На главную страницу Ассоциация Страховой бизнес (АСБ)

Ринок небанківських фінансових послуг після війни


25.05.2022 

Що Нацбанк робить для підтримки ринку небанківських послуг та які зміни будуть після війни?

Ринок небанківських фінансових послуг – ще один важливий фронт, де Національний банк надійно тримає фінансову оборону.

Сьогодні дії регулятора здебільшого спрямовані на дерегуляцію ринку, мета якої – підтримання учасників ринку та надання можливості зосередитися на професійній діяльності. Чого очікувати учасникам ринку в майбутньому?

Як підтримати ринок страхування?

Ринок страхування, який під час дії воєнного стану продовжує працювати, також потребує підтримки. Для цього було вжито низку заходів із дерегуляції ринку.

Зокрема, на час дії воєнного стану продовжено строк для приведення діяльності страховиків у відповідність до вимог нового Положення про ліцензування. Крім того, дозволено здійснювати низку транскордонних переказів валютних цінностей з України на користь нерезидентів, зокрема:

Це здійснюватиметься шляхом отриманого від банків або потенційно від Національного банку рефінансування під заставу ОIДП чи строкових депозитів.

Iодночас для забезпечення стабільності на ринку нормативи не "пом’якшуються". У страховиків, які не виконували обов'язкові фінансові нормативи у довоєнний період, наразі зростають ризики невиконання поточних зобов’язань та виходу з ринку.

Регулятор також опрацьовує можливості розширення переліку дозволених транскордонних операцій перестрахування. Це один з ефективних інструментів урівноваження прийнятих страховиком ризиків.

Національний банк не застосовує заходи впливу за окремі порушення впродовж дії воєнного стану. Зокрема, за суттєву зміну вартості ОЗДП, зниження обсягів перестрахування за кордон тощо.

Триває розроблення бази для розвитку окремих видів страхування: ОСЦПI, агрострахування, індивідуального та групового особистого страхування, в тому числі шляхом податкових змін.

Крім того, опрацьовується питання створення джерел для покриття наслідків воєнних ризиків. Iдеться про спеціалізовані пули, окремі умови перестрахування тощо. Сподіваємося, ринок незабаром запропонує українцям, що постраждали під час війни, надійну підтримку і захист.

У повоєнні часи планується залучення страховиків до пріоритетних напрямів розвитку економіки. Зокрема, будівництва, сільського господарства, вантажних перевезень, іпотечного фінансування та кредитування, лізингових операцій, інформаційних технологій та інвестицій.

Очікується розвиток і особистого страхування. Так, створюватимуться передумови для широкого впровадження медичного страхування.

Це дасть змогу здійснити фінансування вторинної і третинної ланки медичної допомоги з переходом на закупівлю послуг державою у відповідних закладів.

Автор:  Сергій Савчук
Источник:  Економічна правда
URL интервью:  https://www.epravda.com.ua/columns/2022/05/25/687455/

«« Вернуться на первую страницу раздела