На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
Оголошення
База знань
Пошук
Карта сайту
Коментарі
Інтерв'ю
Аналітика
Рейтинги
Поиск по сайту

Обговорення / Коментарі / Коментарі

Зростання страхових виплат за ОСТА у Латвії за півріччя 2023 року

Версия для печати Версия для печати
15.08.2023 

У першій половині 2023 року страхові компанії та Латвійське бюро страховиків транспортних засобів (далі – LTAB) разом прийняли рішення виплатити компенсацій з ОСТА (аналог ОСЦПВ) за загальну кількість 33,92 млн. євро, що майже на 12% більше того ж періоду минулого року.

Середня розмір виплати за OCTA також продовжує зростати.

Статистика протягом перших шести місяців 2023 року, узагальнена LTAB, вказує на те, що середня сума відшкодування OCTA досягла 1 388 євро.

"Середня сума виплати зростає протягом десяти років поспіль (з 2014 року), і за останні 12 років фактично подвоїлась (у 2012 році вона становила 709 євро). Це зростання викликане в основному інфляцією, що веде до зростання цін на ремонт автомобілів, а також на медичні та реабілітаційні послуги", — каже Яніс Абашин, голова правління LTAB.

У першій половині 2023 року загальна кількість заяв на відшкодування становила 16 161 шт., що на 7% більше, ніж за аналогічний період минулого року.

"Збільшення кількості ДТП пов'язане зі збільшенням кількості зареєстрованих транспортних засобів – 1,21 млн. шт. станом на кінець 1 півріччя 2023 р. (майже на 3% більше того ж періоду минулого року). Проте культура водіння продовжує викликати головний біль, не тільки серед страховиків та поліції, але і для більшості учасників дорожнього руху", — пояснює Яніс Абашинс.

Страхові компанії та LTAB прийняли рішення про виплату страхового відшкодування із ОСТА у розмірі 33,92 млн. євро. Найбільша частка виплат страховиків припала на компенсацію за шкоду, заподіяну транспортним засобам (77%), життю та здоров'ю (9,7%), а також компенсацію державним та муніципальним органам за лікування в медичних установах та сплачену допомогу постраждалим (6,8%).

Закон про ОСТА передбачає, що страховики та LTAB відшкодовують не лише пошкодження, заподіяні транспортним засобом внаслідок ДТП, але й компенсують постраждалим, державі та органам самоврядування витрати на реабілітацію жертв аварії, наприклад, виклик швидкої допомоги та доставку постраждалих до лікарні, лікування у лікарні, реабілітацію в реабілітаційних центрах тощо, якщо це призначено лікарем у зв'язку з травмами, отриманими внаслідок ДТП.

Державним та муніципальним установам також відшкодовуються витрати на лікарняні відпустки, пенсії та пільги для інвалідів та утриманців, пільги за поховання для постраждалих в ДТП, а також компенсацію за шкоду, заподіяну дорогам, будівлям та навколишньому середовищу.

Источник:  Дайджест МТСБУ

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес