На главную страницу Ассоциация Страховой бизнес (АСБ)

Правила Solvency II повинні бути більш пропорційними, щоб допомогти зменшити навантаження на страховиків ЄС


25.10.2024 

Insurance Europe відреагувало на консультації EIOPA щодо впровадження нової системи пропорційності в рамках Solvency II. Ця система, яка має на меті забезпечити послідовне застосування регулювання ЄС у страховій галузі, має потенціал для посилення узгодженості та зменшення адміністративного тягаря відповідно до цілей Європейської Комісії щодо зменшення зобов'язань зі звітності. Однак залишається кілька проблем, які галузь прагне вирішити.

Insurance Europe визнає, що зміни до Директиви містять деякі корисні покращення для малих та нескладних підприємств (SNCU). Однак вона підкреслює, що чинна система Solvency II вже дозволяє будь-якому (пере)страховику застосовувати заходи пропорційності, що відповідають його специфічному профілю ризику, і цю гнучкість необхідно зберігати.

Одне з ключових занепокоєнь, яке піднімає Insurance Europe, стосується обмеження заходів пропорційності компаніями з профілями ризиків, які "суттєво не відрізняються" від профілів ризиків SNCU, що є більш обмежувальним, ніж існуюча Директива про Solvency II. Проект пропозицій EIOPA також обмежує заходи пропорційності компаніями без суттєвих змін у їхній бізнес-моделі за останні три фінансові роки, не враховуючи динамічні бізнес-моделі у страховому секторі, що розвиваються. Обмежуючи сферу застосування, запропоновані заходи ризикують придушити інновації та завадити багатьом (пере)страховим компаніям скористатися перевагами гнучкості, яку покликана забезпечити пропорційність.

Страхова індустрія підкреслює, що принцип пропорційності повинен враховувати широке розмаїття бізнес-моделей, які існують на європейському ринку, в тому числі й ті, що не входять до складу НКЦПФР. Тому федерація рекомендує, щоб запропоновані кількісні та якісні критерії слугували необов'язковим керівництвом для забезпечення гнучкості.

Крім того, було висловлено значне занепокоєння щодо транскордонної страхової діяльності та використання інноваційного перестрахування. Insurance Europe підкреслює, що припущення EIOPA про те, що транскордонний бізнес або інноваційні методи перестрахування за своєю суттю несуть більший ризик, є необ£рунтованим і має бути зняте.

Консультативна рада з перестрахування також надала свою відповідь на консультацію, висловивши ті ж самі занепокоєння.

Джерело:  Insurance Europe
URL статті:  https://www.insuranceeurope.eu/news/3224/solvency-ii-rules-must-be-more-proportionate-to-help-reduce-burden-on-eu-insurers

«« Вернуться на первую страницу раздела