На главную страницу Ассоциация Страховой бизнес (АСБ)

Підсумки року -2022 в регіоні CEE: Краще, ніж очікувалося, але під тиском


19.01.2023 

Цей рік розпочався драматично та несподівано. У той час як епідемія Covid-19 поступово вщухала, підживлюючи сподівання на економічне відновлення, 24 лютого початок російської агресії на Україну повністю перевернув світ, зіткнувши глобальну економіку з новою кризою, яка вплинула на страховий бізнес так само як і на інші галузі.

На цьому етапі інфляція залишається головною причиною занепокоєння, але не єдиною. Послаблення купівельної спроможності також дуже тривожно, зміни клімату, які сьогодні ще не можуть бути прораховані математичними моделями прогнозування, зі свого боку залишаються фактором стресу для поточної економічної ситуації.

Страхові ринки регіону CEE добре пройшли перші три квартали 2022 року, незважаючи на важке економічне середовище.

Хоча результати трьох кварталів ще не доступні для всіх ринків регіону, є свідчення про те, що позитивна динаміка, яка спостерігалася в першій половині року, зберігалася також у третьому кварталі.

З цієї загальної тенденції є кілька відповідних винятків. У той час як темпи зростання румунського ринку залишалися вражаючими, він сповільнився порівняно з першою половиною року. В інших випадках, наприклад в Угорщині, хоча в національній валюті тенденція ринку залишалася майже незмінною порівняно з показниками півріччя, подальша сильне знецінення валюти зробила результати ринку, вираженими в євро, слабкішими.

З того, що можна побачити з наявних даних, здається, страхування життя залишається під напругою, особливо що стосується продуктів страхування життя з інвестиційним компонентом.

Крім того, ціни на страхування автомобілів, йдуть вгору, хоча висока конкуренція та необхідність підтримувати доступність страхування підштовхують страховиків к тому, щоб зробити все можливе для уникнення масового підвищення цін. Продукти медичного страхування стають все більш цікавими для клієнтів у всьому регіоні. Тиск на прибутковість зростає, багато національних ринків повідомляють, що погіршують технічні результати порівняно з попередніми періодами, навіть якщо сукупний ринковий результат залишається позитивним.

Тим часом, ще одна тенденція, яку варто відзначити, – це, мабуть, досить скромний вплив інфляції на обсяг сплачених відшкодувань за три квартали. Однак більш детальний погляд на еволюцію сплачених відшкодувань для різних вдів страхування показує, що у багатьох країнах обсяг виплат з автострахування зріс приблизно на 10% до понад 20%. Iнші ринки спостерігають сильне збільшення витрат на вимоги щодо страхування майна, в основному через екстремальні погодні події, які спричинили значні, іноді навіть катастрофічні наслідки.

Загалом, можна сказати, що 2022 рік був кращим, ніж очікувалося, враховуючи початок військової агресії Росії в Україні в лютому цього року. Звичайно, ще безумовно, надто рано для остаточних висновків, особливо враховуючи, що економічний вплив війни буде відчуватися досить тривалий час. Iснує одностайність у висловленні реальної стурбованості щодо не лише економічної нестабільності, але й інших факторів, серед яких "регуляторна інфляція" є важливою.

Дві законодавчі зміни, прийняті в 2022 році, вже мали сильний вплив на бізнес страховиків:

За даними місцевих аналітиків, інфляція виплат може сягнути 19-27%, стаючи драйвером зростання цін на автострахування в 1 кварталі 2023 року.

Регуляторний "поспіх" не є виключно польською тенденцією, він помітний на європейському рівні, тому що установи ЄС прагнуть підвищити захист клієнтів. Однак Insurance Europe неодноразово наголошувала, надаючи свій внесок у кілька законодавчих ініціатив – страховики побоюються, що ринок стає все більш надмірно зарегульованим, і це становить загрозу для його ефективності та довгостроковому розвиткові.

Хоча ця тенденція більш помітна на польському ринку, ніж деінде в регіоні, враховуючи контекст, швидше за все, подібні ситуації відбуватимуться також на деяких інших ринках.

«« Вернуться на первую страницу раздела