На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
Оголошення
База знань
Пошук
Карта сайту
Коментарі
Інтерв'ю
Аналітика
Рейтинги
Поиск по сайту

Обговорення / Коментарі / Коментарі

Мінфін України попередив про новий порядок звітування фінустанов за стандартами CRS

Версия для печати Версия для печати
20.11.2023 

Порядок подання підзвітними фінансовими установами (ПФУ) звіту про підзвітні рахунки відповідно до Загального стандарту звітності Common Standard on Reporting and Due Diligence for Financial Account Information (CRS), затверджений наказом Міністерства фінансів України №516 від 25 вересня 2023 року, набув чинності в понеділок.

Наказом встановлено, що перший звіт за звітний період, що починається 1 липня 2023 року та завершується 31 грудня 2023 року (перший звітний період), подається ПФУ до 1 липня 2024 року. Надалі звітним періодом вважатиметься попередній календарний рік, – ідеться в прес-релізі відомства.

Мінфін пояснив, що порядок встановлює вимоги до форми та формату звіту і визначає порядок його заповнення та подання до Держподатслужби (ДПС) для подальшого передання інформації компетентним органам підзвітних юрисдикцій відповідно до Багатосторонньої угоди CRS.

У звіті також надається інформація про всі підзвітні рахунки за звітний період. Якщо ПФУ у звітному році не має фінансових рахунків або якщо після застосування процедур належної комплексної перевірки у звітному році ПФУ не виявляє жодного фінансового рахунка, підзвітного для цілей Багатосторонньої угоди CRS, то установа повинна надати "нульовий" звіт.

Уточнюється, що звіт формується із застосуванням XML-схеми CRS XML Schema (v2.0), розробленої Організацією економічного співробітництва та розвитку, і використовується в процесі автоматичного обміну інформацією між компетентними органами. XML-схему звіту буде оприлюднено на офіційному вебпорталі податкової.

Крім того, порядок визначає вимоги до заповнення елементів звіту, опис довідників, правила заповнення та подання виправленого звіту, які встановлені на основі вимог керівництва для податкових органів щодо XML-схеми Спільного стандарту звітності, що доступна на сайті ОЕСР.

Мінфін України звертає увагу підзвітних фінустанов на обов'язок стати на облік у ДПС. Водночас організації, які мали статус ПФУ станом на 30 червня 2023 року, зобов'язані стати на облік у ДПС до 31 грудня 2023 року, – додали у відомстві.

Якщо організація не мала статусу ПФУ станом на 30 червня 2023 року або її було створено (зареєстровано) після 1 липня 2023 року, вона подає заяву про взяття її на облік у ДПС як ПФУ протягом 60 календарних днів після встановлення нею статусу, вказав Мінфін.

Він нагадав, що загальний стандарт звітності CRS – це міжнародний стандарт, ухвалений Радою ОЕСР 15 липня 2014 року. Він вимагає від країн, що імплементують його, здійснювати збір інформації від фінустанов про фінансові рахунки власників рахунків і щорічно на автоматичній основі обмінюватися такою інформацією з юрисдикціями-партнерами з обміну в рамках Багатосторонньої угоди компетентних органів про автоматичний обмін інформацією про фінансові рахунки (Багатостороння угода MCAA CRS).

Станом на січень 2023 року понад 110 юрисдикцій є учасниками міжнародного багатостороннього автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки, включно з усіма державами-членами Європейського Союзу.

З метою приєднання України до цієї міжнародної системи автоматичного обміну інформацією уряд країни в серпні 2021 року надіслав листа до Секретаріату ОЕСР з офіційним наміром імплементувати загальний стандарт звітності CRS та приєднатися до Багатосторонньої угоди СRS.

Для забезпечення виконання взятих міжнародних зобов'язань у серпні 2022 року Держподатслужба України приєдналася до Багатосторонньої угоди CRS, яка передбачає забезпечення відповідності національного законодавства та практики вимогам цього стандарту.

Источник:  Інтерфакс-Україна

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес