На главную страницу Ассоциация Страховой бизнес (АСБ)

Критерії надійності страхових компаній в Україні: як знайти у надскладних умовах війни стабільного партнера?


02.05.2023 

Питанням оцінювання надійності тієї чи іншої страхової компанії в нашій країні все частіше задаються і корпоративні, і приватні клієнти. Безумовно, що одним з ведучих критеріїв надійності є фінансова стійкість компанії.

Наша країна більше року знаходиться в стані війни, і ринок страхування зараз переживає не найкращі часи. Саме тому до вибору страхової компанії необхідно підходити дуже виважено.

Ефект ощадливості

Якщо говорити про банківську сферу, то наші громадяни підходять до цього питання більш розважливо. Вони звикли перевіряти інформацію про надійність того чи іншого банку, приділяючи, в основному, увагу двом питанням: скільки такий заклад існує на ринку + рівень його репутації.

А якщо мова заходить, наприклад, про автострахування, то тут спрацьовує ефект ощадливості. Найчастіше користувачі обирають найдешевший варіант страхування. Більше того, як показує практика, люди навіть інформацію про ці страхові компанії не перевіряють.

А в кризових умовах війни у роботі багатьох страхових компаній спостерігаються такі тенденції як:

За даними статистики

Сегмент міжнародного ОСЦПВ ("Зелена картка") за 2022 рік зріс більш ніж удвічі, а виплати за такими договорами зросли майже на третину. Це напряму пов’язано з виїздом великої кількості українських біженців до країн Європи.

За даними Агентства ООН у справах біженців в Україні на початок квітня 2023 року було зареєстровано 1,58 мільйона українців, які виїхали за кордон.

Саме це й спровокувало сплеск попиту на цей вид страхування. При цьому Національний Банк України відзначає, що премії з майнового страхування та страхування фінансових ризиків скоротилися на 50%, а самі виплати зменшилися на 62%.

У подібній гонитві за економією є ризик того, що такі страхові компанії можуть піти з ринку, або їх, наприклад, позбавляють ліцензій. Необхідно визнати, що все це відбувається прямо зараз, і люди, які нерозбірливо обрали таку ненадійну компанію, мають потім купу проблем.

Саме через ці неприємні обставини НБУ прийняв рішення посилити нагляд за ринком та чітко стежити за структурою власності страховиків. Жорстка позиція, яку зайняв регулятор, стала важливим кроком у напрямку оздоровлення ринку страхування в Україні. Посилення регуляторного навантаження в умовах воєнної кризи стало непростим тягарем навіть для стійких гравців ринку. Компанії з неякісними активами або нерентабельним бізнесом продовжують йти з цього ринку. А ті, які діють за правилами, навіть розширюють свій бізнес.

Сучасні критерії вибору страхової компанії

Щоб уникнути вищеописаних проблем зі страхуванням власного автомобіля, необхідно доскіпливо поставитися до вибору страхової компанії. Радимо звернути свою увагу на ключові об’єктивні чинники.

Фінансове положення та платоспроможність. Фактично це і є головна умова життєздатності компанії та можливості отримати від неї виплату. Надійність – головна вимога при виборі страхової компанії. І визначається вона саме через платоспроможність. Дешеві послуги не допоможуть, якщо така компанія піде з ринку через банкрутство чи залишиться без ліцензії через неплатоспроможність. І, якщо компанія знаходиться в поганому фінансовому стані, це обов’язково з часом проявиться: погіршиться ставлення до клієнтів, будуть затримувати або просто не виплатять страхові виплат.

Термін роботи на ринку. Компанії з великим досвідом зазвичай працюють краще.

Клієнтська політика. Необхідно дізнатися як саме компанія виплачує відшкодування, відноситься до якості клієнтського обслуговування, наскільки зацікавлена в утриманні клієнтів та продовженні з ними ділових стосунків.

Рівень цін. Порівнюйте його з рівнем якості та клієнтоорієнтованістю. Низькі тарифи мають вас насторожувати. Просто порівняйте умови договорів в різних компаніях та визначте найприйнятніші.

Відкритість інформації. Зверніть на це особливу увагу: чи є позитивна інформація про компанію для клієнтів і партнерів у відкритому доступі?

В інтернеті є різні інформаційні ресурси з рейтингами провайдерів послуг. Якщо необхідно отримати вичерпну інформацію про страховика, варто пошукати її на профільних порталах. Таку інформацію можна, наприклад, знайти на сайті МТСБУ.

Зайдіть на сайт за цим посиланням і ознайомтеся з вичерпними даними по обов’язковій Автоцивілці. Саме тут ви знайдете інформацію, хто зі страхових компаній надійний, та як проходять виплати.

Якщо компанія позначена зеленим кольором, це означає, що там з обслуговуванням все добре.

Також можна побачити рейтинг тієї чи іншої компанії на сайті Forinsurer: там приводиться щоквартальна статистика страхового ринку України.

З цього випливає, що потенційному клієнтові варто звертати увагу на будь-яку інформацію про страхову компанію, що з’являється у відкритому доступі.

Проблеми з органами державного нагляду. Вони також можуть спровокувати проблеми для користувачів послуг.

Зверніть увагу на міжнародні страхові компанії

По суті, страхування – це дієвий інструмент управління ризиками, який сприяє захисту майнових інтересів підприємств і громадян. Тенденції розвитку світового страхового ринку базуються саме на таких засадах. Тому має сенс звернути свою увагу на міжнародні страхові компанії, адже всі вони дають користувачеві такі можливості:

І всі ці послуги базуються на повазі до законодавства країни, в якій працює міжнародна страхова компанія, та повазі до користувачів, що звернулися за тією чи іншою послугою.

Тож, обираючи страхову, пам’ятайте, що ви довіряєте їй майно та життя, тож варто розміркувати над вибором більш вдумливо та обачливо!

Источник:  NV.ua
URL статьи:  https://biz.nv.ua/ukr/markets/strahovka-yak-obrati-nadiynu-kompaniyu-ta-zastrahuvati-avto-chi-zdorov-ya-50320889.html

«« Вернуться на первую страницу раздела