На главную страницу Ассоциация Страховой бизнес (АСБ)

Тільки спільно можна вирішувати нагальні проблеми, будувати сміливі плани і втілювати їх в життя


23.12.2020 

Iнтерв’ю Володимира Шевченка, генерального директора МТСБУ, спеціально для видання "Фінансові послуги" №6 (144) 2020.

ОСЦПВ – один з найбільш динамічних та розвинених сегментів страхування в Україні. "Автоцивілка" є інструментом захисту інтересів більше ніж 8 мільйонів українських автовласників і десятків мільйонів учасників дорожнього руху.

В останні роки в українському ОСЦПВ триває активна і всебічна трансформація, що включає модернізацію законодавчої і нормативної бази, технологічні зміни, заходи з підвищення довіри споживачів до галузі.

Подолання кризи, викликаної пандемією, перспективи запровадження європейських стандартів страхового захисту постраждалих в ДТП, сьогодення і майбутнє діджиталізації моторного страхування – теми ексклюзивного інтерв’ю генерального директора МТСБУ Володимира Шевченка виданню "Фінансові послуги".

– Володимире Iвановичу, яким для ринку ОСЦПВ і для МТСБУ став 2020 рік? З огляду на те, що аналітики прогнозують рецесію світової економіки, що принесе 2021 рік для сегмента моторного страхування в Україні?

Говорити про підсумки всього 2020 року ще зарано. Попередньо оцінюючи ситуацію, можу зазначити, що ринок ОСЦПВ гідно відповідає на абсолютно безпрецедентні виклики, які поточний рік поставив перед кожною галуззю економіки.

Коли тільки був запроваджений карантин, страховики максимально швидко перебудували бізнес-процеси, адаптуючись до нових реалій і спираючись на можливості діджітальних рішень. Найголовніше, що компанії стабільно продовжують врегулювати страхові події і робити виплати постраждалим в ДТП, саме завдяки цьому збережена стабільність ринку.

За підсумками трьох кварталів 2020 р. кількість договорів ОСЦПВ зросла на 3%, це динаміка, близька до показників приросту в 2019 р. Обсяг премій збільшився на 23,5%. Укладено 6,3 млн. договорів, загальна сума премій за ними – 4,6 млрд. грн. Також зросла кількість врегульованих вимог і суми відшкодувань. За підсумками 9 міс. 2020 р. страховики ОСЦПВ здійснили понад 104,8 тис. виплат постраждалим в ДТП. Це на 4% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Сума виплат збільшилася на 10,8% і склала понад 2 млрд. грн.

Очікувано скоротився сегмент "Зеленої картки" (- 45% за підсумками 9 міс. за кількістю договорів), але це наслідок обставин непереборної сили – обмеження транскордонного автомобільного руху. Впав потік автомобілів – відповідно, знизилися і показники ринку. Важко давати прогнози, коли ситуація є настільки непередбачуваною. Якщо відкинути песимістичні сценарії розвитку пандемії, думаю, що тенденції цього року збережуться і в наступному: невеликий, але стабільний ріст основних показників сегменту внутрішнього ОСЦПВ. У галузі великі плани розвитку і трансформації, з огляду на важливу соціальну роль ОСЦПВ, ми продовжимо втілювати їх в життя.

- Наскільки МТСБУ було готове до "чорного лебедя", яким стали пандемія і карантин? Чи задоволені Ви роботою Бюро або необхідно щось змінити для більшої ефективності?

У МТСБУ всі процедури врегулювання автоматизовані, тому ми легко перейшли на віддалений режим, без втрати якості і швидкості роботи. Бюро безперебійно виконує свою гарантійну функцію, адже в умовах економічної важливо, щоб люди мали змогу своєчасно отримати компенсації за шкоду, нанесену в ДТП. За 9 міс. цього року з гарантійних фондів Бюро сплачено майже 154 млн. грн. відшкодувань.

Однією з головних наших цілей залишається трансформація в сервісну організацію, що використовує новітні цифрові підходи. Для цього зараз запроваджуємо низку новацій, особливо актуальних у випадку карантину. Переглядаємо і розширюємо функціонал особистого кабінету одержувача регламентних виплат. Продовжуємо впроваджувати систему електронного документообігу (СЕД). Прагнемо, щоб в наступному році Бюро, образно кажучи, не закупило жодного аркуша паперу, тому що весь документообіг стане електронним: збережемо безліч дерев, прискоримо обробку документів, покращимо сервіс за рахунок швидкості і зручності онлайн рішень. Також проходимо сертифікацію за стандартами ISO 9001.

Як я оцінюю нашу роботу?

В першу чергу, її якість повинна задовольняти постраждалих, що отримують виплати з гарантійних фондів Бюро, бо вони – наші клієнти. Нещодавно ми провели опитування щодо якості врегулювання та сервісу МТСБУ. Отримали дуже позитивну оцінку (8,9 балів з 10 максимально можливих), це вище, ніж в минулому році. Люди написали такі зворушливі відгуки про те, як ми допомогли їм! Це найкраща нагорода і стимул вдосконалюватися.

Хочу відзначити величезний внесок страховиків ОСЦПВ. Саме діяльність робочих груп, комітетів, Президії Бюро задає вектор позитивних змін в галузі.

Вдячний кожному співробітникові МТСБУ. Їх відповідальна позиція і самовіддача зробили можливими наші досягнення. Попереду – велика кількість амбітних цілей, і зараз важливо сконцентруватися на тому, щоб вони були досягнуті якнайшвидше.

- За останні роки завдяки ініціативам страховиків ОСЦПВ та Бюро галузь розпочала технологічну трансформацію. Крім електронного полісу і електронного європротоколу, на українському ринку ОСЦПВ успішно запроваджена ще низка діджитал-сервісів. Над чим працює

Пандемія засвідчила, що курс на діджиталізацію галузі, взятий кілька років тому, був своєчасний та необхідний. I нам, і страхувальникам без цього було б набагато важче пережити поточну кризу. За 9 міс. цього року кількість електронних договорів перевищила позначку 2,2 млн. шт., що майже в три рази більше, ніж за той самий період минулого року. Сума премій зросла ще істотніше, в три з половиною рази, до 1,9 млрд. грн.

Логічним наступним кроком є перехід до віддаленого врегулювання страхових подій в ОСЦПВ. Якщо пандемія затягнеться, це стане особливо важливим. У будь-якому випадку, розвиток віддалених сервісів відповідає стилю життя і побажанням сучасних споживачів страхових послуг.

Для впровадження віддаленого врегулювання треба пройти декілька етапів.

По-перше, створити єдине, зручне і зрозуміле автовласникам середовище врегулювання, щоб кожна людина чітко розуміла, відповідно до якої процедури врегульовуватиметься страховий випадок, незалежно від того, яка компанія-член Бюро робить виплату. В цілому, ця процедура стандартизована, але кожен страховик має власні нюанси, що ускладнювали побудову універсального алгоритму врегулювання. Зараз працюємо над концепцією такого єдиного стандарту.

По-друге, треба забезпечити можливість подання в електронному вигляді всіх документів, необхідних в процесі врегулювання. Складність полягає в тому, що тут задіяно багато організацій з різним рівнем готовності до електронного документообігу. Необхідно попрацювати з усім ланцюжком дій і з усіма сторонами, що беруть участь в процесі врегулювання. Також потрібні відповідні зміни нормативної бази.

Якщо врегулювання стане електронним, у страховиків з’являться додаткові ресурси для прискорення процедури виплат.

Приділяємо значну увагу інтеграції наших електронних сервісів з державними і приватними технологічними рішеннями, оскільки повноцінна діджиталізація неможлива без створення єдиної цифрової екосистеми в країні, в якій братимуть участь і держава, і бізнес. Наприклад, перевірити дійсність електронного полісу можна через державний застосунок "Дія", оформити ДТП за допомогою електронного європротоколу – як за допомогою веб-сервісу Бюро, так за допомогою мобільного застосунку "Мій поліс" – стартапу, роботу якого ми підтримали в рамках інноваційного хаба МТСБУ.

- МТСБУ завжди було ініціатором законодавчих ініціатив і активним учасником діалогу з регулятором. 1 липня функції нагляду над небанківськими фінансовими установами відійшли Національному банку України. Як складається робота з новим регулятором?

Ми взаємодіємо з новим регулятором в робочому режимі з питань, актуальних для галузі і споживачів страхових послуг. Зокрема, опрацьовуємо можливість підвищення лімітів виплат за європротоколом. У нас є спільна позиція, що треба стимулювати водіїв активніше використовувати цей зручний спосіб оформлення ДТП, довести частку виплат за ним з поточних 33-34% до 50%.

Загальний курс НБУ на підвищення прозорості та стабільності страхового ринку не може не викликати підтримки. Важливо, щоб закладалася надійна база для розвитку галузі, а її трансформація відбувалася з урахуванням національних особливостей і практичного експертного досвіду учасників ринку. Ми розраховуємо на відкритий діалог і плідну співпрацю з новим регулятором.

- НБУ розпочав системну модернізацію законодавства у фінансовій сфері. Вона має торкнутися і закону "Про ОСЦПВ". Чи зміниться робота МТСБУ з прийняттям закону? На якій стадії розробка нової редакції і які пропозиції підготувало Бюро?

До розгляду закону "Про ОСЦПВ", я припускаю, перейдуть вже після прийняття більш загальних законів "Про страхування" та "Про страхову дистрибуцію", тому що вони визначають базовий законодавчий ландшафт галузі.

У нас давно є напрацьований пакет пропозицій щодо норм нового закону "Про ОСЦПВ". Вони націлені на всебічне підвищення рівня захисту потерпілих у ДТП і спираються на положення Моторної Євродирективи.

Ключові пункти неодноразово оприлюднювались:

Сподіваємось, що в процесі підготовки тексту законопроекту будуть враховані ці системні напрацювання, зроблені учасниками ринку. Страховики ОСЦПВ і МТСБУ щорічно здійснюють понад 140 тис. виплат, контакт-центр Бюро обробляє десятки тисяч дзвінків від постраждалих та автовласників, тому ми добре розуміємо потреби громадян в частині забезпечення захисту від наслідків ДТП. Новий закон повинен дати вичерпну відповідь на ці потреби, закріпити можливість автоматизації укладення договору ОСЦПВ та контролю його наявності, процедури врегулювання; підвищити захист і забезпечити гідні розміри компенсацій постраждалим.

Основна зміна, що безпосередньо вплине на роботу Бюро у разі прийняття закону – ми отримаємо право здійснювати виплати постраждалим за зобов’язаннями компаній, що втратили членство в Бюро. Зараз не маємо права робити це в повному обсязі саме через недосконалість законодавства, хоча в фондах Бюро достатньо коштів, і ми відчуваємо всю соціальну гостроту проблеми.

Автор:  Фінансові послуги
Источник:  МТСБУ
URL интервью:  http://www.mtsbu.ua/ua/presscenter/news/162211/

«« Вернуться на первую страницу раздела