На главную страницу Ассоциация Страховой бизнес (АСБ)

Горюче облицювання – чи безпечно його використовувати?


10.07.2024 

Коли пожежа виникає в будівлях, в яких використовуються пінопластові матеріали, результати можуть бути катастрофічними, часто призводять до трагічних наслідків, втрати життя і значної шкоди майну. Використання таких матеріалів, як і раніше, є звичайним явищем у всьому світі з цілої низки причин, але Дж. Антон Кох, старший інженер з ризиків компанії Allied World, наполегливо радить, щоб забезпечити безпеку людей, вам слід завжди намагатися уникати використання горючого облицювання.

Чому облицювання набуло широкого поширення?

Після Другої світової війни використання пінопластових матеріалів набуло широкого поширення в промислових і житлових будівлях. Дешеві та вироблені масово пінопласти мають чудові ізоляційні характеристики й утворюють основний матеріал систем облицювання, що допомагає поліпшити естетику будівлі, а також зберегти у великомасштабних будівлях тепло або прохолоду.

В результаті пінопласти стали відомі як недорогий інноваційний матеріал і енергоефективний будівельний матеріал, що ідеально підходить в якості ізоляційного матеріалу в порожнинах стін і під дахом для збереження будівлі прохолодними або теплими. Тим часом, сучасні конструкції з листового металу стали звичайним явищем, особливо для промислових підприємств, які зазвичай мають стіни з металевих сендвіч-панелей і дахи. Оскільки будівлі збільшувалися в розмірах і висоті, системи облицювання все частіше використовували як ізоляційний матеріал між металевими листами (шари пінопласту перериваються тільки в отворах віконних рам).

Розвінчуємо міф – ВСІ пінопласти горять

Пінопласти популярні, тому що вони володіють високими експлуатаційними характеристиками і легкою вагою, однак, головний недолік цих матеріалів у тому, що вони всі горючі. Навіть так звані "вогнезахисні" піни, призначені для уповільнення або зупинки розповсюдження вогню або зменшення його інтенсивності, як і раніше, становлять величезну небезпеку для людей під час пожеж, оскільки вони випромінюватимуть більшу кількість токсичних парів, як-от ціанід водню і монооксид вуглецю, ніж інші піни.

Конкуруючі ізоляційні матеріали, такі, як неорганічні та негорючі – наприклад, мінеральна вата, базальтова вата (Rockwool) або скловата, часто не використовуються, оскільки вони, як правило, дорожчі, а не тому, що мають гірші ізоляційні характеристики. У спекотному кліматі вони також можуть мати коротший термін експлуатації. Однак, ці негорючі матеріали мають найменший рівень токсичності, і вони принципово безпечніші.

Що відбувається з облицюванням під час пожежі?

У разі виникнення пожежі пінопласт розкладається в панелі всередині приміщення або облицювальної системи і "розплавляється". Це призводить до невидимого поширення вогню всередині і викиду парів, які самі по собі легко запалюються і є високотоксичними.

Про що слід пам'ятати під час горіння облицювання

Смертоносна спадщина облицювання пінопластом

Сталося кілька гучних пожеж, унаслідок яких завдано великих збитків і трагічно загинули люди. Пожежа 1953 року в будівлі General Motors у Лівонії, штат Мічиган, стала найбільшою пожежею. Промислові втрати за всю історію того часу. Близько 32 000 співробітників стали безробітними, а страховий збиток склав понад 800 млн доларів США, що на сьогоднішній день становить близько 7,4 млрд доларів США.

У 2017 році 72 людини загинуло внаслідок пожежі, що охопила висотну будівлю Гренфелл Тауер у Лондоні, облицювання якої складалося з композитного поліізоціанату і поліетилену. У результаті багато країн проводять переоцінку висотних будівель, систем облицювання та ізоляції, і багато споруд, які раніше вважалися "безпечними", тепер можуть вважатися непридатними для проживання.

Як збільшилися ризики через облицювання

Оскільки глобальна торгівля збільшилася, і дедалі більше людей переселилися у висотні будівлі з високою щільністю забудови, ризики, пов'язані з облицюванням, стали більшими і складнішими, і, отже, зацікавленим сторонам стає набагато важче точно їх передбачити.

Більш безпечна альтернатива пінопласту

Коли справа доходить до вибору ізоляційного матеріалу, власники будівель та особи, які ухвалюють рішення, повинні збалансувати витрати і функціональність будівлі з безпекою і необхідністю захистити як людей, так і майно. Негорюча мінеральна вата, базальтова вата або скловата мають найменші токсичні виділення смертоносних парів. Враховуючи, що більшість смертей під час пожеж є результатом вдихання токсичних парів і задухи, а не горіння, це додає ще одну вагому причину використовувати ці матеріали замість пінопласту.

Забезпечте майбутнє вашої будівлі: повністю уникайте використання пінопласту

Сьогодні всі зацікавлені сторони несуть спільну відповідальність за захист проти будь-якої потенційної загибелі людей та інших катастрофічних втрат. Особливо безпека життя, повинна бути в центрі будь-якого рішення, крім чистих фінансових втрат, враховуючи незастраховані збитки.

Захист активів за допомогою страхування є лише частиною рівняння при проєктуванні або будівництві, оскільки ринки нерухомості та страхування перебувають під зростаючим тиском, що змушує відмовитися від страхування будівель, побудованих з використанням горючих матеріалів.

При управлінні ризиками рішення має ретельно збалансувати всі ці міркування. Наша позиція зрозуміла; ми вважаємо, що є вагомі аргументи на користь невикористання горючої ізоляції в разі великомасштабного будівництва висотних будівель для населення. Фактично, ми вважаємо, що страховики повинні наполягати на тому, щоб такі будівлі були побудовані з негорючих матеріалів, і, за нашою оцінкою, будь-які додаткові витрати є незначними, якщо їх врівноважити потенційною втратою ринку, втратою ціни акцій, банкрутствами та, що найважливіше, ризиком втрати життя.

Джерело:  ДедалІнфо
URL статті:  https://info.dedal.ua/news/ournews/129201/

«« Вернуться на первую страницу раздела