На главную страницу Ассоциация Страховой бизнес (АСБ)

Нові тренди для зростання InsurTech стартапів у 2023 році


23.02.2023 

У 2023 році багато іншуртех-стартапів вже почали коректувати свої стратегії відповідно до змін макроекономічного середовища та циклів фінансування.

CB Insights у звіті, присвяченому InsurTech сектору, підкреслив спадаючі тенденції фінансування, з якими стикалися стартапи протягом 2022 року. У третьому та четвертому кварталі фінансування скоротилося до найнижчого рівня з 2 кварталу 2022 року, а розміри угод скоротилися приблизно на третину.

У 2023 році, коли цикли фінансування венчурного капіталу звужуються, а рецесія відчувається в економіці загалом, ми спостерігали як більшість іншуртех-єдинорогів були зосереджені на агресивному розвитку та експансії на страховому ринку, і їхній підхід до зростання будь-якою ціною дав нестабільні результати та приніс значні збитки.

Проте нові іншуртехи, які отримують статус єдинорогів з оцінкою понад 1 млрд доларів, почали переналаштували свою стратегію, щоб відповідати мінливому макроекономічному середовищу та циклам венчурного фінансування.

Немає універсального підходу до страхування, але ми можемо очікувати, що наступні п’ять тенденцій домінуватимуть у галузі протягом наступних місяців.

1. Більш чіткий акцент на страховій економіці

Уповільнення фінансування венчурного капіталу змусить іншуртех-компанії продемонструвати прибутковвсть у наступних періодах, а саме через більш аналітичний підхід до своїх каналів збуту, операційної моделі та методології андеррайтингу.

Стартапи змушені будуть докладно описувати свої доходи та грошові витрати, а також надавати інвесторам більше гарантій того, що їхня бізнес-модель має можливість не просто вижити, а й суттєво розвиватися в довгостроковій перспективі. Ті, хто зможе підкріпити своє бачення точними даними, матимуть хороші позиції та отримають нове фінансування до 2023 року.

2. Партнерські відносини

Новітня когорта іншуртехів зосередиться на співпраці зі страховиками та партнерами-дистриб’юторами. Це важко, коли ти займаєшся цим самостійно, а страхові компанії пропонують традиційні програми та досвід, необхідні для того, щоб орієнтуватися в ринкових циклах, що стають все більш нестабільними.

Стратегічні партнерства одночасно дозволяють діючим компаніям працювати з підприємцями та технічними лідерами, які привносять свіжі ідеї про те, як дані та технології можуть створити більше цінності для усіх зацікавлених сторін.

Ми повинні очікувати більшого акценту на прозорості, інноваціях і взаємному створенні цінності між іншуртехами, страховими компаніями та брокерами, щоб разом вирішувати майбутні виклики.

3. Велика спеціалізація та сегментація

Більшість основних комерційних страхових покриттів, таких як автострахування, страхування працівників і загальна відповідальність, стикаються з конкурентним тиском, що змушує іншуртехів зосереджуватися на більш спеціалізованих галузях, де вони можуть закріпитися за допомогою унікальних послуг дистрибуції, андеррайтингу та підтримки.

Стартапи мають зосередитися на обслуговуванні конкретних типів клієнтів (галузі, географії, розміри тощо) у спробі виявити прибуткові, але недостатньо охоплені ніші, які пропонують достатньо можливостей для створення нового страхового бізнесу.

4. Зростання кількості M&A-угод та консолідації ринку

У 2023 році іншуртех ринок чекають неспокійні часи. Складний економічний період змусить стартапи, які вже внесли зміни, визначити нові стратегії. Для тих, хто не має нових точок зростання, M&A може стати привабливим варіантом розвитку.

5. Орієнтація на клієнтів

Незважаючи на невизначеність перспектив страхового ринку отримати вигоду, незалежно від того, як розгортатимуться події, зможуть споживачі страхових послуг.

Поява іншуртехів, які змінювали підхід до клієнського досвіду, спонукала традиційних страховиків більше зосереджуватися на технічному оновленні, зручних для споживача програмах і швидкому наданні послуг онлайн. Тому зосередженість іншуртех компаній на клієнті обов’язково допоможе цій галузі скоротити розрив між очікуваннями клієнтів і реальністю.

Источник:  Форіншурер
URL статьи:  https://forinsurer.com/news/23/02/23/42403

«« Вернуться на первую страницу раздела