На главную страницу Ассоциация Страховой бизнес (АСБ)

AM Best переглядає рейтинг італійського сегменту страхування на "стабільний"


11.06.2024 

Міжнародне рейтингове агентство AM Best переглянуло прогноз для італійського сегменту страхування, відмінного від страхування життя, з негативного на стабільний, посилаючись на імпульс зростання, підтриманий коригуванням тарифів та стабілізацією економічного середовища.

У своєму звіті агентство пояснило, що очікує, що валові страхові премії (GWP) з видів страхування, відмінних від страхування життя, продовжуватимуть зростати стабільними темпами протягом року.

За даними МВФ, очікується, що рівень інфляції в Італії стабілізується, а реальний ВВП зросте на 0,7%.

За даними Національної асоціації юридичних фірм (Associazione Nazionale fra le Imprese Assicuratrici, ANIA), валовий внутрішній продукт, не пов'язаний з життям, зріс на 7,7% у 2023 році, що стало четвертим роком зростання поспіль.

У той же час, GWP автострахування, на яке припадає трохи більше третини премій сегмента, повернулося до зростання у 2023 році після кількох років скорочення, спричиненого високим рівнем конкуренції.

Крім того, AM Best відзначив, що сегмент успішно подолав інфляційний тиск і очікує, що вплив інфляції зменшиться у 2024 році.

"Хоча конкуренція залишатиметься зустрічним вітром для галузі, підвищення тарифів, застосоване протягом року, стане джерелом полегшення і, як очікується, продовжить компенсувати вплив інфляції на автомобільний бізнес, змінивши тенденцію до зниження прибутковості", – зазначили аналітики.

Водночас, аналітики додали, що стабільно високі показники неавтомобільного бізнесу, а також покращення інвестиційного доходу також будуть підтримувати результати діяльності компанії.

AM Best підкреслює, що елементи закону про бюджет на 2024 рік можуть стати викликом для бізнесу в сфері нерухомості в Італії.

Для тих, хто не в курсі, Закон про бюджет на 2024 рік (Legge 30 dicembre 2023, n. 213) запровадив обов'язок для юридичних осіб купувати страхування від землетрусів, повеней та зсувів.

Наскільки ми розуміємо, деталі імплементаційного акту, такі як очікувані ліміти, ще не доопрацьовані; але попередні ринкові оцінки переконливо свідчать про те, що страхова вартість може потенційно подвоїтися.

Оскільки закон вже набув чинності, юридичні особи повинні будуть виконати цю постанову до 31 грудня 2024 року, пояснили в AM Best.

"Ризики стихійних лих історично здебільшого передавалися на перестрахування, що суттєво обмежувало чисті ризики страховиків. Після повної імплементації Закону про бюджет майбутні показники за цими напрямками залежатимуть від апетиту перестраховиків до ризиків стихійних лих", – зазначається у повідомленні. Зазначається, що якщо страховики не зможуть знайти бажаний рівень захисту, вони можуть зіткнутися з потенціалом збільшення волатильності результатів", – зазначають аналітики.

Важливим фактором, на який слід звернути увагу, є те, що Італія наразі посідає друге місце в Європі за рівнем прогалин у страховому захисті від природних катастроф, згідно з "Інформаційною панеллю прогалин у страховому захисті від природних катастроф" EIOPA, що зумовлено поєднанням частоти та серйозності небезпек, а також низьким рівнем проникнення страхування.

Насамкінець, AM Best робить висновок, що очікує, що 2024 рік стане роком "стійкого і здорового зростання сегменту", при цьому показники продовжать підтримуватися послідовністю в немоторних видах бізнесу, а також поліпшенням інвестиційного доходу.

Джерело:  Reinsurance News
URL статті:  https://www.reinsurancene.ws/am-best-revises-italys-non-life-insurance-segment-to-stable/

«« Вернуться на первую страницу раздела