На главную страницу Ассоциация Страховой бизнес (АСБ)

На страховому ринку розпочалася чистка


07.07.2021 

Чому дрібні компанії позбавляються ліцензій

6 липня Нацбанк анулював ліцензії страхової компанії "Міжнародна СК", а чотирма днями раніше з Моторного (Транспортного) Страхового Бюро були виключені "Міжнародна СК" і СК "Глобал Гарант". Страховики вважають, що це лише перші з безлічі компаній, які залишать ринок у найближчі кілька років. Mind розбирався, чому так відбувається і до чого варто готуватися гравцям, що "вижили".

Чому страхові закриваються? Причин для закриття компаній – декілька. Основна – нормативи платоспроможності, які набрали чинності ще 2018 року, але через перехідні періоди та відстрочки почали регулюватися вже після "спліту", коли страховий ринок було перепідпорядковано Нацбанку. Компанії мали кілька років на те, щоб підготуватися до перевірок, продатися, ухвалити рішення про відхід з ринку.

Частина гравців – невеликі компанії – сприйняли ці нормативи як нереальні для себе та почали залишати ринок.

Як пояснює В’ячеслав Черняховський, генеральний директор Асоціації "Страховий бізнес", за чинною методикою резервування майже всі страховики перебувають у ситуації, коли розрахунок за формулами в методиці призводить до значного перерезервування.

"Для багатьох гравців ринку вимога мати не менше 30 млн грн капіталу (для СК зі страхування життя – 45 млн грн. – Mind), введена в розпал коронакризи, стала нездоланним бар’єром. Адже кожна четверта компанія, особливо в регіонах, мала оборот до 50 млн грн на рік. Для таких страховиків, які здійснювали виплати на 10–20 млн грн на рік, а при цьому мали 25–30 млн грн сукупного резерву й запасу платоспроможності, треба було забезпечити ще понад цього й 30 млн грн капіталу", – розповідає В’ячеслав Черняховський.

Для компаній з оборотами в сотні мільйонів або мільярди гривень така вимога не викликала проблем. "Ми підтримуємо дії Національного банку", – підтверджує голова однієї з найбільших компаній "Арсенал-Страхування" Сергій Авдєєв.

Для невеликих страховиків зник економічний сенс вести діяльність із такими вимогами, коли власникам потрібно створювати грошові запаси, що в рази перевершують не лише річні виплати, а й річні надходження платежів. I невеликі компанії почали закриватися. "Деякі з них вели діяльність десятки років – і були змушені здати ліцензії та вийти з ринку", – говорить В’ячеслав Черняховський.

Зокрема, у 2020 році та з початку 2021-го добровiльно здали або здають ліцензії компанії "Мономах" (на ринку з 1993 року), "Будполіс" (на ринку з 1998 року) "Гарант-Система" (на ринку з 2001 року) , "Варта" (на ринку з 1993 року) та інші.

Кому це вигідно? Голова однієї компаній, яка працювала від початку 1990-х, але нещодавно залишила ринок, неофіційно розповів: "Є завищені вимоги за нормативами до страховиків. Я думаю, що це вигідно великим гравцям, тому що регіональні та маленькі гравці такого навантаження ніколи не витримають. Якщо наша компанія мала зобов’язання трохи більше ніж на 100 000 євро, і я міг ці зобов’язання забезпечити перестрахуванням і своїми активами, то чому від мене вимагали ще постійно мати 1,5 млн євро понад це? Подібні стартові умови для невеликих компаній недосяжні".

За словами В’ячеслава Черняховського, претензій до діяльності таких страховиків, кожен з яких працював у своєму сегменті, клієнти загалом не мали, співпрацюючи з ними протягом багатьох років. "I це – тільки вершина айсберга. Вже сьогодні в половині обласних центрів немає своїх місцевих страхових, і кількість таких областей зростає", – розповідає він.

Це підтверджує і Денис Ястреб, голова Національної асоціації страховиків України: "До компаній, які працювали на ринку по 20 років, претензій немає. Головні питання виникають у ринку до учасників МТСБУ, які мають багато зобов’язань перед Бюро, клієнтами та іншими страховиками за регресами".

Що чекає тих, які залишилися? Особлива увага до страховиків – членів МТСБУ, які йдуть з ринку, пов’язана з тим, що при банкрутстві за їхніми зобов’язаннями платитимуть інші компанії.

Нагадаємо, у березні Нацбанк заявив, що 46 страховиків порушують нормативи. А у квітні були зупинені ліцензії СК – членів МТСБУ: "Ю.Ес.Ай", "Глобал Гарант", "Ю.Бі.Йа-Кооп" і "Міжнародної СК". Вони мали усунути порушення та довнести капітал і резерви. Тоді "Міжнародна СК" одразу заявила про те, що виходитиме з гри. Три інші компанії почали пошук інвесторів.

Стурбованість на ринку викликала ситуація з компанією "Ю.Ес.Ай", яка 2020 року, за даними рейтингу Insurance Top, є п’ятою на ринку ОСАЦВ. Отримані цією компанією премії в сегменті "автоцивілки" – понад 270 млн грн. А "Міжнародна СК" посідала за минулий рік 21-е місце в цьому рейтингу з преміями в понад 110 млн грн.

"З огляду на солідарну відповідальність, відхід будь-якої страхової компанії з МТСБУ справляє прямий ефект на гравців ринку. Відхід "Ю. Ес. Ай." може обтяжити решту учасників МТСБУ додатковими витратами. За моїми розрахунками, у розмірі декількох мільйонів гривень на кожного", – застерігає Дмитро Грицута.

До моменту виходу цього матеріалу Галина Кім, яка очолювала СК "Ю. Ес. Ай ", не відповіла на запитання Mind.

На кому зрештою відповідальність? Деякі експерти й учасники ринку не схильні вбачати причину того, що відбувається, лише в "непідйомних" вимогах – і вважають наявне очищення природним процесом. "Проблема не в нормативах, а в тому, що компанії обрали недалекоглядну стратегію та не прорахували свою роботу в нових умовах регулювання. НБУ зі свого боку має лише контролювати якість роботи компаній. Провина за відхід з ринку – це питання менеджменту", – вважає Денис Ястреб.

Згоден з ним і Дмитро Грицута, голова компанії "Княжа" – одного з лідерів ринку ОСАЦВ. "Здебільшого причиною є недооцінка ринку. Страхування – це дуже дорога діяльність, що вимагає значного капіталу для розвитку. Працювати на цьому ринку з мінімальним статутним капіталом не вийде", – говорить він.

При цьому страховики прогнозують вихід інших гравців з ринку, вважаючи, що процес очищення триватиме кілька років. "У зв’язку з жорсткістю вимог до активів і капіталу страхових компаній низка членів МТСБУ вже залишили ринок, а частина компаній змушені будуть піти найближчим часом. Але споживачам не слід цього боятися, оскільки за зобов’язаннями компаній-банкрутів заплатить Моторне бюро", – зазначає Сергій Авдєєв, голова компанії "Арсенал-Страхування".

За його словами, для зменшення ризиків для членів Моторного бюро, які залишилися в грі, президія МТСБУ вирішила збільшити додаткові гарантійні внески для всіх компаній. Особливо це торкнеться страховиків з аномальним зростанням продажів і тих, хто затягує виплати постраждалим.

"Є ризик, що компанії продовжать йти. З одного боку, це буде очищенням ринку. З іншого – за вихід кожного члена Бюро всім іншим доведеться платити. Можливо, у підсумку ми побачимо ефективніший і сильніший ринок", – припускає Дмитро Грицута.

Источник:  Mind.ua
URL интервью:  https://mind.ua/publications/20228297-na-strahovomu-rinku-rozpochalasya-chistka

«« Вернуться на первую страницу раздела