На главную страницу Ассоциация Страховой бизнес (АСБ)

Спроба використати фальшивий поліс ОСЦПВ коштувала водієві майже 20 тис. грн


04.08.2021 

Суд м. Коломиї (Iвано-Франківська область) визнав винним у скоєнні кримінального проступку автовласника, який свідомо придбав фальшивий бланк полісу ОСЦПВ. Йому доведеться сплатити 17 тис. грн. штрафу за пособництво при підробленні та використання завідомого підробленого офіційного документу, та ще понад 2 тис. грн. за проведену експертизу бланку полісу.

Як було встановлено в ході розслідування цього випадку, автовласник умисно замовив виготовлення підробленого документу та надав свої персональні дані для його заповнення.

В травні водій на законних підставах був зупинений співробітником Нацполіції. На вимогу він пред’явив фальшивий бланк полісу ОСЦПВ. Співробітник поліції при перевірці полісу виявив, що документ має відмінності від бланку встановленого зразку, і висловив сумнів щодо його справжності та чинності. Була викликана слідча група, вона затримала водія та вилучила бланк полісу для проведення експертизи. Справу було передано до суду, який визнав водія винним.

«Це наочний приклад того, як дорого може обійтися спроба зекономити декілька сотень гривень різниці між ціною справжнього полісу ОСЦПВ та підробленого бланку. Якби з вини такого водія сталось ДТП, то ситуація для нього була б ще гірша – він власним коштом мав би компенсувати постраждалому заподіяну шкоду автівці, або навіть здоров’ю чи життю постраждалих в аварії людей», – пояснює генеральний директор МТСБУ Володимир Шевченко.

В ході розслідування справи МТСБУ надавало співробітникам правоохоронних органів допомогу щодо визначення справжності страхового полісу та з інших практичних аспектів протистояння страховому шахрайству в Україні.

Володимир Шевченко нагадує, що вже декілька років в рамках проекту «СТОПфальшивка» Бюро регулярно проводить для співробітників Національної поліції навчальні заходи з ОСЦПВ. До програми входить в тому числі формування навички розпізнання фальшивих бланків полісів внутрішнього страхування ОСЦПВ та міжнародних страхових сертифікатів «Зелена картка». – «Все більша частина випадків, коли водії намагаються використати фальшивий або фальсифікований поліс, виявлятиметься поліцією. Співробітники Нацполіції в режимі онлайн перевіряють чинність полісів, використовуючи дані Централізованої бази даних МТСБУ, та добре обізнані про ознаки підробки паперових бланків».

Источник:  МТСБУ
URL статьи:  http://www.mtsbu.ua/ua/presscenter/news/165673/

«« Вернуться на первую страницу раздела