На главную страницу Ассоциация Страховой бизнес (АСБ)

"Ощадизація" на марші


19.01.2023 

Андрій Пишний утримався перші місяці після призначення, і тепер розмашисто зачищає стару команду Нацбанку. Замість звільнених бере здебільшого співробітників Ощадбанку, через що і виник термін "ощадизація".

Дивлячись на події, може скластися враження, що у незграбному "Ощаді" склалася найкраща банківська школа України. Простіше було перейменувати НБУ на Ощадбанк, а Ощадбанк на НБУ. Але ж ні. Питання, звісно, не у професійних якостях кадрів. Просто Пишний звільняє усіх, кого не вважає "своїми". I це його право як керівника. Хіба що люди вказують на занадто масштабне оновлення.

Першим гучним стало звільнення Богдана Данилишина з посади голови Ради НБУ. Після цього тихенько звільнив частку співробітників з безпеки, фінстабільності, юридичного департаменту, департаменту грошового обігу. Зараз у ЗМI обговорюється протистояння з керівницею банківського нагляду Наталією Дегтярьовою. У тому, що її буде звільнено, немає жодних сумнівів. Питання лише у тому, чи вона піде тихо або отримає купу кримінальних справ.

Особливо наполегливо Пишний звільняє кадри свого попередника Кирила Шевченка. Зокрема, чистить Офіс правління, який обслуговує керівників установи. Днями звільнили Iрину Беднову – заступницю Присяжнюка, яка працювала з Шевченком більше п’яти років в "Укргазі" та два роки в Ощадбанку. Звільнено навіть доньку однопартійниці Пишного – Людмили Денісової. Натомість новий голова привів до Офісу Правління трьох своїх людей, один з яких працював у Офісі Президента України.

Наступною очікується велика чистка серед директорів департаментів. Вже за ними настане черга заступників Голови. Гадаю, що останні вже змирилися зі своєю долею, окрім Катерини Рожкової. З призначенням Пишного, вона розвернула неабияку активність. Роздала десятки інтерв’ю та написала купу статей. Очолила цілком ілюзорний напрямок "фінансова стабільність", і тепер через медіа доводить, що саме стабільність і є головне у роботі НБУ.

Що означає ця маячня, ніхто не знає, але Рожкова не просто створює медійну бульбашку. Вона розігрує козир в особі Владислава Рашкована, довіреної особи у МВФ. Гадаю, не без участі того МВФ наполягає, що Україна має посилювати фінансову стабільність. Ну як тут звільняти профільну заступницю голови НБУ? Звісно, це певним місцем авантюра, але пані Катрина грає тими козирями, що має. Її колеги не грають геть ніякими, і просто чекають на звільнення.

У кадровому оновленні НБУ є безперечний плюс – державним установам не завадить постійне оновлення крові. Але якщо оновлення є надто потужним, виникає небезпека. З огляду на економічну історію України, ощадизація – це ганебне явище, бо воно вчергове розмиває прошарок професіоналів у НБУ.

Треба віддати належне, Нацбанк напрочуд довго тримається. Адже саме через розподіл на "свій-чужий" відбувся кадровий занепад у більшості міністерств та державних установ України. Традицію призначати нехай менш професійного, але свого започаткував ще Віктор Ющенко. Автор терміну "політична доцільність" почав ділити міністерства та установи між політичними опонентами. Ті "скирдували", як в останній раз, а їхні наступники робили те саме. Нащо у цьому процесі професіонали? Кожен новий керівник державної установи приводив "своїх" непрофесіоналів, звільняючи "чужих" професіоналів. Найбільшими хвилями стали "одонєчіваніє" часів Януковича та люстрація часів Порошенка. Тож не дивуйтесь, чому ми скотилися до самокатчиків та весільних фотографів. Ось чому термін "ощадизація" має цілком гротескний вигляд.

Але треба визнати також інший факт. Традицію чистити Нацбанк започаткував геть не Пишний.

Найбільше співробітників НБУ звільнила Валерія Гонтарева, що провадила політику "очищення". Вона не лише влаштувала "банкопад", вбивши близько сотні банків з вітчизняним капіталом. За деякими оцінками, вона "пішла" близько 60% співробітників регулятора. Яків Смолій як людина старої поважної школи поводив себе доволі стримано. Кирило Шевченко звільнив усіх заступників, крім Рожковоі, а також почистив департаменти безпеки, фінмоніторингу, юридичний, ліцензування. За його часів відбулися масштабні кадрові ротації, зокрема, у державному "Укрексімбанку".

Тож Пишний не робить щось таке вийняткове.

Автор:  Лямец Сергей
URL статьи:  https://www.facebook.com/anserua/posts/pfbid02Ubzm59M5JHFsDVAcUFfW9jTHGCFRWs9EKE9D4jhDJyN1L9HyfGqCwtvNMY1jSMwTl?__cft__[0]=AZX2dAQ3PQS7s48LM232BwT_W2gAu4mUWg5VZrqorrhUqyoI52_3Qqeyis_gI8y1lOM6rpqeW3qXaRKbFh38Jw4U1jFMcbQWwbyNValOGMCV9sb3R8xl_BECGkl6hgfsJe1br4KnqqScNiLyOOzP6Ri2&__tn__=%2CO%2CP-R

«« Вернуться на первую страницу раздела