитку патологоанатомічної служби Російської Федерації".

Правди у звітах про причини смерті від патологоанатомів чекати не доводиться. І справа не тільки в так званій лікарській солідарності, а в самій системі, стверджують експерти. Усіх, хто наважиться публічно сказати правду, система знищить.

Источник:  FREEДОМ
URL статьи:  https://uatv.ua/uk/vdoma-likujtesya-yakist-medytsyny-v-rosiyi-znachno-pogirshylasya-prychyny/

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес