На главную страницу Ассоциация Страховой бизнес (АСБ)

Страхування кредитних ризиків для МФО: регуляторні перепони і перспективи


25.10.2024 

Мікрофінансові установи (МФО), як й інші представники ринку небанківського кредитування населення, переживають сьогодні не найкращі часи. Відомо, що вони для того, щоби мати кошти і надавати позики фізичним особам, завжди залучали та й залучають зараз під відсотки гроші від великих іноземних партнерів. На сьогодні їхня вартість є високою через дедалі більші ризики для інвесторів.

Також нестабільність національної валюти та непередбачувані економічні умови роблять залучення фінансування менш привабливим для іноземних партнерів.

Про страхування кредитних ризиків та виконання законодавства про права споживачів

– Щоби якісно змінити умови функціонування ринку МФО як для клієнтів, так і для самих компаній, чимало керівників, тобто Ваших колег кажуть про те, що треба ввести страхування кредитних ризиків. На якому етапі вирішення (чи не вирішення) зараз знаходиться ця проблема? Чи розуміє Вас у цьому регулятор?

– Ми активно підтримуємо ідею страхування кредитних ризиків як ефективного інструменту для захисту і компаній, і клієнтів. Введення страхування дозволило б значно зменшити ризики, пов’язані з неплатоспроможністю позичальників, що своєю чергою сприяло б підвищенню довіри з боку інвесторів та клієнтів.

На даний момент цей механізм в Україні не є достатньо розвиненим, і його впровадження потребує значних змін у регуляторній політиці. Однією з головних перешкод є відсутність законодавчих норм, які б чітко визначали порядок та умови страхування кредитних ризиків для МФО. На даний час процес залишається на стадії консультацій та вивчення можливостей для його реалізації.

Проте є замітним певний прогрес у розумінні регуляторами важливості цього питання, адже страхування кредитних ризиків може не лише захистити компанії від фінансових втрат, а й забезпечити кращий захист прав споживачів.

Завдяки такому підходу клієнти отримували б додаткову впевненість у фінансових продуктах, адже страхові компанії ставали б надійним партнером у забезпеченні фінансової стійкості.

Однак на сьогодні це розуміння ще не повністю втілено в конкретні нормативні акти та механізми.

– Яким чином Ваша компанія та фірми ринку виконують українське законодавство щодо прав споживачів фінпослуг? Чи часто скаржаться на Вас клієнти і як це питання вирішується?

– Наша компанія дотримується всіх вимог законодавства щодо захисту прав споживачів фінансових послуг. Кількість скарг не є значною, і ми завжди оперативно їх вирішуємо, забезпечуючи рівень клієнтської підтримки.

Для оптимізації цього процесу вже було запроваджено низку заходів, які, на мою думку, суттєво вплинули на довіру клієнтів і показали результати у відсотковому відношенні.

Ми забезпечуємо клієнтів всією необхідною інформацією щодо умов фінансових продуктів, включаючи витрати, ризики та права клієнтів. Наші працівники проходять регулярні навчання з питань захисту прав споживачів, щоб забезпечити професійний підхід у кожній ситуації.

Відділ якості обслуговування проводить зустрічі з менеджерами, де обговорюються останні тенденції у запитах і скаргах клієнтів, аналізуються випадки, що викликали занепокоєння, і розробляються рекомендації щодо покращення процесів обслуговування.

Підтримуються відкриті канали зв’язку з клієнтами, щоб вони могли у будь-який момент звернутися із запитаннями чи скаргами. Це включає гарячу лінію, електронну пошту та онлайн-чат на вебсайті.

Про нові нормативно-правові акти та продукти на ринку

– Які нормативно-правові акти слід ще ухвалити у нашій державі, на Вашу думку? Йдеться також про законодавче регулювання стягнення боргу.

– Дуже важливо продовжувати вдосконалювати законодавство, зокрема, у сфері регулювання боргових зобов’язань та стягнення боргів. Це дозволить створити більш справедливі умови для всіх учасників ринку.

Зокрема, необхідно звернути увагу на такі напрями: створення чітких правил для стягнення заборгованості, запровадження механізмів для прискорення судових процесів, розвиток ринку переуступлення прав вимоги, впровадження стандартів страхування кредитних ризиків, забезпечення доступу до загальнодержавної бази даних про фінансовий стан позичальників.

– Які нові продукти чи щось інше якісне нове для своїх потенційних та теперішніх клієнтів Ваша компанія збирається ввести найближчим часом і у новому 2025 році?

– У 2025 році плануємо запуск нових фінансових продуктів, які ще більше полегшать клієнтам доступ до кредитних послуг. Одним із ключових напрямів є розширення пропозицій кредитних програм, що враховуватимуть фінансову історію та потреби кожного клієнта.

Це дозволить створити більш гнучкі умови для позичальників та забезпечити вищий рівень задоволеності клієнтів.

Також активно розвиваються цифрові платформи та автоматизовані сервіси, що забезпечує більш швидке та зручне обслуговування. Наприклад, клієнти зможуть скористатися оновленим мобільним додатком з покращеним інтерфейсом і новими функціями, які дозволять швидко подавати заявки на кредит, відстежувати статус своєї позики та управляти рахунком безпосередньо в застосунку.

Автор:  Андрій Пшеничний
Джерело:  Banki.ua
URL інтерв'ю:  https://banki.ua/articles/zmenshennya-kilkosti-mfo-mozhe-pryzvesty-do-znyzhennya-rivnya-konkurenciyi-shcho-negatyvno

«« Вернуться на первую страницу раздела