На главную страницу Ассоциация Страховой бизнес (АСБ)

Приймати нормативні документи щодо вимог до резервів та активів страховиків необхідно одночасно


04.10.2021 

Приймати нормативні документи щодо вимог до резервів та активів страховиків необхідно одночасно, – заявив генеральний директор Асоціації "Страховий бізнес" Вячеслав Черняховський, виступаючи на XХI-му Міжнародному фінансовому форумі в Одесі.

Вже не перший рік ми говоримо про те, що у нас значне номінальне перерезервування. Технічні резерви в нон-лайфі на 1 січня кожного року в 1,3-1,4 рази перевищують обсяг сукупних виплат всіх компаній за наступний рік, тобто цілий рік страховики взагалі можуть нічого не резервувати, – розпочав він свій виступ. – "Це свідчить про те, що ми користуємось неправильною методикою розрахунку резервів, в першу чергу це стосується самого великого за обсягами резерву – резерву незароблених премій".

Вячеслав Черняховський запропонував переглянути методику резервування саме за цим резервом: "Зараз, коли НБУ відзначає високий рівень витрат на ведення справи, резервування від підписаної брутто-премій призводить до неефективних регуляторних рішень. Треба внести зміну до методики та розраховувати резерви незароблених премій від обсягу нетто-премій (брутто-премії з вирахуванням нормативних витрат на ведення справи).

В результаті ми побачимо реальний обсяг необхідних під наступні виплати резервів, і вже під них є сенс жорстко вимагати якісні активи. Рішення варто було б прийняти якнайшвидше, щоб компанії встигли ще до кінця року змінити свої положення та почати резервування з 1 січня вже без штучних диспропорцій, – говорить він.

Крім того, Вячеслав Черняховський зазначив, що резерви та активи є двома частинами балансу страховика, отже, погоджувати нормативні документи щодо вимог до них треба одночасно.

Також керівник Асоціації заявив: "У нас не має бути ситуації, коли 3% чи 10% активів страховиків пропонується вкладати в українські активи, в цінні папери, а 10-20-50% – в іноземні. Треба просуватись до тієї мети, яку публічно визначили і Кабмін, і НКЦПФР – розвивати національний фондовий ринок, стимулювати інвестиції в українські активи, зокрема в цінні папери підприємств та муніципальні облігації".

«« Вернуться на первую страницу раздела